• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mercedes je najvažniji dio Šumaherovog oporavka!

Autor Dragan Šutvić

Doktori su preporučili da se poznatim zvukovima bude Šumaherove reakcije, zato se našao u automobilu!

 mercedes mihael šumaher oporavak  Izvor: firo / DPA / Profimedia

Jedan od najboljih aumobilista svih vremena Mihael Šumaher doživio je tešku nesreću tokom skijanja u Francuskoj, na današnji dan prije tačno 10 godina. Dok se kretao neobeležnim delom staze bivši as Formule 1 pao je i glavom udario u stijenu, od čega se nikada nije oporavio - iako je na njegovo lečenje potrošena ogromna svota novca. Dio terapije za oporavak slavnog Šumija je i stimulisanje njegovog mozga dobro poznatim zvukovima.

Kako prenosi pouzdani njemački "Bild" zbog procjene da će se mozak sedmostrukog šampiona svijeta aktivirati kada se nađe u poznatom okruženju, Mihael Šumaher je redovno vožen u Mercedesu AMG koji je trebalo da posluži kao simulacija za bolid Formule 1. Šumaher je davne 1991. godine debitovao u najbržem karavanu na svijetu, a zatim u narednih 15 godina karijere sebi izgradio status najboljeg svih vremena. Penzionisao se 2006. godine, a vratio 2010. godine i još tri sezone bio dio Formule 1. Istina, sa mnogo manje uspeha - njegovih sedam titula, dva druga i dva treća mjesta u generalnom plasmanu na kraju sezone došli su u prvom mandatu.

Ipak, zvuk Mercedesa koji je vozio tokom posljednje tri godine karijere urezao se u njegovo pamćenje. Zbog toga su ljekari procijenili da bi bilo dobro primijeniti revolucionarnu terapiju - pokušali su da Mihaela Šumahera prebace u okolnosti koje su njemu dobro poznate. Na stazu, uz jake zvukove i mnogo brzine!

Čak ni to nije dovoljno da pojedini članovi porodice ili najbliži prijatelji slavnog automobiliste pomisle kako će se on u potpunosti oporaviti. Šumaherove obožavaoce prethodnih dana zabrinule su poruke koje su poslali njegov brat Ralf i nekadašnji timski kolega Luka Bader.

"Nedostaje mi Mihael iz starih dana. Život je s vremena na vreme nepravedan. Majkl je imao mnogo sreće tokom svog života. Ali onda se dogodila ova tragična nesreća. Na sreću, napredna medicinska nauka pruža mnogo mogućnosti. Međutim, ništa više nije kao što je bilo", rekao je Ralf, dok je Luka dodao: "Porodica želi da zadrži neku vrstu tajnosti u vezi sa ovom teškom situacijom, a ja poštujem njihovu volju."

Za sada nema dokaza o tome koliko je uspešna bila ova terapija, ali nemački mediji otkrivaju da je Mihael Šumaher pod nadzorom čak 15 članova ljekarskog tima. Oni svakgo minuta vode računa o slavnom sportisti, a u ekipi koja se brine o Mihaelu nalaze se lekari, asistenti i maseri. Takođe, pored njih postoji i lista ljudi koji mogu da vide Šumahera, a na njoj je tek nekoliko javnosti poznatih imena - između ostalih i nekadašnji direktor Ferarija Žan Tod, odnosno pomenuti vozač tog tima Luka Bader.

Tod, jedan od najbližih saradnika iz trkačkih dana, nedavno je govorio o Šumiju. "Mihael je tu, tako da mi ne nedostaje... Ali, to više onaj isti Mihael na koga smo navikli. Drugačiji je, ali o njemu divno brinu njegova supruga i djeca. Oni ga štite", kazao je sada Žan Tod koji se trudio da kao i obično ne otkriva previše detalja o svom prijatelju, inače danas 54-godišnjaku koji boravi u svojoj vili u Švajcarskoj: "Njegov život je sada drugačiji, ali imam tu privilegiju da dijelim trenutke sa njim. Na tu temu nema ništa više da se kaže. Nažalost, to mu se desilo prije 10 godina i to više nije onaj Mihael koga smo znali iz Formule 1".

Inače, Mihael Šumaher je osvojio dvije uzastopne titule u Formuli 1 kao vozač Benetona tokom devedesetih godina, a zatim je u bolidu Ferarija dominirao i pet puta u nizu postao šampion svijeta. Od nesreće koje se dogodila 29. decembra 2013. godine nije viđen u javnosti - jedno vrijeme bio je u komi, podvrgnut je brojnim operacijama, a zatim je porodica odlučila da ga "sakrije" u porodičnu kuću na Ženevskom jezeru.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC