• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreće nova Zvezda, po Sašinim pravilima: Crveno-beli trče sa najboljima, da postanu najbolji!

Autor mondo.rs

Klupska legenda i novi trener Saša Obradović centralna je figura predstojeće sezone kluba sa Malog Kalemegdana. Pod njegovim vođstvom, crveno-beli kreću u velike izazove, sa poznatim ambicijama.

 KK Crvena zvezda sezona 2020-21 Saša Obradović Izvor: MN PRESS, Marko Metlas/Getty Images

Ako Zvezdinu sezonu pokušamo da predvidimo prema prethodnim, mogli bismo unapred da kažemo da će biti mirnija i stabilnija od prošle. S obzirom na sve što je bilo, to neće biti teško, ali će za uspeh biti potrebno više od toga.

Za početak, mir će doneti novi trener Saša Obradović, koji je decenijama svoje ime vezivao za uspehe - i kao igrač i kao šef struke. Priča o crveno-belima u 2020/21 mora početi od njega kao temelja tog projekta.

Možda će vas zanimati

U prethodne četiri godine, na Malom Kalemegdanu smenjivali su se ciklusi u kojima je ekipa bila konstantna, čvrsta i najbolja kad je bilo najvažnije (Radonjićeva poslednja sezona, 16/17 i Tomićeva prva, 18/19), a između njih nastupale su na svaki način turbulentne i nestalne sezone.

Posle Alimpijevićeve, pa Topićeve 17/18, u kojoj je ispušten trofej ABA lige i izgubljeno mesto u Evroligi, Crvena zvezda je našla mir dolaskom Milana Tomića i izborom pravih pojačanja, koja su donela "duplu krunu" 2019.

Prošlu, Tomićevu, Šakotinu i Gavrilovićevu 19/20, obeležili su češći promašaji nego pogoci na letnjem tržištu, promene trenera, "rostera", kao i česti potresi i vanredne konferencije za novinare. Epilog je bio neverovatno ispušten trofej Kupa Koraća, dugo traženje ritma, a onda i iznenadni kraj sezone kada je nagovešteno da se kockice sklapaju.

Odlukom Evrolige, Zvezda je dobila šansu da krene ispočetka u društvu najboljih, a prvim potezom, dovođenjem Saše Obradovića, napravila je prvi i jako važan korak na dugačkom putu ka uspehu.

Anketa

Dokle će Zvezda stići u Evroligi?

  • Top 8? Nema šanse

    0% (0)

  • Sigurno će biti u Top 8

    100% (4)

  • Sada ne mogu da procenim

    0% (0)

Dokle će Zvezda stići u Evroligi?

Rezultati

"Zvezdino dete od glave do pete", kako je dočekan na Kališu, posle velike igračke karijere izgradio je reputaciju strogog, pouzdanog trenera, jasnog i u zahtevima prema igračima i u svom stilu - čvrsta odbrana, disciplinovana igra i požrtvovanost kao prvo slovo njegove azbuke.

"Igrači treba da postanu svesni za koga igraju. Ja ovde nisam čist profesionalac, ja sam deo ove porodice. Meni je ovo pritisak više, jer mora da bude na najboljem nivou", rekao je u intervjuu uoči sezone.

Nedugo posle Obradovićevog dolaska iz Monaka, Zvezda je dovela bez dileme najveće pojačanje, Džordana Lojda. Amerikanac sa šampionskim prstenom iz Toronta sjajno je završio sezonu u Valensiji, odabrao Zvezdu ispred drugih ponuda i biće prva napadačka opcija crveno-belih, sa najvećom slobodom u ofanzivi. To su pokazale i pripremne utakmice.

Uz Lojda, jako važan igrač biće i Kori Volden, jedan od "motora" Trinkijerijevog Partizana i igrač tempa koji ne spušta nogu sa gasa ni u napadu, ni u odbrani. Njegov dolazak iz večitog rivala bio je "bomba" za navijače, a za Obradovića pojačanje koje se uklapa u tip plejmejkera kakve je birao i u Monaku, poput Dilana Enisa (ex plej Zvezde) i Norisa Kola (ex Budućnost), s kojim je imao uspešnu 2019/20.

Izvor: MN PRESS

U bekovsku liniju Obradović je doveo i Lengstona Hola iz Promiteasa, iskusnog plejmejkera (28) pred kojim je debi u Evroligi. Njegov učinak daće Zvezdi odgovor na pitanje da li je pronašla organizatora za celu sezonu. Na tom mestu konkurenciju će pojačati najmlađi član ekipe, Aleksa Uskoković (20), dok su "spoljne" opcije i starosedeoci, kapiten Branko Lazić, Ognjen Dobrić (koji je produžio ugovor) i Aleksa Radanov, koji je treći put priključen ekipi.

Iako je prethodnih dana bilo nagoveštavano da će Zvezda dovesti još jednu "dvojku", to se (za sada) nije dogodilo, a u jednom trenutku bi na red moglo da dođe i pojačanje na poziciji krilnog centra. Dejan Davidovac je tu bio primarni Obradovićev izbor tokom priprema, tu su i Marko Jagodić-Kuridža i povratnik Marko Simonović, a neizvesno je da li će Boriša Simanić biti tu i posle NBA drafta, zakazanog za 18. novembar.

Anketa

Ko će osvojiti ABA ligu 2020/21?

  • Partizan

    33.33% (3)

  • Budućnost

    0% (0)

  • Crvena zvezda

    66.67% (6)

  • Cedevita Olimpija

    0% (0)

  • Mornar

    0% (0)

  • Niko od navedenih, biće iznenađenje

    0% (0)

Ko će osvojiti ABA ligu 2020/21?

Rezultati

Pozicija centra donela je najveće probleme tokom priprema. Lendri Noko stigao je iz Albe kao prvo, veliko pojačanje, ali je zbog zdravstvenih problema propustio kompletan boravak ekipe na Kopaoniku, posle čega je njegov ugovor otkazan. Prošlog meseca je na tu poziciju stigao skočni Amerikanac Emanuel Teri, a Ognjen Kuzmić je produžio ugovor sa klubom na još dve godine, u obostranoj nadi da će posle tri sezone opet biti onaj stari. Takođe, iz FMP-a je stigao Duop Rit i svojom visinom od 211 centimetara i atleticizmom opcija je za obe visoke pozicije.

Kosarka, Crvena zvezda
Izvor: MN PRESS

Na kraju, kao i na početku, svi pogledi biće usmereni ka Obradoviću. Njegov pečat u formiranju tima je jasan i upravo ruka trenera nacrtaće gornju granicu ovom sastavu. Komplikovane pripreme i otkazivanje kontrolnih utakmica u Antaliji i u Moskvi (gde Zvezda nije ni otišla na Gomeljski kup) zbog poznatih okolnosti mu sigurno nisu olakšale posao, ali su uslovi bili takvi svima. Zbog toga neće biti iznenađenje ako i prve zvanične utakmice prođu u dodatnom uigravanju Sašine Zvezde, pred kojom je godina sa velikim izazovima i jasnim ciljevima – osvojiti domaće trofeje i boriti se sa najboljima u Evropi.

Počev od večerašnjeg gostovanja Fenerbahčeu (19.45).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC