• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od obuke specijalaca MUP-a do sve popularnije vještine u RS: Krav Maga - idealna odbrana u ekstremnoj opasnosti

Autor Brankica Spasenić

Sa prvim instruktorom i jedinim ekspertom (E-1) Krav Mage u Republici Srpskoj, Veselkom Vučićem, razgovarali smo o specifičnostima ove vještine, a objasnio nam je zašto je među polaznicima sve više žena i zašto je važno znati tehnike i taktike Krav Mage.

 krav maga banja luka  Izvor: Krav Maga Banja Luka

Borilački sistem Krav Maga sve je popularniji u Republici Srpskoj, a treniraju ga svi uzrasti od pet do 60 godina i što je zanimljivo, za upis i početak treniranja i obuke nije potrebna nikakva posebna fizička spremnost ni znanje.

Sa prvim instruktorom i jedinim ekspertom (E-1) Krav Mage u Republici Srpskoj, Veselkom Vučićem, razgovarali smo o specifičnostima ove vještine, a objasnio nam je zašto je među polaznicima sve više žena i zašto je važno znati tehnike i taktike Krav Mage.

Krav Maga je efikasan borilački sistem, laka za učenje i pamćenje, zasnovana na prirodnim ljudskim pokretima, instinktima i reakcijama. Takođe, sadrži jedinstvene tehnike, taktike i principe, a primjenjuje moderne i sofisticirane metode obučavanja. U obuci se primjenjuju trening scenariji pod stresnim i realnim uslovima. U ovom borilačkom sistemu nema sportskih takmičenja, kao u većini borilačkih vještina. Specifično je da se polaznici obučavaju taktičkom pristupu prije, za vrijeme i nakon određenog konflikta učeći zakonske procedure prilikom primjene nužne odbrane ili krajnje nužde”, kazao je Vučić.

Krav Maga je nastala četrdesetih godina 20. vijeka kao odbambeno-taktički sistem borenja za potrebe izraelske vojske, a ubrzo je prihvaćen u policijskim jedinicama i raznim službama obezbjeđenja. Testirana je i unapređivana pod realnim životnim okolnostima - u uličnim borbama i ratnom okruženju, dokazujući da je idealan način odbrane pojedinca koji se susreće sa ekstremnom opasnošću.

U Republici Srpskoj Krav Maga se prvi put pojavila 2009. godine u Specijalnoj Jedinici Policije MUP Srpske. Nakon toga, instruktor navedene jedinice Veselko Vučić, i sam nekadašnji specijalac MUP-a, pokreće prvi civilni klub u Banjaluci 2010. godine.

Danas u Republici Srpskoj imamo sedam klubova u Banjaluci, Čelincu, Trnu, Prijedoru, Bijeljini, Foči i Trebinju i ukupno oko 400 članova svih uzrasnih kategorija od pet do 60 godina”, naveo je Vučić.

Od ukupnog broja članova je oko 35 odsto žena koje, kao i svi ostali članovi, imaju priliku naučiti i istrenirati tehnike i taktike u savladavanju nenaoružanog ili naoružanog napadača ili više njih i to u svim položajima - stojeći, sjedeći ili na zemlji, ali i u bilo kojem okruženju kao što su skučeni prostori, hodnici i prostorije, u vodi, automobilu, autobusu i slično.

Uslov za treniranje u bilo kojem klubu po standardima međunarodne organizacije Krav Maga Global (KMG), kojoj mi pripadamo, je da se protiv polaznika ne vodi krivični postupak, da nisu krivično osuđivani, nemaju nasilničko ponašanje i da su psihofizički zdravi. Za bavljenjem Krav Magom nije uslov da se posjeduje bilo kakvo prethodno znanje iz borilačkih vještina, niti da polaznici imaju određenu fizička spremnost. Donja granica za upis je pet godina, a gornja ne postoji dok god je osoba psihofizički zdrava i može normalno da vježba sa ostalim članovima u pripadajućim starosnim grupama”, istakao je Vučić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC