• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igraju za svjetsku titulu, a već su rekorderi - Šah nikad nije ovakvu partiju: Norvežanin i Rus igrali osam sati!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Dvojica najboljih šahista današnjice postavili rekord po broju poteza u meču za svjetsku titulu.

 Magnus-Karlsen-i-Jan-Nepomnjascij-rekord-u-sahu Izvor: Youtube/Magnus Carlsen/printscreen

Dvojica najboljih šahista današnjice već čitavu nedjelju bore se za svjetsku titulu i rezultat je skoro pa izjednačen. Nakon što je prvih pet partija završeno podjelom bodova, Magnus Karlsen (31) je u šestoj uspio da savlada Jana Nepomnjaščnog (31) i stigne do prednosti - 3,5:2,5!

Pored toga što će Norvežanin ovu partiju dugo pamtiti jer mu je donijela dragocjeni bod, ona će ući u istoriju i kao najduža u istoriji borbi za svjetsku titulu u šahu.

Norvežanin i Rus su tokom šeste partije velikog finala povukli čak 136 poteza, što je za 12 poteza više od dosadašnjeg rekorda! Od 1886. godine, kada je pod okriljem FIDE zvanično počelo da se računa ko je svjetski šampion, nijedna partija za titulu nije trajala ovako dugo.

Magnus i Jan su igrali preko sedam sati u kontinuitetu, a Norvežanin je uspio da upiše prvi pobjedu u ovom okršaju. On je iskoristio brojčanu prednost, pa je dobrim korišćenjem pješaka, uz podršku lovca i konja nadjačao damu koja je trebalo da bude najveći adut izazivača za titulu.

Nepomnjaščni je trenutni rangiran kao peti šahista svijeta, ali je na turniru izazivača upisao trijumf, što mu je donijelo priliku da se protiv Karlsena, koji je dugogodišnji šampion bori za titulu. Trenutno gubi, ali je u prvih pet partija prikazao odličnu igru i često bio bliži pobjedi od čovjeka koji je na svjetskom tronu u kontinuitetu od 2013. godine!

Borba za šampiona svijeta trajaće 14 partija, odnosno sve do 14. decembra. Ukoliko rezultat tada bude neriješen, narednog dana igraće se odlučujući meč za titulu, a zatim slijedi svečano zatvaranje događaja koji je počeo svečanom ceremonijom još 24. novembra.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC