• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evroliga, konačno: Sve se menja, ali jedno ne - Srbi se i dalje bore za vrh!

Autor Mladen Šolak

Posle nikad dužeg čekanja, napokon počinje sezona najjačeg evropskog takmičenja. Mimo Crvene zvezde, Srbija ima 10 predstavnika - i većina će biti u trci za visok plasman.

 Evroliga-2020/21-najava-sezone-MONDO-Raspored-utakmica-Srbi-u-Evroligi Izvor: MN PRESS, Marko Metlas/Getty Images, Tolga Adanali/Getty Images

Prošla sezona, kao i kompletna 2020, naučila nas je da je nažalost sve moguće.

Prekinute, pa uglavnom otkazane takmičarske godine zbog korone uzdrmale su sport širom sveta. Suočena sa takvom situacijom, Evroliga je u maju prelomila, prekinula čekanje i svirala kraj.

Možda će vas zanimati

Kovid-19 je razorio sezonu onda kada je trebalo da bude najzanimljivije – šest kola pre kraja ligaškog dela. Efes je atraktivnom košarkom trebalo krene ka tituli, Real i Pešićeva Barsa bili su izjednačeni na drugom mestu, Makabi i Himki delovali su ozbiljnije nego godinama unazad, a Željko Obradović je sa Fenerbahčeom nekako ušao među Top 8, sa ambicijom da u finišu ispravi sve propuste i poraze.

Međutim, tada je sve stalo i posle par meseci vaganja klubovi i takmičenje su "prelomili" da se sezona ponovi sa istim učesnicima. Među njima u "reprizu" ulazi i Crvena zvezda, koja je pred prekid bila na dve pobede ispod Top 8 crte.

O Zvezdinom letu čitaćete na MONDU, kao i u najavi našeg kolumniste Miloša Jovanovića, a sada se osvrnimo na ono što je uradilo preostalih 15 evroligaša tokom jako dugih i komplikovanih sedam meseci.

O tome šta je bilo tokom proleća sve je ispričano i nadamo se da se neće ponoviti. Od ovog četvrtka vreme je za novu priču, najavljenu i remiksovanom verzijom himne Evrolige.

Ni "Devotion" više ne zvuči isto. Poslušajte.

Nova himna Evrolige
Izvor: Youtube/Euroleague Basketball

Umesto Obradovića - Kokoškov

Izvor: MN PRESS, YouTube/FBTV

Najveći evropski trener Željko Obradović (60) posle sedam godina napustio je Fenerbahče i uzeo godinu odmora, kao i kada je odlazio iz Panatinaikosa. Na njegovo mesto seo je Igor Kokoškov (48), selektor Srbije i "Žocov" učenik iz reprezentacije. Posle 20 godina napustio je NBA, rekonstruisao tim u gradu u kojem je sa Slovenijom postao prvak Evrope i rastao se sa nekoliko Obradovićevih nosilaca – Nikolom Kalinićem (Valensija), Luiđijem Datomeom (Armani), Kostasom Slukasom (Olimpijakos).

Sa druge strane, u "Ulker sports" arenu došli su plejmejker Zvezde Lorenzo Braun, krilni centar i kapiten Bajerna Danilo Bartel, "trojka" Žalgirisa Edgaras Ulanovas, kanadski "svingmen" Dišon Pjer iz Sasarija i nekadašnji turski talenat Kenan Sipahi posle dobre sezone u Betisu. Da li će Fener uspeti da održi kontinuitet uspeha? Neće biti lako.

Umesto Pešića - Jasikevičijus

Izvor: MN PRESS

Velike vesti stigle su ovog leta i iz Španije, gde je Svetislav Pešić (71) posle dve i po godine napustio Barselonu, samo dan posle dramatičnog poraza u finalu tamošnjeg plej-ofa. Njegovo mesto zauzeo je Šarunas Jasikevičijus (44), legendarni "plej" koji je za četiri godine u Žalgirisu radio sjajne stvari, pokazao da je sjajan trener i odveo Litvance na Fajnal-for u Beogradu.

Katalonski tim se nije drastično promenio, ali jeste dodatno ojačan dolaskom jednog od najboljih evropskih igrača, plejmejkera Panatinaikosa Nika Kalatesa. Uz njega na "kecu", lider ekipe je ostao Nikola Mirotić (i potpisao novi ugovor), a u Barseloni veruju da će taj tandem uz postojeće snage (Ertel, Kjurik, Higins, Abrines, Hanga, Dejvis, Oriola...) biti u stanju da ostvari najviši cilj. Veliki je novac uložen u to.

Real Madrid, drugi i godinama unazad uspešniji španski velikan, tradicionalno je ostao dosledan postojećem timu. "Kraljevski" klub je ovog leta doveo napravio najskuplji transfer, jer je iz Valensije za milion i po evra doveo krilo Alberta Abaldea (24, 202) i očekuje se da momak iz Korunje za taj novac narednih godina bude nosilac Madriđana. U trenutku prekida sezone "kraljevići" su imali sedam uzastopnih pobeda i sigurno će imati kvalitet da nastave gde su stali. I da, Felipe Rejes još igra.

/Nastavite čitanje teksta klikom na strelicu/

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC