• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lista deset najplaćenijih sportista 2023. godine! Federer u penziji zarađuje više od Novaka, ali i od mnogih drugih...

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Forbsova lista najplaćenijih sportista sačinjena je od nagrada, plata i bonusa zarađenih između 1. maja 2022. i 1. maja 2023.

 Najplaćeniji sportisti u 2023. godini Izvor: Profimedia

Sastavljena je lista od deset sportista svijeta koji najviše zarađuju, a čak i oni koji nisu više aktivni nalaze se u samom vrhu najplaćenijih. Ugovori o medijskim pravima u sportskim ligama širom svijeta podigli su plate sportista, a arapski novac koji je uzeo maha u posljednjih šest mjeseci samo doliva "ulje na vatru". Procjenjuje se da je deset najplaćenijih sportista na svijetu zaradilo oko 1,11 milijardi dolara u posljednjih 12 mjeseci.

Kristijano Ronaldo jedno je od najzvučnijih imena kada se radi o fudbalu ima prihod od 136.000.000 dolara, što uključuje 46.000.000 od plate i bonusa i 90 miliona dolara od raznih marketinških i poslovnih poduhvata. Portugalac ima veliku bazu fanova, pa tako svjetski brendovi žele saradnju sa njim što i masno plaćaju. Fudbaler broji ukupno 850 miliona pratilaca na Fejsbuku, Instagramu i Iksu (Tviteru), što ga ujedno čini i najpopularnijim sportistom na svijetu.

Sljedeći na listi je najveći rival Kristijana Ronalda, Lionel Mesi sa godišnjom platom od 65.000.000 dolara, a uz to isto toliko zarađuje i van terena. Argentinac ima veoma dobru saradnju sa Adidasom, Badvajzerom i Pepsijem, ali tu nije kraj jer je Mesi u oktobru pokrenuo investicionu firmu pod nazivom Play time koja mu donosi dodatne prihode.

Rodžer Federer se našao na listi top 10 najplaćenijih sportista 2023. godine jer živi na račun stare slave, koju je dobro unovčio. Teniser sa zaradom od 95.100.000 dolara našao na spisku, a gotovo sve ovo je novac koji dobija van terena, s obzirom da je završio profesionalnu karijeru. Rodžer je produžio sponzorske ugovore, nedavno je najavio licencni ugovor sa proizvođačem naočara Oliver Peoples za brend sa svojim inicijalima RF. Federer, a i suvlasnik je u švajcarskoj kompaniji za obuću On.

Sljedeći na popularnoj listi je NBA zvijezda i košarkaš Lejkersa Lebron Džejms sa 44,5 miliona dolara od plate i 75 miliona dolara od sponzorskih ugovora, a pored njega je i Stef Kari sa 48,4 miliona godišnje od ugovora sa Golden Stejtom i 52 miliona dolara od promocije brendova.

Tu je i fudbalska zvijezda Kilijan Mbape koji ostvaruje prihod od 120 miliona dolara i jedini je sportista mlađi od trideset godina koji se nalazi na listi deset najplaćenijih. On je zaradio sto miliona dolara od ugovora sa Pari Sen Žermenom i dvadeset miliona od ugovora sa sponzorima. Odmah iza njega je bokser Saul Alvarez, poznat kao Kanelo, koji zarađuje ukupno 110 miliona dolara, od toga sto miliona u ringu, a ostatak od sponzorstava

Dastin Džonson i Fil Mikelson, iz svijeta golfa zarađuju popriličnu lovu. Džonson zarađuje 102 miliona dolara od nastupa na turnirima i pet miliona od sponzorstava, a njegov kolega Mikelson ostvaruje prihod od 104 miliona dolara od turnira i dva miliona od različitih vidova promocije.

Košarkaš Kevin Durant zaokružuje listu deset najplaćenijih sportista u 2023. godini sa 89.100.000 dolara, što je povećanje od 10% u odnosu na dotadašnji rekord od 80.900.000 dolara koji je ostvaren prošle godine. 

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC