• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TUR: Vekleru žuta majica u danu padova

Luis-Leon Sančez pobjednik je devete etape Tur d’ Fransa koju su obilježili padovi i povrede. Kazahstanac Vinokurov slomio butnu kost, Francuz Vekler obukao “žutu majicu”.

 TUR: Vekleru žuta majica u danu padova Izvor: MONDO

Smjena u generalnom plasmanu, sudar sa automobilom, teški padovi i lomovi, odustajanja velikih imena – sve to stalo je u nešto manje od pet i po sati ili 208 kilometara nedjeljne devete etape najpoznatije biciklističke trke “Oko Francuske” vožene od Izoara do Sen-Flura.

Na kraju pobijedio je španski biciklista Luis-Leon Sančez u vremenu pet sati, 27 minuta i 9 sekundi ispred Francuza Tomas Veklera koji je kasnio pet sekundi ali to mu je bilo dovoljno da preuzme vodeću poziciju u generalnom plasmanu, i to sa solidnom prednošću ispred današnjeg etapnog pobjednika.

Dosadašnji lider Norvežanin Tor Hushovd nedjeljnu etapu završio je sa čak šest minuta i 47 sekundi zaostatka zbog čega je ne samo predao žutu majicu namijenjenu vodećem biciklisti, nego i pao na 24. Poziciju u generalnom plasmanu sa pet minuta i 13 sekundi zaostatka za Veklerom.

Sandi Kasar završio je etapu kao treći sa 13 sekundi zaostatka, a zatim je na cilj stigla grupa od 13 biciklista među kojima su i favoriti za ovogodišnjeg pobednika Tura Kajdel Evans, braća Šlek, Filip Žilber, Peter Velits…



Nedjeljnu etapu su međutim obilježile nezgode i odustajanje čak sedam vozača, među kojima je i vozač tima Astana Aleksandar Vinokurov, koji je ranije najavio da je ovo njegov posljednji Tur.

Kazahstanac je najlošije prošao u grupnom padu 90 kilometara prije cilja i slomio butnu kost, pa su ga timske kolege morale odnijeti da mu se ukaže prva pomoć.

U bolnici su sa lomovima završili i Belgijanci Van den Brok i Frederik Wiljems, kao i Amerkianac Dejv Zabriski i za njih je trka završena kao i za Španca Ametsa Čuruku, Rusa Pavela Bruta i HOlanđanina Vutera Polsa.

Biciklistu Tim skaja Huana Antonija Fleču udario je automobil jedne francuske televizijske ekipe pred kraj etape, poslije čega je Španac odletio na Holanđanina Džonija Hogerlanda, srušivši obojicu.

Fleča je dobio posjekotine po rukama i nogama, a Hogerland je pukom srećom izbjegao težu povredu, pošto je preletio preko ograde za bodljikavom žicom.

Flečin dres pocijepao se na ledjima, a sa laktova i koljena curila mu je krv, ali obojica biciklista su se nakon nezgode vratili na bicikle i nastavili trku.

Pad je nakon incidenta sa Rusom Vladimir Krivecom doživio i branilac titule Alberto Kontador, već treći na ovogodišnjoj Trci oko Francuske. Vozač Kaćuše je navodno srušio Kontadora ali iz tima Sakso Banka su saopštili da ne vjeruju da je tu bilo namjere.

Sutra je slobodan dan koji će dobro doći većini ugruvanih i izmorenih biciklista, a Tur d’ Frans se nastavlja u utorak etapom od Oriljoa do Karmoa dugom 158 kilometara.

Rezultati 9. etape:

1. Luis-Leon Sančez (Španija) 5:27,09 sati
2. Tomas Vekler (Francuska) +5 sekundi
3. Sandi Kasar (Francuska) +13
4. Filip Žilber (Belgija) +3,59 minuta
5. Peter Velits (Slovačka)
6. Kajdel Evans (Australija)
7. Endi Šlek (Luksemburg)
8. Toni Martin (Njemačka)
9. Frank Šlek (Luksemburg)
10. Damijano Kunego (Italija)

Generalni plasman:

1. Tomas Vekler (Francuska) 38:35,11 sati
2. Luis-Leon Sančez (Francuska) +1,49 minuta
3. Kajdel Evans (Australija) +2,26
4. Frank Šlek (Luksemburg) +2,29
5. Endi Šlek (Luksemburg) +2,37
6. Toni Martin (Njemačka) +2,38
7. Peter Velits (Slovačka) +2,38
8. Andreas Kloeden (Njemačka) +2,43
9. Filip Žilber (Belgija) +2,55
10. Jakob Fugsland (Danska) +3,08

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC