• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO (SP): Neuništivi Aleksandar Čigir

Golman njemačke reprezentacije igraće u Šangaju šesto uzastopno svjetsko prvenstvo u karijeri!

 VATERPOLO (SP): Neuništivi Aleksandar Čigir Izvor: MONDO

Kažu za golmane da su kao vino - što su stariji, to su bolji. Ta izreka u potpunosti može da se primjeni na golmana nemačke vaterpolo reprezentacije Aleksandra Čigira.

U njegovom slučaju mora da se upotrebi replika iz kultnog domaćeg filma "Ko to tamo peva?", a koja glasi: "Pa, ovaj čovjek je neuništiv".

Zaista, Čigir je neuništiv. Ima 42 godine, a u Šangaju će igrati šesto uzastopno svjetsko prvenstvo u karijeri! Zanimljivo, i selektoru njemačke reprezentacije Hagenu Štamu ovo će, takođe, biti šesto svjetsko prvenstvo u nizu. Naravno, na mjestu šefa stručnog štaba.

Čigir je rođen u Rusiji (Moskva), a od 1997. godine brani za Njemačku. Na svjetskim prvenstvima u Montrealu (2005.) i u Melburnu (2007. godine).

Golman njemačke reprezentacije je prošle godine, na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, igrao svoj deveti kontinentalni šampionat, uključujući i tri na kojima je branio pod zastavom Sovjetskog Saveza. Ako i naredne godine bude igrao na EP u Holandiji, izjednačiće rekord legendarnog Španaca Manuela Estijartea koji je igrao deset kontinentalnih turnira )od 198. do 1999. godine).

I Španci će imati jednog veterana na SP u Šangaju - reč je o 41-godišnjem Ivanu Perezu )centar kubanskog porijekla).

Još neke zanimljivosti:

- Vanja Udovičić i Slobodan Nikić su jedini reprezentativci Srbije koji su dva puta bili prvaci svijeta: 2005. u Montrealu i 2009. godine u Rimu.

- Svjetska prvenstva igraju se od 1973. godine, a samo su reprezentacije nekadašnje SFR Jugoslavije i Španije dva puta uzastopno bili prvaci svijeta. Reprezentacija SFRJ osvajala je zlatne medalje (1986. u Madridu i 1991. godine u Pertu). Španci su bili prvaci svijeta 1998. godine ui Pertu i 2001. u Fukuoiki.

***napomena: Svjetska prvenstva su se održavala najprije na dvije godine, pa na tri, pa potom na četiri godine razmaka, pa su opet vraćena na četiri, pa na tri...Sad se održavaju na dvije godine.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC