• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIMBLDON: Federer ovo nije doživio!

Žo-Vilfred Conga postao je prvi teniser koji je izbacio Rodžera Federera na GS turniru, poslije gubitka prva dva seta. U polufinalu na Novaka Đokovića.

 VIMBLDON: Federer ovo nije doživio! Izvor: MONDO

Pit Sampras ostaće do daljeg jedini teniser sa sedam titula na Vimbldonu. Šansu da stigne slavnog Amerikanca, jednako slavni Švajcarac Rodžer Federer prokockao je u četvrtfinalu ovogodišnjeg, 125. izdanja nezvaničnog šampionata svijeta u tenisu.

I to kako...

Prvi put u karijeri na gren slem turnirima, Federer je izgubio meč kada je vodio 2:0 u setovima. Podvig nad podvizima napravio je vječito nepredvidivi Žo-Vilfred Conga. Vlasnik malog miliona skalpova favorita u karijeri upisao je novu crticu Federer je poveo 6:3, 7:6, a Conga pobijedio 6:4, 6:4, 6:4.

Drama na Central Kortu trajala je 200 minuta, a Conga je izborio prvo polufinale Vimbldona u kojem će se osmi put u karijeri sastati sa Novakom Đokovićem.



Francuz vodi protiv najboljeg srpskog tenisera 5:2 u međusobnim susretima.

Federer je u duel sa Congom ušao sa skorom od 178-0 u situacijama kada bi dobio prva dva seta, pa se prije početka trećeg seta sa 19. teniserom svijeta očekivala glatka egzekucija i novi meč Federer - Đoković, poslije onog u polufinalu Rolan Garosa prošlog mjeseca, kada je Švajcarac nanio prvi poraz Srbinu u 2011. godini i spriječio ga da još tada postane prvi teniser svijeta.

No, Conga nije mislio tako.

Malo po malo, rušio je igru popularnog "Fedeksa" i na kraju mu nanio drugi uzastopni poraz u četvrtfinalu "njegovog" turnira, nakon što je prošle sezone u istoj rundi Švajcarca izbacio Tomaš Berdih. Odmah poslije meča počele su spekulacije oko toga da li će Federer, koji će 8. avgusta napuniti 30 godina, dobiti novu šansu da osvoji sedmi Vimbldon, poslije trijumfa 2003, 2004, 2005, 2006, 2007. i 2009. godine.

Conga je postao treći teniser koji je dobio Federera poslije 0:2, ali prvi na gren slemovima. Prije njega, to su uradili Lejton Hjuit u polufinalu Dejvis kupa 2003. godine, a potom i David Nalbandijan u finalu Masters kupa u Šangaju 2005. godine.



Conga i Đoković prvi put su se sastali u finalu Australijan Opena 2008. godine, kada je Srbin osvojio prvi gren slem titulu u karijeri, poslije gubitka prvog seta - 4:6, 6:4, 6:3, 7:6. Poslije toga, Conga je vezao četiri pobjede nad Đokovićem, koji je crnu seriju prekinuo na Mastersu u Majamiju 2009. godine - 6:3, 6:4. Ipak, posljednji duel između njih dvojice dobio je Francuz, koji je u četvrtfinalu Australijan Opena 2010. godine bio bolji poslije maratonske drame i vođstva Đokovića od 2:1 u setovima - 7:6, 6:7, 1:6, 6:3, 6:1.

S obzirom na to da je Đoković za protivnika dobio 19. tenisera svijeta, koji nema gren slem titulu, umjesto trećeg na planeti i zvanično najtrofejnijeg tenisera u istoriji gren slemova, mnogi će se složiti da je to povoljnija varijanta. Ipak, Conga bi po mnogo čemu mogao da bude teži rival za Novaka od Federera, najviše zbog toga što će Francuz biti potpuno opušten u prvom polufinalu, nakon sjajnog povratka koji je načinio ove srijede.

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC