• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AUS OPEN: Sad si uzeo gren slem, Novače!!!

Novak Djoković pobedio je Žoa Vilfrida Congu sa 3:1 i osvojio Otvoreno prvenstvo Australije!

 AUS OPEN: Sad si uzeo gren slem, Novače!!! Izvor: MONDO

Novak Djoković osvojio je Otvoreno prvenstvo Australije, prvi gren slem turnir u karijeri, pošto je u sjajnom finalnom okršaju prevazišao gubitak uvodnog seta i pobedio Francuza Žoa Vilfrida Congu rezultatom 3:1, po setovima 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (7:2).

Dvadesetogodišnji srpski teniser krunisao je time odličnu igru tokom svih 14 dana turnira u Melburnu, gde je pobedio i prvog igrača sveta, Švajcarca Rožea Federera.

Pored rekordnih hiljadu ATP bodova (ostaće još uvek treći, iza Rafaela Nadala), pripašće mu ček na 1.197.739 američkih dolara, po aktuelnom kursu oko 816.000 evra!

Congi za nastup u finalu pripada bezmalo 599.000 dolara, što dobija na značaju tek kada se uzme u obzir da je od stupanja u profesionalce do ovog Australijan opena njegova ukupna zarada iznosila 484.813 "zelembaća".

Djokovićev dve godine stariji protivnik potvrdio je u finalu da to što je prethodno eliminisao četvoricu igrača iz prvih 15 na ATP listi nikako nije bila slučajnost.

Ipak, Novak nije dozvolio da san na čijem je ostvarenju tako mukotrpno i postepeno radio, sada sruši, ili barem odloži na nekoliko meseci, teniser poput Conge, koji u "ličnoj karti" još nema nijednu jedinu ATP titulu!

Živci su na početku meča bili napeti na obe strane, što se najbolje vidi po brejkovima na obe strane. Conga je po receptu koji je "prodao" Mareju, Gaskeu, Južnjem i Nadalu došao do inicijative, dok je Djoković imao dosta problema da pronadje rešenje za igrača sa kojim se nikada ranije nije sastao.

Pri vodjstvu Francuza od 5:4, Novak je na 30:30 napravio veliku grešku na mreži, omogućivši Congi da dodje do set-lopte, koju je ovaj iskoristio spektakularnim lobom iz trka sa osnovne linije. Po burnom oduševljenju na tribinama već tada je bilo jasno koga podržava veći deo prisutnih...

Ali nepokolebljivi Beogradjanin nije dozvolio da ga uzdrma gubitak prvog seta na turniru, posle 18 osvojenih. Izvukao se iz krize, pre svega mnogo boljim kretanjem. Svojom prepoznatljivom igrom polako je preuzeo kontrolu i počeo da uskraćuje Congi udarce koje ovaj najviše voli.

Djoković je daleko lakše osvajao poene na svoj servis, a na servis Francuza je dočekao i iskoristio šansu u sedmom gemu. Zaradio je prve brejk lopte još od početnog gema (15:40), poveo 4:3 i zatim sigurnom igrom pretvorio tu prednost u dobijen set - 1:1.

Videlo se da je Conga izgubio dosta od početne siline i samopouzdanja, što je mladji, ali iskusniji srpski as spremno dočekao. Oduzeo mu je servis u trećem gemu, zatim vodio sa 3:1, 4:2 i 5:3 i konačno na najbolji mogući način uspostavio autoritet, osvajanjem seta na servis protivnika.

Novak je došao do tri set-lopte vodjstvom od 0:40, ali teniski "Muhamed Ali" se nije dao. Izjednačio je na 40:40 i uporno spašavao živu glavu dobrim servisima, medjutim, Djoković je kod sedmog brejk poena u tom gemu konačno uspeo da ga "probuši" na mreži i to je bilo 2:1!

Trebalo je "samo" privesti posao kraju...

Svestan da nema šta da izgubi, Conga je u četvrtom setu dao sve od sebe. Gurao je Novaka do granice izdržljivosti, pri rezultatu 5:5 imao je jedinu brejk loptu u tom setu, koju je Djoković odbranio uz veliku dozu umeća i sreće (ne baš sjajno skraćena lopta).

Došao je red da se odigra "taj-brejk", a zna se ko caruje kada set dodje u tu fazu.

Djoković je greškama Conge poveo 2:0, majstorski izgradio poene za 4:1, da bi dvostrukom servis greškom protivnika došao na praktično nedostižnih 5:1. Francuz je uspeo da osvoji samo još jedan poen, a onda forhend udarcem u aut potpisao predaju!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC