• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Berni daje, Berni uzima...

Poslije ove odluke prvog čoveka Formule 1 Bernija Eklstona, vjerovatno će mnoge zemlje koje su razmišljale da sagrade ultra-modernu pistu kako bi ušle u kalendar - dobro razmisliti!

 F1: Berni daje, Berni uzima... Izvor: MONDO

Naime, u petak je saopšteno da će Velika nagrada Turske biti izbačena iz kalendara za 2012. godinu, iako je Istanbul Park sagrađen tek 2005. godine, a djelo čuvenog Nemca Hermana Tilkea, sagrađeno na 220 hektara zemlje u dijelu grada Pendik na azijskoj strani koštalo je čitavo bogatstvo.

Uoči prve trke, prije šest godina, kada je Huan Pablo Montoja u Meklarenu ostvario i dalje aktueli rekord staze 1:24,770, Eklston je ushićeno poručio: "Ovo je najbolja pista na svijetu!"

Nekoliko godina kasnije, Eklston je izbacio VN Turske iz kalendara, pa će moderna staza ubuduće morati da se zadovolji trkama DTM šampionata, Formule G, FIA World Touring Car šampionata, itd. Razlozi?

Dva su bitna razloga za sunovrat turske ideje da će dugo stanovati u Formuli 1. Prvi je taj što su se Turci pobunili zbog "globe" od 26 miliona dolara na godišnjem nivou, koliko je potrebno plaćati F1 organizaciji da bi se uopšte bio domaćin jedne trke. A, taj ugovor je isticao 2012. godine.

A, drugi razlog je taj što je posjeta od 2009. počela da opada, pa je na tribinama kapaciteta 155.000 ljudi, poslednji put bilo svega 36.000 navijača. Poređenja radi, VN Velike Britanije na oronuloj, prastaroj stazi Silverstoun, pratilo je 128.000 navijača.

VN Turske bila je jedna od pet u kalendaru koje su vožene u smjeru suprotnom od smjera kazaljke na satu.

U isto vrijeme, Eklston je saopštio da će se VN Bahreina vratiti u kalendar naredne godine, nakon što je ove sezone otkazana zbog nestabilne političke situacije u toj zemlji i uličnih nemira u martu, kada je trebalo da počne sezona upravo na toj pisti.

Ipak, VN Bahreina biće pomjerena za kraj sezone, u novembru, pa će tako VN Australije u Melburnu do daljeg ostati prva trka u šampionatu.

Sudbinu Istanbula, mogla bi da doživi i Budimpešta. VN Mađarske dugo je u kalendaru i preživjela je mnogo "sječa", ali će se o budućnosti ove trke raspravljati uskoro.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC