• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET: Hrvati ili Danci novi vladari Evrope!

Evropa će dobiti novog vladara u rukometu! U nedelju u finalu (16h) za titulu prvaka Evrope boriće se olimpijski šampion Hrvatska i Danska.

 RUKOMET: Hrvati ili Danci novi vladari Evrope! Izvor: MONDO

Hrvatska je u prvom polufinalu i po mnogima finalu pre finala pobedila dosadašnjeg evropskog prvaka Francusku 24:23 (11:9) i tako se ne samo plasirala u završnicu kontinentalnog šampionata u Norveškoj, već je vratila Francuzima za poraz u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Nemačkoj prošle godine.

Gol odluke postigao je Blaženko Lacković 40-ak sekundi pre kraja, a Francuzi nisu uspeli da iskoriste preostalo vreme za izjednačenje.

Hrvati su gotovo ceo tok meča imali prednost, a prvo vodjstvo Francuzi su ostvarili tek u 43. minutu (16:15).

Francuzi su ušli u meč kao veliki favorit, pre svega zbog odličnih igara na EURO 2008. u Norveškoj, ali i zbog umora hrvatskih rukometaša. Ipak, Hrvati su odlično počeli meč, odbrana je bila gotovo neprolazna, a najbolji francuski rukometaš Nikola Karabatić potpuno je zaustavljen.

Posle vodjstva Hrvatske 11:9 u poluvremenu, izjednačen i neizvestan meč nastavljen je i u drugih pola sata. desetak minuta pre kraja, Hrvati dolaze na dva gola prednosti (21:19), ali serijom 3-0, Francuzi preokreću na 22.21. Pri rezultatu 23:23, Karabatić je propustio čistu šansu da dovede Francuze u vodjstvo, a Hrvati na drugoj strani, posle dugog napada, preko Lackovića postižu odlučujući gol i dolaze do prve evropske medalje u istoriji.

Za najboljeg igrača utakmice proglašen je Petar Metličić, strelac šest golova.

Ako je prvo polufinale izmedju Hrvatske i Francuske bilo uzbudljivo, kako tek onda nazvati duel danske i Nemačke?

Danska je pobedila svetskog prvaka Nemačku 26:25, u više nego dramatičnoj završnici u kojem su Nemci izjednačili na 25:25 dvadeset sekundi pre kraja, a Danci (Larsa Kristijansen) su pobedonosni gol postigli tri sekunde do isteka meča.

Iako su Nemci na poluvremenu imali tri gola preimućstva (13:10) i iako je na golu "pancera" blistao Johanes Biter, koji je imao čak 18 odbrana, reprezentacija Danske je uspela da udje u fnale. Osim heroja nacije Larsa Kristijansena, koji je postigao šest golova, ali i pobedonosni, treba istaći i golmana Kaspera Hvita koji je imao 15 odbrana.

Danci su ušli u polufinale kao blagi favoriti, jer su u dosadašnjem toku takmičenja pokazali bolju igru i formu od Nemaca. Danci su u drugoj fazi deklasirali najpre Hrvatsku, a potom i Poljsku, dok su Nemci imali uspona i padova.

Očigledno pod pritiskom, Danci su lošije odigrali prvo poluvreme, u kojem su Nemci stekli tri gola prednosti. U nastavku, Danci stižu i prestižu vodjstvo Nemaca (u 40. minutu bilo je 17:16 za Dance). Danski rukometaši potom su imali i dva gola prednsoti - 20:18, ali Nemci uzvraćaju serijom od 3-0 za novo vodjstvo od 21:20.

Potom su Danci napravili kontraseriju za vodjstvo od 24:22, a potom i 25:23, a Nemci minut pre kraja smanjuju na 25:24. U dramatičnoj završnici više sreće su imali Danci.

Peto mesto osvojili su Švedjani koji su pobedili domaćina Norvešku 36.34 i to posle produžetka! Švedjani su imali čak osam golova prednosti tokom meča, ali su Norvežani, uz pomoć publike, kao u transu uspeli da stignu prednost Švedjana.

Ipak, Švedska na kraju na kvalitet uspeva da dobije meč i tako sebi osigura direktan plasman na Svetsko prvenstvo 2009. godine u Hrvatskoj.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC