• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od Kopaonika do Mont Everesta!

Najbolji srpski teniser svih vremena i od ponedjeljka najbolji igrač svijeta, Novak Đoković, rođen je 22. maja 1987. godine u Beogradu.

 Od Kopaonika do Mont Everesta! Izvor: MONDO

Nole je na krovu svijeta...

Plasmanom u finale Vimbldona Novak Đoković smenio je Rafu Nadala na prvom mjestu ATP liste i konačno ispunio svoj dječački san. Put do svjetskog vrha bio je vrlo težak...

Đoković je, kao i većina tenisera, bijelim sportom počeo je da se bavi vrlo rano. Prvi put je uzeo reket u ruke u teniskom kampu na Kopaoniku sa samo četiri godine. Njegov prvi instruktor bila je Jelena Genčić, bivša teniserka i trener velikih šampiona Gorana Ivaniševića i Monike Seleš.

FOTO -GALERIJU najvećih uspeha Novaka Đokovića pogledajte OVDJE.

Sa dvanaest godina postaje član Teniske akademije u Minhenu, gdje radi i usavršava tenis pod komandom Nikole Pilića. Kod poznatog hrvatskog stručnjaka zadržao se četiri godine...

Svoj veliki potencijal nagovijestio je još kao junior. Bio je trostruki prvak Evrope u singlu, dublu i ekipno.

U posljednjoj juniorskoj sezoni postao je najbolji u Evropi u konkurenciji igrača do 16 godina.

Profesionalac je postao 2003. Prve dvije godine igrao je uglavnom na fjučersima i čelindžerima. U Beogradu je već u junu osvojio prvi fjučers i zaradio prvi ATP poen.

OSAM GODINA DO BROJA JEDAN

Na ATP listi pojavljuje se 7. jula 2003 i to na 767. mestu. Do kraja godine napredovao je do 679. pozicije. Najveći skok imao je 2004. - 20. decembra našao se na 186. mjestu.

Prvih sto je bilo na dohvat ruke.

Očekivano, napredak na ATP listi se nastvio i 4. jula prvi put ulazi u Top 100. Do kraja godine napreduje do 78. mjesta. Među 20 tenisera svijeta našao se 9. oktobra 2006. Bio je 16. i na toj poziciji je ostao do kraja sezone. Poslije samo tri mjeseca - 19. marta, Novak Đoković je u Top 10, a 9. jula 2007. stiže do trećeg mjesta.

Dugo se zadržao na toj poziciji. Pune dvije i po godine bio je treći sa dva kratka pada za jedno mjesto. Početkom 2010, 1. februara, dolazi na korak do titule najboljeg igrača svijeta. Ipak, prošlu godinu završava na mjestu broj tri.

Ali, onda slijedi nevjerovatna polovina 2011. i proboj na sam vrh.

PRVA TITULA U AMERSFORTU

Đoković je u karijeri osvojio 25 turnira, od kojih su najznačajnija dva gren slema - Australijan Open 2008. i 2011.

Sa selekcijom Srbije, u decembru 2010, stigao je do istorijskog uspjeha u Dejvis kupu. Pred beogradskom publikom u Areni konačno je osvojena "salatara" i uprava ta pobjeda kao da je bila najava fantastičnog perioda koji će uslijediti i koji još uvijek traje.

Za sada u svojoj kolekciji ima bronzanu olimpijsku medalju. Na Igrama u Pekingu osvojio je treće mjesto. U polufinalu ga je poslije velike borbe nadigrao Rafael Nadal, ali je u borbi za medalju pobijedio Džejmsa Blejka.

Turnire iz Masters serije osvajao je devet puta (Majami 2007. i 2011, Monteral 2007, Indijan Vels 2008. i 2011, Rim 2008. i 2011, Pariz 2009. i Madrid 2011), a 2008. u Šangaju bio je pobednik Masters kupa.

Na putu ka tituli u Majamiju 2007. u četvrtfinalu prvi put je pobedio Rafaela Nadala i to u njihovom trećem međusobnom susretu. Rodžer Federer je imao 4:0, a onda je, iste te godine kada je "pao" Rafa, i Švajcarac morao da položi oružje. Dogodilo se to u finalu Montreala.

Sa 19 godina i 10 dana postao je najmlađi osvajač turnira na Floridi, a u Montrealu najmlađi igrač koji je pobijedio trojicu prvoplasiranih - Nikolaja Davidenka (3), Rafaela (2), Rodžera Federera (1).

Đoković je najmlađi igrač koji je došao do polufinala sva četiri gren slema. A, od ostalih tenisera izdvaja se po tome što je čak 91. nedelju proveo na trećem mjestu ATP liste.

Sa Nadalom je odigrao najduži meč na dva dobijena seta. Njih dvojica su se za trofej u Madridu 2009. borili četiri sata i tri minuta.

Đoković, Sampras, Agasi i Federer jedini su uspijevali da osvoje prva tri velika turnira u sezoni - Australijan Open, Indijan Vels i Majami. Nole je igrač koji se najbrže kvalifikovao na završni Masters kup - za svega 18 nedelja i šest dana.



Godina najvećeg uspona je 2011. kada je od početka sezone nanizao 41. pobjedu, čime se izjednačio sa Džonom Mekinroom, ali razlika je velika jer se u vrijeme slavnog Amerikanca Australijan Open igrao na kraju sezone. Od početka godine osvojio je sedam turnira, nije uspio samo na Rolan Garosu, gdje ga je Federer pobijedio u polufinalu.

Tačno na polovini sezone stigao je do mjesta broj jedan na ATP listi i finala nezvaničnog prvenstva svijeta - Vimbldona.

Na Rolan Garosu još uvijek nije imao prilike da igra u finalu. Tri puta je gubio polufinale. Isto toliko puta bio je i među četiri najbolja igrača na Vimbldonu, ali je konačno ove godine uspio da prođe u finale. Prošle godine na putu ka finalu neočekivano ga je zaustavio Tomaš Berdih.

Poslije Melburna, najviše uspjeha Đoković je imao na US Openu. Đoković je u Njujorku dva puta igrao za titulu, ali su Federer i Rafa Nadal bili bolji. Pored dva finala ima i dva polufinala.

Ukupno na gren slem turnirima, zajedno sa posljednjim Vimbldonom, Nole ima 102 pobjede i 24 poraza.

Prvu titulu Novak je osvojio u Amersfortu 17. jula 2006. godine. Iste godine, tri mjeseca kasnije pobjeđuje u Mecu... Bio je to početak pohoda ka PRVOM MESTU ATP.

Đokovića je trenirao Italijan Rikardo Pjati. Sa njim se razišao prije Otvorenog prvenstva Francuske 2006. Pjatija je tada zamijenio Slovak Marijan Vajda, koji je i danas u Novakov timu.

ATP titula:

2006: Amersfort, Mec
2007: Adelejd, Majami, Estoril, Montreal, Beč
2008: Melburn, Indijan Vels, Rim, Šangaj
2009: Dubai, Beograd, Peking, Bazel, Pariz
2010: Dubai, Peking
2011: Melburn, Dubai, Indijan Vels, Majami, Beograd, Madrid, Rim

(V.S. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC