• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO (SP): Srbija ostala bez krune

Srbija poražena od Italije u finalu Svjetskog prvenstva u Šangaju poslije produžetaka - 7:8 (0:1, 2:0, 1:4, 3:1, 1:2, 0:0)

 VATERPOLO (SP): Srbija ostala bez krune Izvor: MONDO

Italijani su se revanširali Srbiji za poraz u finalu Svjetske lige u Firenci ovog ljeta. Uspjeli su da skinu svjetsku krunu Srbiji i treći put u svojoj istoriji ponesu titulu najboljeg na svijetu.

Po svemu prikazanom na Svjetskom prvenstvu u Šangaju, tim Alesandra Kampanje je zaslužio zlatnu medalju. Ali, i "delfinima" svaka čast. Nastavljen je kontinuitet osvajanja medalja, a polufinalni meč protiv Mađarske ostaće upisan kao jedan od najboljih u istoriji ovog sporta.

Italijani su se vratili u vrh svjetskog vaterpola. Nije ih bilo nekoliko godina, ali su na Evropskom prvenstvu u Zagrebu prošle godine, gdje su bili drugi, pokazali da su ponovo tu, da su u usponu. Prije samo dvije godine, na SP u Rimu, dakle turniru čiji su bili domaćini, Italija je bila na 11. poziciji!!!

Kampanja je za dvije godine preporodio ekipu.

Igrali su odlično odbranu na turniru u Šangaju, a ono što je radio golman Stefano Tempesti u finalu je za desetku! Golman Pro Reka je činio luda, odbranio je dva peterca, skinuo bar dva "zicera"...Ulio je takvo samopouzdanje svojoj ekipi da je apsolutno zaslužio epitet igrača utakmice. Bez dileme.

Italijani su na duži rok rješili i pitanje centra. Poslije povlačenja Alesandra Kalkatere, isplivao je Mateo Aikardi. Odlično je igrao finale.

"Delfini" nisu bili na svom nivou. Pobjeda protiv Mađarske je izvojevana "na mišiće", protiv Italijana u finalu podbacio je napad. Igrač više je bio vrlo loš. Ipak, ne treba smetnuti sa uma da je gotovo cijela reprezentacija cijelog leta bila u punom treningu i utakmicama.

Finalni meč je bio izuzetno tvrd, taktičko nadmudrivanje dvojice selektora. Odbrane vrlo čvrste, mnogo se griješilo u napadu, sudije su "sjeckale", ionako ne baš lijepu igru za oko.

Italijani su poveli 1:0, Srbija je u drugoj četvrtini preokrenula, ali Italijani su igrali punim gasom u trećoj četvrtini. Dobili su je 4:1...Posljednji dio igre pripada Srbiji, ali i Tempestiju. Odbranio je peterac Filipu Filipoviću, značajno usmjerio tok utakmice. Možda i ključni trenutak meča.

U posljednjim trenucima meča, Vanja Udovičić je napravio rijetko viđen dribling, kroz dvojicu Italijana...Zaradio je igrača više za Srbiju i da je bilo malo više koncetracije, sada bi izvještaj izgledao drugačije.

U produžecima, Italijani smireniji, Tempesti nevjerovatan...Italija je prvak svijeta. Zasluženo. Svaka čast i "delfinima". Opet su nam donijeli medalju.

Za najboljeg igrača takmičenja proglašen je Filip Filipović.

Najbolji golman turnira zvanično je Stefano Tempesti. Bez konkurencije, realno. Najbolji strijelac šampionata u Šangaju je Rumun Kozmin Radu sa 20 golova, Filip Filipović je dao 19 golova. Eh, da je bio precizniji sa pet metara...

U idealnom timu su: Tempesti i Đorđeti (Italija), Radu (Rumunija), Filipović i Prlainović (Srbija), Madaraš (Mađarska) i Bošković (Hrvatska).

Vidimo se u januaru na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu.
TOK UTAKMICE

PRVA ČETVRTINA - 1:0 ZA ITALIJU

Italijani su već u uvodu predstavili svoje najjače oružje - granitnu odbranu. Srpski vaterpolisti nisu imali rješenja u napadu i nijednom nisu zatresli mrežu Stefana Tempestija. Šutirali su samo šest puta. Na drugoj strani, "azuri" su pokušali tri puta više, a jedini je precizan bio Valentino Galo - 1:0.

DRUGA ČETVRTINA - 2:0 ZA SRBIJU

"Delfini" su izjednačili u prvom napadu u drugoj četvrtini. Ni treći put nisu iskoristili isključenje protivnika, ali je onda Aleks Đorđeti napravio kardinalnu grešku. Želeći da vrati loptu Tempestiju idealno je uposlio Andriju Prlainovića - ispred praznog gola - 1:1.

Vođstvo Srbiji donio je najmlađi reprezentativac - Miloš Ćuk. Tri i po minuta prije kraja prvog poluvremena neodbranjivo je pucao sa distance - 2:1.

Nisu igrači Dejana Udovičića bili organizovani u napadu, ali su uspjeli da osujete sve napade rivala i na poluvrijeme odu sa vođstvom.


TREĆA ČETVRTINA - 4:1 ZA ITALIJU

Mateo Alkardi je odmah izjednačio šutem sa dva metra - 2:2.

Čekalo se više dva minuta do narednog pogotka... Vidjevši da od kombinacija nema vajde, najbolji srpski strijelac Filip Filipović opalio je sa distance i postigao svoj 17. gol na šampionatu - 3:2.

Ali, drugim pogotkom na utakmici Alkardi je već u sljedećem napadu izjednačio. Prvi put u finalu iskorišćen je igrač više. Galo je asistirao Alkardiju kome nije bilo teško da iz neposredne blizine zatrese mrežu - 3:3.

Kada već "delfini" ni šesti put nisu realizovali igrača više, jesu Italijani, i to drugi put zaredom. Mateo Filjoli je bio strijelac za vođstvo svog tima - 4:3.

Kazna je kaznu stizala... Italijani su koristili svaku grešku. Kristijano Pešuti je ostao sam pred Slobodanom Sorom za 5:3.

ČETVRTA ČETVRTINA - 3:1 ZA SRBIJU

Tempesti je odbranio šut Filipovića iz peterca! Ipak, Srbija je uspjela da smanji na 4:5, poslije sjajne akcije, asistencije Ćuka i uplivavanja kapitena Vanje Udovičića na šest minuta prije kraja.

Međutim, 30-ak sekundi kasnije Prešuti je vratio na "plus dva". Ponovo su "azuri" bili uspješni poslije isključenja srpskih vaterpolista - 6:4.

Duško Pijetlović se upisao u strijelce na polovini posljednje dionice. Prlainović je vidio saigrača usamljenog pred golom i pravovremeno ga uposlio - 5:6.

Filipović se ispravio za drugi gol na meču, a 18. na SP! Savladao je saigrača iz Pro Reka, Tempestija, iz peterca. Tome je prethodila kontra "delfina" poslije koje je Tempesti napravio prekršaj nad Stefanom Mitrovićem kada su se našli "oči u oči". U svakom slučaju, aktuelni šampion je izjednačio na 6:6, dva i po minuta prije kraja.

Udovičić je napravio čudo. Prošao je "kroz" dvojicu Italijana i izašao sam pred Tempestija. Međutim, tukli su ga "azuri", pa srpski kapiten nije realizovao šansu, ali se izborio za prednost igrača više. Ostalo je 35 sekundi... Međutim, Filipoviću nije dozvoljeno ni da šutne...

Ni Italijani nisu iskoristili posljednji napad i ušlo se u produžetke.

PRVI PRODUŽETAK - 2:1 ZA ITALIJU

Aikardi je ponovo deonicu "otvorio" pogotkom, nije mu bilo teško da savlada Sora iz blizine. Ali, odmah je uzvratio Filipović. Poput Aikarda, lupio je treću "recku", ali ne iz tako povoljne pozicije, već sa distance - 7:7.

Imali su Srbi još jedni idealnu šansu, treći peterac na utakmici. Ali, Tempesti je opet odbranio. Ovaj put, izvođač je bio Udovičić.

Takav promašaj je odmah kažnjen, egzekutor je bio Maurisio Felugo za 8:7.

DRUGI PRODUŽETAK - 0:0

U posljednja tri minuta mreže su mirovale, pa su Italijani treći put u istoriji osvojili titulu prvaka svijeta - 8:7.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC