• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Idealan vikend Roberta Kubice

Vozač Formule 1 Robert Kubica zna kako izgleda njegov idealan vikend - posmatranje reli trka, a možda jednog dana i učestvovanje u reliju.

 Idealan vikend Roberta Kubice  Izvor: MONDO

Šta rade kad ne rade, odnosno šta im je omiljena stvar u slobodno vreme? Za vozača Formule 1, Poljaka Roberta Kubicu idealan vikend izgleda ovako - stajati na vetrovitom brdu i posmatrati reli trku i automobile kako se probijaju kroz blato i šljunak.

Trenutno trećeplasirani u generalnom plasmanu vozača Formule 1, posle četiri trke, pilot BMW-Zaubera, izjavio je u intervjuu Rojtersu, da postoji mogućnost da jednog dana i on vozi reli.

Ipak, za to postoje dva uslova. "Prvo, ako želim da budem ozbiljan i kompetitivan reli vozač, moram što pre da uđem u tu priču i ne smem još dugo da čekam. A drugo, želim da se još zabavljam u Formuli Jedan i da uradim nešto veliko u ovom takmičenju", kaže 23-godišnji Poljak iz Krakova.

Mnogo verovatniji je sledeći scenario. "Kad završim sa Formulom 1, voziću reli iz zabave. To je verovatnija opcija".

Kubica je debitovao u Formuli 1 2006. godine, kada je zamenio šampiona iz 1997. godine Žaka Vilneva. Već na debiju pokazao je veliki potencijal, a mnogi ga pamte i po strahovitom udesu iz prošle sezone kada je na trci za Veliku nagradu Kanade za divno čudo iz bolida izašao nepovređen.

Reli je mnogo popularniji sport u Poljskoj, nego Formula 1, ali je ulazak Kubice u "najbrži cirkus" malo promenio stvari.

Interesantno je da je Kubica u detinjstvu sebe zamišljao kao igrača bilijara! Idol mu je bio Britanac Roni O'Saliven. Srećom po njega, odlučio se za automobile.

"Postojao je trenutak u mom životu kada sam imao dve ponude da se uključim u reli. Ipak, želeo sam da budem uporan, pre svega zbog moje porodice, koja se mnogo žrtvovala i koja me je podržavala. Znao sam da će reli uvek biti tu i čekati me", kaže Kubica.

Iako postiže zapažene rezultate u Formuli 1, a osvojio je nedavno i prvu pol-poziciju u karijeri, Kubica i dalje misli o reliju. "Volim da gledam reli trke. Kad god odem na reli trku, umešam se među gledaoce, navijače, nemam neki poseban tretman, niti ga želim. Čak parkiram automobil na regularnom parkingu, a do staze idem peške, čak i po šest kilometara".

"Nekada su gledaoci u Formuli Jedan mnogo udaljeni od dešavanja na stazi. U reliju je drugačije. Kada bih mogao da biram i imao nedelju dana odmora, ostao bih kod kuće. Ali, ako sam kod kuće i nemam šta da radim, onda bih otišao na reli", kaže Kubica.

Poljak uopšte ne liči na vozača Formule Jedan, tačnije ne odaje takav utisak i razbija klišee o tome kako svi samo misle na novac. "Bio bih srećniji kada bih imao dobar bolid, nego lošiji automobil, a više novca. U Formuli 1 je mnogo novca i mnogo glamura. Sigurno je da bih bio srećniji da sam se rodio mnogo ranije i da sam vozio pre 30 godina, kada je najvažnija bila trka".

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC