• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijeli svijet se čudi zašto su Arapi dali Novaku milione: Sve ima logike i zaboljeće teniske moćnike

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Evo zbog čega je nagradni fond na turniru "Slem šest kraljeva" u Saudijskoj Arabiji, gdje učestvuje i Novak Đoković, zapravo toliko ogroman.

 Koliko novca će Novak Đoković zaraditi u Saudijskoj Arabiji Izvor: HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia

Novak Đoković od danas učestvuje na egzibicionom turniru "Slem šest kraljeva" (Six kings slam) koji se održava u Saudijskoj Arabiji, za šta će dobiti ogroman novac. Kao jedan od šest učesnika turnira, Đokoviću sljeduje "bonus" od 1,5 miliona dolara, dok će osvajač pehara kući odnijeti i ček na šest miliona dolara, što je najveća nagrada u istoriji tenisa.

Turnir je inače prvobitno zabranjen, ATP ne dozvoljava da se egzibiciona takmičenja održavaju u nedjeljama kada su na progamu njihovi turniri iz kategorije 500, 1.000 ili grend slemovi, ali je na kraju pronađena rupa u kalendaru. I dalje, ne vidi se kako je ovo uopšte isplativo Saudijcima koji će imati ogromne troškove zbog dolaska šestorice teniskih asova, ali za sve - pa i za ovo - postoji logično objašnjenje.

Poznati agent Morgan Menaham, koji je inače između ostalog brinuo o karijeri i Žo-Vilfrid Conge, ispričao je da je prije svega ideja organizatora da ovakvim turnirom privuku tenisere da češće dolaze u Saudijsku Arabiju, odnosno Rijad.

"Tenis je međunarodno sport sa mnogo poznatih ličnosti, koji su u stanju da privuku pažnju velikog broja ljudi. Za nekoga ko želi da investira, manje ga košta da Novaku Đokoviću plati nekoliko miliona za pet dana nego da finansira cijeli fudbalski klub za jednu sezonu. Bilo bi zanimljivo znati uticaj u smislu imidža u oba slučaja", ispričao je Menahan čije objašnjenje zapravo apsolutno ima logike.

Što više novca za najveće zvijezde, to znači i veće interesovanje medija, investitora, sponzora. U pitanju je zapravo marketing koji ne podrazumijeva samo promociju turnira, nego i čitave države - jer se sve održava u sklopu mnogo većeg projekta. 

Izvor: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial /Fayez Nureldine / AFP / Profimedia

Iza projekta stoji Turki bin Abdul Mohsen Al-Šeik, savjetnik Kraljevske porodice Saudijske Arabije koji je prije svega fokusiran na sport, pa je na njegovu ideju organizovan i teniski turnir u Rijadu.

Saudijci imaju plan da do 2030. godine "puste pipke" u većini sportova, pošto su već počeli da ulažu u boks, fudbal, mma, sada i tenis u kome posebno imaju velike ambicije za budućnost. Prosto, golim okom je vidljivo koliko taj sport zaostaje za drugima, na šta i Đoković večito upozorava.

Podsjetimo, Novak Đoković danas u polufinalu igra protiv Janika Sinera od 18.30, dok se sa druge strane žrijeba nalaze španski asovi Karlos Alkaraz i Rafael Nadal. Samo pobjedniku će pripasti šest miliona dolara.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC