• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nole: Na sreću ili žalost, "broj 1" je Srbin

"Na njihovu sreću ili žalost, Srbija ima prvog tenisera svijeta", prokomentarisao je Novak Đoković činjenicu da sve češće u Londonu njegovi protivnici imaju naklonost publike.

 Nole: Na sreću ili žalost, "broj 1" je Srbin Izvor: MONDO

"Ostvario sam dječački san!", dodao je novi prvi teniser svijeta i finalista Vimbldona.

Nole će vjerovatno tek sutra ili za par dana da bude svjestan šta je učinio. Odnosno da je njegov dječački san postao java... Ali, posao na Vimbldonu još nije završen i to srpski as dobro zna.

Kakva bi to priča bila kada bi Đoković iz Londona donio i prvo mjesto na ATP listi, što je već objezbedio, ali i titulu na najprestižnijem turniru na svijetu.

"Teško je je opisati osjećanja... Jedan od najboljih osjećaja koje sam doživio na teniskom terenu. Moj san se ostavrio - igraću finale Vimblodna! Toliko sam srećan...", rekao je Đoković u blic intervjuu odmah po izlasku sa Central Korta.

"Teško je iskazati osjećanje poslije pobjede i plasmana u finale, ali pravo slavlje će tek doći".

Porodicu nije zaboravio.

"Sjajno je igrati pred ljudima do kojih mi je stalo i koje volim najviše na svijetu. Tenis je individualan sport, ali bez podrške porodice i prijatelja ne bih modao da stignem do vrhunskih rezultata".

Da li će biti vremena za slavlje prije finala?

"Malo ću da slavim, jer treba da odigram još jedan meč i moram da budem najbolji da bih preživio u finalu. Radio sam naporno čitavog života da bih stigao do ovoga. Sanjao sam da igram finale Vimbldona, a tamo ću biti u nedjelju".

Poslije pobjede nad Žoom-Vilfredom Congom u polufinalu na Ol-Ingland Klubu, Đoković je na pres konferenciji bio prilično staložen, nešto pribraniji. Govorio je sa osmijehom, ali suza niti pretjeranih emocija nije bilo. Sve je ličilo kao da će ga ostvarenje sna "stići" kasnije, vjerovatno kada bude bio sam...

"Uspjeli smo svi zajedno. Znam da će u ponedjeljak pored mog imena stajati broj jedan, ali bez svog tima ne bih uspio... Ostvario sam sada svoj životni cilj osvajanjem prve pozicije, a treba da ostvarim i svoj san i osvojim Vimbldon", rekao je Đoković.

On je u četiri seta pobijedio Žo-Vilfreda Congu i plasirao se u finale Vimbldona, čime će osvojiti dovoljno bodova da u ponedjeljak pretekne Rafaela Nadala na prvom mjestu ATP liste. Novinare u Londonu je zanimalo kakav je osjećaj biti broj jedan na svjetskoj listi i ispuniti svoj cilj, ali Đoković nije imao jasan odgovor.

"Zaista, ne znam da opišem. Tek se završio meč, nisam ni stigao da se vidim sa svojom porodicom. Milion stvari mi je prošlo kroz glavu, djetinjstvo, teren na kome sam počeo da igram... Ovo je fenomenalan osjećaj i nadam se da će zauvijek ostati", rekao je novi svetski "broj jedan".

Đoković je rekao da mu je do plasmana u finale Vimbldona osvajanje Dejvis kupa bila najveća radost u tenisu, ali da te dvije stvari ne mogu da se porede, jer je igranje za reprezentaciju timska stvar.

"Vimbldon je prvo što znam od kada znam za tenis. Kada sam počeo da gledam, gledao sam Vimbldon i znao sam da je to poseban turnir", rekao je srpski teniser.

Đoković je rekao da nije želio da ga bilo šta poremeti u današnjem meču i da je uspio da prevaziđe teškoće.

"Conga je tip igrača koji se hrani energijom publike i može da bude nezaustavljiv ako uđe u ritam. Bio sam malo razočaran što sam izgubio treći set, ali sam rekao sebi da treba da budem miran i da mu ne dozvolim da se vrati u meč. Čim sam potom napravio brejk, povratio sam kontrolu meča", rekao je Đoković.

Protivnik u finalu Đokoviću će biti Rafael Nadal ili Endi Marej. On je kazao da će u svakom slučaju "izaći na teren i probati da pobijedi", ali je analizirao obojicu igrača.

"Ako budem igrao sa Rafom, biće to još jedan naš važan meč ove godine. Igrali smo četiri finala ove godine. Iako je sada drugačija podloga, vjerujem da mogu da pobijedim. On je u nizu pobjeda na Vimbldonu... i zna kako se osvaja trofej ovde, a ja ne znam. U svakom slučaju, nemam šta da izgubim. Napadaću i pokušaću da nametnem kontrolu meča", rekao je Đoković.

"Endi je favorit domaće publike i želi da bude u finalu isto koliko i ja. Osim toga, on očajnički želi da osvoji svoj prvi grend slem. Sjajno igra u posljednja dva-tri mjeseca, a imamo i sličan stil igre", ocijenio je srpski teniser.

"U svakom slučaju, s kim god da igram, biće izjednačeno", dodao je Đoković.

Na kraju, Đoković je prokomentarisao činjenicu da u Londonu publika najčešće navija za njegove protivnike. Donekle se složio sa konstatacijom novinara da možda većina ne želi da on postane prvi tensier svijeta.

"Na njihovu sreću ili žalost, Srbija ima prvog tenisera svijeta", rekao je Đoković i izmamio aplauz nekolicine srpskih izvještača sa Vimbldona.

Đoković je prvi srpski teniser i ukupno 25. u istoriji ATP-a na liderskoj poziciji.

On je od početka godine ostvario 41 pobedu zaredom, ali je taj niz u polufinalu Rolan Garosa prekinuo Rodžer Federer i time odložiio "krunisanje" srpskog tenisera, koji je danas anulirao 65 bodova zaostatka za braniocem titule u Vimbldonu, prvoplasiranim Nadalom i potisnuo ga na drugo mjesto.

Srpski teniser je u 2011. osvojio sedam trofeja - gren slem Australija Open u Melburnu, kao i titule u Dubaiju, Indijan Velsu, Majamiju, Beogradu, Madridu i Rimu.

Istovremeno je četiri puta ove godine pobjeđivao Nadala, od čega je dva puta bio bolji na šljaci i to u finalu Masters turnira u Madridu i Rimu. Đoković je još u finalu Otvorenog prvenstva SAD prošle godine pokazao da je sazreo za skok na prvi stepenik teniskog prestola i da je bilo samo pitanje vremena kada će doći do smjene na vrhu.

Srbin je je prethodno potisnuo na treće mjesto bivšeg "kralja" Švajcarca Rodžera Federera i gradio poziciju za napad na sam vrh.

Đoković preuzima svjetski teniski tron bez obzira na ishod finalnog duela sa Nadalom.

(agencije/MONDO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC