• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Queen's Gambit" na banjalučki način: Gimnazijalac u Top 100 šahovskih kadeta svijeta!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

...i to u dvije kategorije!

 Maksim Savanović u TOP 100 šahista svijeta u konkurenciji kadeta Izvor: Maksim Savanović- privatna arhiva

Banjalučanin Maksim Savanović, mlada nada bosanskohercegovačkog šaha, rangiran je među sto kadeta na svijetu, i tu u dvije kategorije rapid (63. mjesto) i blitz (78. mjesto).

To nam je bio povod da predstavimo 15-godišnjeg šahistu, koji je već ostvario i nekoliko zapaženih rezultata i u seniorskoj konkurenciji, od kojih se naročito izdvajaju 1-2 mjesto na turniru: "Third Saturday" 2019. godine u Novom Sadu, kao i dioba trećeg mjesta u konkurenciji 60 igrača na "Open Internazionale Città di Chioggia" u Italiji 2018 godine.

Možda će vas zanimati

Posebno je vrijedno istaći da je mladi učenik prvog razreda Gimnazije u Banjaluci već pobjeđivao nekoliko iskusnih i poznatih velemajstora poput Milana Vukića na turniru u gradu na Vrbasu, Emira Dizdarevića na turniru u Sarajevu i Mihaela Oratovskog na turniru u Štokholmu.

Ovakvi rezultati još više imponuju ako se ima u vidu da Maksim ozbiljnije proučava igru na 64 polja tek nešto više od tri godine, što svakako daje osnova za velike uspjehe u budućnosti, a prvi cilj mu je da u 2021. godine dospije među 20 najboljih kadeta na planeti.

Takođe planira da, u zavisnosti od mogućnosti nastupa na turnirima, u toku godine osvoji i titulu majstora FIDE.

Njegov omiljeni igrač je Bobi Fišer, koga cijeni ne samo kao velikana šahovske igre već i kao specifičnu i originalnu pojavu u svijetu šaha. Uglavno sam radi na učenju šaha, uz pomoć oca Aleksandra, koji je i sam međunarodni šahovski majstor, a od trenera radio je sa velemajstorom iz Argentine Perez Ponsom i Nikolom Sedlakom iz Srbije.

Nismo mogli da odolimo i da Maksima pitamo za seriju "Queen's Gambit", nastalu prema noveli Voltera Tivisa, a u režiji Skota Frenka i Alana Skota, koja je igru na 64 polja ponovo vratila u žižu javnosti.

Ipak, Savanović nije previše oduševljen "holivudizacijom" drevne igre jer smatra da ne predstavlja šah na adekvatan način, a i protivnik je ideje o uvođenju šaha u škole. Po njegovom mišljenju, škola nije optimalno mjesto za izučavanje iako je svjestan da igra nesumnjivo pozitivno utiče na razvoj mišljenja.

U svakom slučaju, za mladog gimnazijalca ćete sigurno još čuti!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC