• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olimpijski šampion (45): Amputirali mu stopala i ruke, a onda je doživio moždani udar

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Poznati ruski sportista Roman Kostomarov je u vrlo lošem stanju i doktori strepe.

 Roman Kostomarov umire nakon amputacija Izvor: Profimedia/SPUTNIK

Poznatom ruskom sportisti Romanu Kostomarovu (46) početkom februara su u roku od samo nekoliko dana amputirali prvo oba stopala, a zatim i obje ruke, međutim iako se činilo da oporavak ide u dobrom smjeru - situacija se drastično pogoršala. Nažalost, bivši šampion u umjetničkom klizanju je doživio i dva moždana udara nakon amputacija i sada ima vrlo male šanse da preživi, prenose ruske "Ria novosti".

Kostomarov je u izuzetno lošem stanju i nalazi se na intenzivnoj njezi gdje je stavljen na respirator zbog ozbiljne upale pluća koju je uzrokovao korona virus. Pojavila se potom gangrena zbog koje su doktori morali da amputiraju udove, ali to na kraju nije pomoglo u oporavku.

''Ako pretpostavimo da se radilo o virusnoj infekciji, koja je zahvatila pluća i stvorila probleme s krvnim ugrušcima, onda nije zahvaćena samo mikrocirkulacija u udovima. Isti kapilari su i na srcu i plućima, ali i na mozgu. Udari su puno izjesniji u slučaju nedostatka kiseonika. Tada je poremećena cirkulacija, nema dovoljno kiseonika i tkivo u svim organima odumire. Kod srčanog udara dolazi do pucanja u blizini srca, a kod moždanog udara blizu vrha mozga. Ako je to slučaj, doktorima sigurno nije lako", rekao je sportski ljekar Aleksandar Jablunovski za ruske medije.

Kostomarov je inače osvojio zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine kada je nastupao u paru sa Tatjanom Navkom (supruga portparola Kremlja Dimitra Peskova), a potom su zajedno bili i dvostruki osvajači Svjetskog i trostruki Evropskog prvenstva. Nastupao je još sa Anom Semenovič i Jekaterinom Davidovom, a iz sporta se povukao odavno, ali je ostao aktivan kao komentator umjetničkog klizanja.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC