• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preživio težak udes u Formuli 1, a sad je "težak" više od milijarde: Sigurno ste jeli njegove proizvode!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Paolo Barila je nekada bio vozač Formule 1, a sada je jedan od najbogatijih Italijana.

 Vlasnik-Barila-testenina-vozio-Formulu-1 Izvor: Youtube/Fondazione Barilla

Sigurno ste čuli za Barila tjestenine, s obzirom da je italijanska kompanija jedna od najčuvenijih kompanija koja proizvodi paste na cijelom svijetu. Ali vjerovatno niste znali da je prvi čovjek te kompanije nekada vozio Formulu 1!

Paolo Barila sada ima 61 godinu, a bio je dio Formule 1 početkom devedesetih kada je u tri sezone odvezao 15 trka. On je počeo sa sjajnim rezultatima u kartingu, a na vrhuncu karijere je osvojio i čuvenu trku "24 sata Le Mana" 1983. godine.

Nakon nekoliko sezona vožnje "Le Mana" on je prešao u MInardi, ali nije se snašao, mada treba reći da je to bio jedan od najgorih timova u "najbržem cirkusu na svijetu". U debi sezoni ostao je zapamćeno kako je Najdžel Mansel jedva izbjegao težak sudar sa njim. Barila je izgubio kontrolu nad vozilom, pa je naletio na Manselov Ferari. Ipak, uspio je Britanac to da izbjegne, evo i kako:

Skoro pa sudar!
Izvor: Youtube/Jean Michael Boilliet

Te sezone Barila je imao i težak sudar sa zaštitnom ogradom u Belgiji, ali je uspio da nekako izađe nepovrijeđen iz toga iako je njegov bolid teško nastradao.

Pogledajte kako je izgledao Barilin udes u Belgiji: 

Barila se sudario.
Izvor: Youtube/Jean-Michel Boileau

Na kraju je sa 30 godina odustao od sportske karijere i posvetio se porodičnom poslu. Paolo je sada četvrta generacija koja vodi posao u kompaniji Barila, a sa godinama je stigao do vodećeg mjesta u firmi. Forbs sada njegovo bogatstvo procjenjuje na 1.100.000.000 dolara! 

Porodica Barila, Paolo, braća Gvido i Luka i njihova sestra Emanuela imaju 85 odsto kompanije, a Forbs Barilu opisuje kao "najvećeg svjetskog proizvođača tjestenina". 

Kompanija zapošljava preko 8.500 ljudi, a godišnji promet im je 3,9 milijardi evra. Posluju u više od 100 zemalja na svijetu uključujući i Srbiju. A sve je počelo 1877. godine kao mala porodična manufaktura u Parmi...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC