• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda se borila za opstanak, a onda je došao Vuk i osvojio titulu: Priča o najluđem preokretu srpskog sporta!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Titula je, ironije li, "pala" u Crnoj Gori koja je tek proglasila nezavisnost.

 vuk roganović osvojio titulu sa crvenom zvezdom Izvor: MN PRESS

Čuveni srpski trener Vuk Roganović preminuo je u ponedjeljak u 77. godini, a ostaće zapamćen po brojnim uspjesima koje je bilježio u Srbiji i inostranstvu.

Roganović je prvo bio odličan igrač tokom šezdesetih, a njegovi trenerski dani će se duže pamtiti. Pune 44 godine bavio se trenerskim zanatom i na kraju može da se pohvali da je vodio 26 klubova i osvojio nevjerovatna 24 trofeja.

Možda će vas zanimati

Jedan se ipak izdvaja od drugih, pošto je do njega stigao na zaista volšeban način, možda i najluđi u istoriji srpskog sporta.

Bilo je to pred kraj njegove profesionalne karijere kada je "stari vuk" sjeo na klupu posrnulog giganta Crvene zvezde, jednog od najgorih timova u sezoni 2005/06.

Zvezda je igrala očajno u jesenjem dijelu sezone i sa skorom 3-1-7 zauzimala je devetu poziciju (od 12 timova), što je značilo da će se najvjerovatnije na proljeće grčevito boriti za opstanak, međutim smjena trenera i poziv Vuku Roganoviću sve su okrenuli.

Vuk Roganović na klupi Zvezde.
Izvor: MN PRESS

Crveno-bijeli su počeli da igraju kao u "transu" u nastavku sezone, nanizali su deset uzastopnih pobjeda i domaće prvenstvo završili na četvrtom mjestu.

To je bilo dovoljno da se plasiraju u čuvenu zajedničku ligu sa Crnogorcima. Nastavili su da igraju sjajno podižući formu iz meča u meč, pa su izbili na prvo mjesto na tabeli i došli u situaciju da u posljednjem kolu odlučuju o šampionskoj tituli.

Ironije li - meč se igrao protiv Berana u gostima, baš nakon što su se građani Crne Gore izjasnili da žele nezavisnu državu.

Izvor: MN PRESS

KO JE IGRAO?

Sedmu titulu za Zvezdu osvojili su Perišić, Šišić, Dimitrijević, Vuković, Šćepanović, Mihailović, Milošević, Nenadić, Trifundža, Leković, Simić, Pavlov, Markvić, Kurbalija, Radanović, Grbić, Brnjas, Lukić i Lazić

Zvezdi je nakon sedam pobjeda i dva poraza u zajedničkoj ligi bio dovoljan i bod u gostima kako bi podigla trofej, međutim nervozno su odigrali i gubili su na poluvremenu. Ipak, probudili su se i preokrenuli rezultat u nastavku, Berane je izjednačilo na kraju, ali je i to bilo dovoljno za veliko slavlje.

Vuk Roganović je napravio fantastičan tim od Crvene zvezde, izveo na put "bombardera" Petra Nenadića, a potom zaradio novi ugovor sa klubom kome je i naredne sezone donio titulu.

Ipak, otišao je u jesen 2007. godine nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Zvezda je i godinu dana kasnije postala šampion Srbije, ali je klub bio sve više uzdrman. Otišli su gotovo svi nosioci igre, trebalo je sa mladima garantovati uspjehe, pa je poslije toga uslijedio period posrtanja beogradskog velikana.

Vuk Roganović sa rukometašima Zvezde
Izvor: MN PRESS

Zanimljivo je da je Roganović sjedio i na klupi Partizana, dok je vodio i žensku reprezentaciju Srbije, a bio je omiljen gdje god se pojavio.

Slava mu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC