• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lija Tomas se više ne može takmičiti protiv žena: Rođena kao muško, a obarale ženske rekorde!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Konačna odluke je da transrodna plivačica Lija Tomas više ne može da pliva protiv žena na velikim takmičenjima.

 lia tomas ne moze da ucestvuje na olimpijskim igrama Izvor: ABC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Američka plivačica Lija Tomas (25) neće moći da učestvuje na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu, odlučio je Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani. Njihovom odlukom potvrđena je odluka koju je donela Svjetska federacija vodenih sportova (FINA), pa transrodna Lija neće moći da se nadmeće u konkurenciji žena na plivalištu glavnom gradu Francuske.

Tomas je od 2022. godine pokušavala da se izbori za učešće na Olimpijskim igrama, ali dvije važne institucije nisu željele da joj to obezbijede - prvo joj je zabranjeno učešće na trkama protiv dama, a zatim je ta odluka i potvrđena nakon njene žalbe. Transrodna Amerikanka izgubila je u postupku vođenom pred sudom u Lozani, pa iako je univerzitetska šampionka u SAD neće dobiti šansu da se bori za medalju.

"Posvećeni smo njegovanju okruženja koje promoviše pravičnost, poštovanje i jednake mogućnosti za sportiste svih polova i mi još jednom potvrđujemo ovo obećanje", saopštila je Svjetska organizacija vodenih sportova, koja je usput i pohvalila odluku suda. Po njihovim riječima, sačuvan je integritet takmičenja i ovo je važan napor da se zaštiti ženski sport. Pogledajte kako izgleda Lija Tomas:

Lija Tomas rođena je kao muškarac i praktično se cijela život bavi plivanjem. U konkurenciji muškaraca nije imao većih uspjeha, ali se 2019. godine započeo tranziciju i ubrzo su počele trke u ženskoj konkurenciji - protiv djevojaka je Lija bila dominantna, pa je između ostalog osvojila šampionsku titulu u koledž sportu i obarala nacionalne rekorde na trkama.

Kao muškarac Lija Tomas je bio na 65. mjestu među plivačima na koledžu, dok je među plivačicama Lija Tomas stigla do prve pozicije kada je riječ o trkama na 500 jardi. Takođe, u trkama na 200 jardi Lija Tomas napredovala je sa 554. na 5. poziciju prelaskom iz muške u žensku kategoriju.

Lija Tomas pored predstojećih Olimpijskih igara neće moći da se nadmeće protiv žena ni na ostalim internacionalnim takmičenjima. Ostaje joj da pliva samo na manjim trkama u SAD, ali je pitanje da li će joj to predstavljati izazov pošto vjerovatno neće imati pravu konkurenciju u bazenu na tim takmičenjima. Najbolji američki plivači i plivačice okupiće se uskoro u Indijanapolisu kako bi počeli pripreme za Pariz, a Lija Tomas nije dobila poziv za reprezentaciju.

Kada se u prošlosti dešavalo da Lija, inače bivša plivačica koledža Pensilvanija, dobija pozive na masovna takmičenja, to je stvaralo neprilike koleginicama. "Nismo dale svoj pristanak, nisu nas ni pitali. U toj svlačionici smo se okrenule i tamo je bio biološki muškarac od 193 centimetra, koji je spustio pantalone i gledao nas kako se svlačimo. Bile smo izložene muškim genitalijama", rekla je svojevremeno Rajli Gejns sa koledža Kentaki, njena protivnica.

(MONDO)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:04
URNEBESNO! Kako staviti kapu za plivanje u jednom potezu
Izvor: Kurir
Izvor: Kurir

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC