• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promijenila pol, pa postala šampiona države! Osvojila prvo mjesto, onda je nastao haos: Reakcija protivnica sve govori!

Autor Dragan Šutvić

Lia Tomas je nekada bila muškarac, a sada dominira u ženskoj konkurenciji. Zbog toga su sve veći protesti, tu su i zvižduci, baneri...

 lia tomas promijenila pol pa postala šampionka Izvor: Profimedia

Kada god se pojavi u bazenu nastane haos. Lia Tomas je promijenila pol i sada obara rekorde i dominira u ženskoj konkurenciji. Ostale takmičarke nemaju šanse pored nje, što pokazuje i takmičenje koje je održano u Atlanti. Tamo je Lija postala nacionalna šampionka.

U trci na 500 jardi (oko 460 metara) je zauzela prvo mjesto sa vremenom 4:33,24 minuta i tako je slavila ispred Eme Vejant koja je imala zaostatak od skoro dvije sekunde. Da je bila još malo brža za stigla bi i rekord čuvene Kejti Ledecki (4:22,06). Očekivano, to je izazvalo pravu buru...

Možda će vas zanimati

Još prije trke su krenuli protesti sa tribina. Već tokom predstavlanja takmičarki pred sam start su sve djevojke dobile aplauze i ovacije, osim Lije koja je pozdravljena od malog broja ljudi. Onda se pojavio i baner na kom je pisalo "Spasite ženski sport". A, kada se sve završilo Lija je ispraćena zvižducima tokom dodjele medalja, dok su ostale takmičarke dobile aplauze.

Ovo je Lia Tomas:

Tokom same ceremonije su i ostale devojke aplaudirale njoj, da bi poslije toga pokazale šta zaista misle. Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije na kojima se vidi kako drugoplasirana Ema zajedno sa trećeplasiranom Erikom Saliven i četvrtoplasiranom Bruk Ford slavi, pozira pred fotoreporterima, a sve to dok Lia stoji pored njih.

Tomasova je tako postala prva trans plivačica koja je postala nacionalna šampionka, a odbila je da se pojavi na obaveznoj konferenciji za medije poslije trke. Umjesto toga je dala kratku izjavu pored bazena.

"Mnogo mi znači to što sam ovdje. Što se ostalih stvari koje se dešavaju van bazena tiče, trudim se da to ignorišem. Fokusirana sam samo na sebe i plivanje, kao i samu pripremu za trku. Sve ostalo se trudim da blokiram", poručila je Lia za "ESPN".

Ema Vejant, Erika Saliven i Bruk Ford
Izvor: Profimedia

Ispred "Mekoli centra" su se zbog svega toga viđeni protesti protiv Lije Tomas. Oni zahtijevaju da se uvede zabrana za trans plivačice i da se zaštite žene.

"Nećemo samo da stojimo ovdje i da dozvolimo da se ovo događa pred našim očima. Moramo da se borimo za prava žena", poručila je Anabel Ratlidž.

Lia Tomas zvižduci
Izvor: YouTube/MoodTube

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC