• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetski tenis ovo nije vidio! Novak i Karlos mogu da budu poravnati - ko je onda prvi?

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Sljedeće sedmice bi mogla da se dogodi situacija koja nikada ranije nije viđena u svjetskom tenisu, ali ni to neće poremetiti Novaka Đokovića i njegov rekord!

 Đoković i Alkaraz izjednačeni ko je na vrhu ATP liste Izvor: Profimedia

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković trenutno "troši" 377. sedmicu na čelu ATP liste, što u ovom trenutku djeluje kao rekord koji će decenijama ostati na snazi. Ne može da ga ugrozi ni talentovani Karlos Alkaraz, iako bi mladi španski teniser tokom ove nedelje mogao da stigne do titule u Rio de Žaneiru i tako stvori situaciju koja nije viđena nijednom od kako postoji rangiranje najboljih svjetskih tenisera.

Ukoliko Alkaraz osvoji trofej na turniru iz serije 500, dvojica najboljih tenisera na svijetu biće poravnati na vrhu ATP liste. Novak Đoković će ove sedmice izgubiti 90 bodova sa prošlogodišnjeg turnira u Dubaiju i tako se "spustiti" na 6.980 bodova. Upravo toliko imaće španski teniser ako se u Brazilu domogne prvog trofeja u 2023. godini. Pa, šta bi onda bilo rješenje?

ATP pravilnik je jasan - zna se ko će biti najbolji na svijetu ukoliko dvojica tenisera biti poravnati. Prvo se gleda broj bodova osvojen na najvećim turnirima - grend slemovima i mastersima - a to znači da počinje 378. sedmica Đokovićeve vladavine! Od 6.980 bodova koje ima, Novak je čak 5.820 osvojio na najvećim svjetskim turnirima. Ovako ih je rasporedio:

  • Australijan open 2023 - 2.000
  • ATP finale 2022 - 1.500
  • Masters Rim 2022 - 1.000
  • Masters Pariz 2022 - 600
  • Masters Madrid 2022 - 360
  • Rolan Garos 2022 - 360

Narednog ponedjeljka Novak će prestići i legendarnu njemačku teniserku Štefi Graf, koja je rekorderka kada se gledaju obje konkurencije, jer je tokom svoje dominacije takođe uspjela da bude 377 sedmica na vrhu, ali WTA liste.

Što se tiče muškaraca, najbliži mu je penzionisani Rodžer Federer koji je ostao na 310 sedmica, dok je od aktivnih tenisera Rafael Nadal na 209 sedmica. Među teniserima koji i dalje igraju, a nekada su bili broj jedan, nalaze se Endi Marej (41 nedelja), Karlos Alkaraz (20) i Danil Medvedev (19).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC