• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranci u bh. odbojci: Koga možemo gledati na premijerligaškim terenima – Brazilka, Ruskinja i Ukrajinci

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Četvoro stranaca nastupa u najvišem rangu bh. odbojke, tri odbojkašice i jedan odbojkaš, najviše stranaca ima Kula iz Gradačca.

 Stranci u bh. odbojci Izvor: Promo/Odbojkaški savez BiH

Već godinama se u bh. fudbalu i košarci mogu vidjeti stranci, koji su u Premijer ligu BiH stigli kako bi se poboljšao kvalitet, a sličan scenario, iako ne baš tolikog intenziteta, može se vidjeti i u ostalim sportovima.

Tako recimo u Rukometnom klubu Borac m:tel nastupaju Ukrajinac Vladislav Zalevskii Bjelorus Andrej Klimavec, Igokea je imala i ima brojne košarkaše iz SAD, dok u odbojkaškoj Premijer ligi BiH za muškarce i žene, ne računajući odbojkaše i odbojkašice iz zemalja bivše Jugoslavije, nastupa ukupno četvoro stranaca – tri igračice i jedan igrač.

Aktuelni šampion BiH Radnik iz Bijeljine, koji je nedavno učestvovao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, u svojim redovima ima Ukrajinca. Maksim Donjec, 20-godišnji seter iz Harkova, visok je 194 centimetra, a u Radnik je stigao iz slovačkog Spartaka iz Mijave, za koji je nastupao prošle godine.

Riječ je o mladiću koji je prošao sve omladinske selekcije reprezentacije Ukrajine, te nema sumnje da su u njemu Bijeljinci dobili kvalitetno pojačanje.

Krajem prošle godine u Radnik je stigao i Kinez Adaišu Jin Ka, nekadašnji odbojkaš Peking Motorsa, ali s obzirom da se radi o izuzetno mladom igraču, 19-godišnji primač nastupao je za juniorski sastav semberskog premijerligaša.

Stranih odbojkašica u Premijer ligi BiH je nešto više – njih tri, od čega su dvije članice Kule iz Gradačca. Nikol Mkedlišvili rođena je 2001. godine, tri je godine starija Ruskinja Anastazija Čališeva stigla u BiH nakon nastupa u Azerbejdžanu.

Član višestrukog šampiona Bimal Jedinstva iz Brčkog, koji je prošle sezone titulu prvi put prepustio odbojkašicama Gacka, nastupa Ester Vitorija Ribeiro Martines, 23-godišnja Brazilka iz Belo Horizontea.

Iz godine u godinu broj stranih sportista u BiH se povećava, ali mišljenja su podijeljenja. Dok neki smatraju da će kvalitet bh. sporta tako biti poboljšan, ima i onih koji vjeruju da stranci samo troše novac bh. klubova i zauzimaju mjesto domaćim igračima, posebno mladim, i da se ne radi o istinskim pojačanjima.

Šta vi mislite, trebaju li nam sportisti iz inostranstva?

Anketa

Da li su BiH potrebni sportisti iz inostranstva?

  • Apsolutno, poboljšaće kvalitet u svim sportovima

    66.67% (2)

  • Ne, nema potrebe za tim, samo zauzimaju mjesto domaćim igračima

    33.33% (1)

  • Zavisi o kakvom igraču je riječ i da li će biti pravo pojačanje

    0% (0)

Da li su BiH potrebni sportisti iz inostranstva?

Rezultati

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC