• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Andrija Prlainović: Ovo je realnost Srbije, nema šta da se filozofira!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Legendarni srpski vaterpolista govorio je o porazu reprezentacije Srbije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske.

 Srbija Hrvatska izjava Andrije Prlainovica o reprezentaciji Srbije Izvor: MN PRESS

Legenda srpskog i svjetskog vaterpola Andrija Prlainović dao je intervju za hrvatski portal Index o porazu Srbije od Hrvatske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u vaterpolu u Dohi. Nakon što srpski nacionalni tim na još jednom velikom takmičenju nije ušao u borbu za medalje, on je rekao da je to realnost koja više i nije tako nova za trofejni sport. "(Golman Hrvatske, Marko) Bijač je napravio najveću razliku. Srbija je bila u većem dijelu susreta čak i bolji rival, ali nije uspjela da napravi veću razliku i da se odvoji. Također, osim fenomenalnog Bijača, presudila je jako loša igra Srbije s igračem manje i loš dan golmana. Nema se tu što previše filozofirati, s tri odbrane se jako teško prolazi četvrtfinale protiv protivnika koji je u najmanju ruku jednako kvalitetan. Da, jako čudna utakmica. Jako loše odbrane u prve dvije četvrtine. Čak i u nastavku, jako loše s obzirom na to da je ovo bio susret za polufinale".

"Na početku, jako loš igrač manje Hrvatske i Srbija se, dok je imala dobru realizaciju, mogla i morala odvojiti. Međutim, kako sam već rekao, ne možeš dobiti ovakvu utakmicu kad ti golman u trećoj četvrtini obrani prvu loptu", dodao je Prlainović, kritkujuići nastup golmana Radoslava Filipovića.

Da li je najveći problem Srbije nedostatak kvaliteta poslije odlaska asova koje su predvodili Andrija Prlainović i Filip Filipović? "Nije problem Srbije samo manjak kvaliteta. Ne postoji ekipa na svijetu koja s tri odbrane može proći u polufinale. Istina, bilo je tu šuteva koji su prolazili jer odbrana nije bila postavljena kako treba. S ovakvom igrom u odbrani, bilo bi jako teško i protiv ekipe koja je slabija kvalitetom od nas. U pojedinim trenucima je bilo previše dekoncentracije, a bilo je i manjka blokova u situacijama kad je Hrvatska imala igrača više. Odbrana je ranije uvijek bila najjači adut srpske reprezentacije. Na tome smo bazirali svoje uspjehe, a sad je to druga priča. S ovakvom odbranom nemamo se nadati čemu više od ovoga. Kad smo osvajali medalje u zadnjim decenijama, uvijek smo bili na malo primljenih golova. To nam je bila najveća snaga, a sad se to promijenilo".

Upitan da li je Srbija izgubila kult reprezentacije poslije odlaska njegove generacije 2021, Prlainović je odgovorio da ne misli da se to dogodilo. Problem je nešto drugo. "Ne bih spominjao moju generaciju, ali to ne treba ni porediti. Pad je očigledan. Jednostavno, Srbija u nekoliko posljednjih godina nije dobila značajna osvježenja koja smo očekivali da će dobiti. Nakon Mandića i Jakšića, koji su sad već među najiskusnijima, kroz domaće klubove nismo stvorili klasne igrače za reprezentaciju. To je tako, s tim moramo živjeti i to je trenutna situacija. Najveći dobitak ovog SP-a je plasman na Igre u Pariz. S obzirom na sve, čak smo se i toga pribojavali, ali srećom to smo ostvarili. Ko zna, možda će u Parizu biti više sreće pa da napravimo neki korak više u odnosu na EP i SP. Ne bih rekao da je narušen kult reprezentacije. Nijednom igraču ne mogu da zamjerim ništa. Na svakoj utakmici i na ovom turniru i u Zagrebu odigrali su najbolje što mogu. Dali su sve od sebe, dali su svoj maksimum i što se tiče Srbije, ponavljam, to je naša realnost. Taj maksimum je u ovom trenutku dovoljan samo za ovo. Nažalost, ne za više od četvrtfinala. Ništa, sad treba napraviti dobru analizu za Pariz, imamo dovoljno utakmica da vidimo gdje smo griješili i možda bismo mogli da pokušamo i s nekim drugim rješenjima".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC