• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika Britanija zavijena u crno - preminula sportska legenda!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Nekadašnji reprezentativac preminuo je nakon dugogodišnje borbe u kojoj je bio veoma istrajan i uspio da pokrene niz akcija prikupljanja novčane pomoći!

 Umro ragbista D\ord\ Vir Izvor: Youtube/laduchesse/printscreen

Ragbi legenda Džordž 'Dodi' Vir preminuo je u 52. godini poslije šestogodišnje borbe sa bolešću motornih neurona, a ova bolest se gotovo uvijek završava smrtnim ishodom i terapija ne postoji. Uz odavanje počasti ispratila ga je njegova porodica, kolege igrači, ali i princ i princeza od Velsa. Kao novi pokrovitelj Engleske ragbi fudbalske lige, princeza od Velsa Kejt i princ Vilijam odali su počast legendarnom igraču i nekadašnjem reprezentativcu Škotske.

"Dodi Vir je bio heroj – tako smo tužni što čujemo za njegovu smrt. Njegov ogroman talenat na terenu, kao i njegovi neumorni napori da podigne svest o BMN-u bili su inspiracija. Naše misli su sa svima onima koji su ga voljeli. On će veoma nedostajati cijelom svijetu", naveo je par u izjavi na Tviteru. 

Od dijagnoze bolesti 2016. godine, Vir je vodio kampanju za veća istraživanja i finansiranje za borbu protiv ove opake bolesti. Vir je pomogao da se skupe milioni funti kako bi se pronašao lijek za bolest, a njegova dobrotvorna organizacija direktno je posvetila skoro osam miliona funti za istraživačke projekte širom Velike Britanije.

Iza jednog od najvećih ragbi igrača u istoriji ovog sporta ostali su supruga i sinovi, a u saopštenju porodice stoji: "Sa velikom tugom objavljujemo smrt našeg voljenog muža i oca Dodija, Dodi je bio inspirativna sila prirode. Njegova beskrajna energija i snaga karaktera pokretali su ga kroz ragbi i omogućili mu da se bori protiv posljedica BMN-a (bolesti motornih neurona) toliko godina."

Bolest motoneurona je progresivno neurodegenerativno oboljenje, koje zahvata motorne nervne ćelije, zbog čega dolazi do pojave slabosti različitih mišića. Uzrok bolesti je još uvijek nepoznat, a terapija ove bolesti još uvijek ne postoji. Bolest nezadrživo napreduje i smrtno se završava najčešće 2 do 5 godina od početka simptoma. Pacijent prvo primećuje slabost i gubitak funkcija mišića samo na jednom ekstremitetu, koja se kasnije širi i na druge dijelove tijela. Sa napredovanjem bolesti javlja se slabost praktično svih mišića, pacijent postaje nepokretan, sa otežanim ili nemogućim govorom, gutanjem i disanjem.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC