• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filip Filipović: Jednog dana opet u Partizanu

Najbolji vaterpolista svijeta planira da se jednog dana vrati u Partizan. Obožava da gleda košarkaše Partizana. U italijanskom fudbalu navija za Inter.

 Filip Filipović: Jednog dana opet u Partizanu Izvor: MONDO

Srbija ima najboljeg tenisera na svijetu, ali i najboljeg vaterpolistu planete. Filip Filipović, srpski reprezenativac i igrač italijanskog Pro Reka, u svojoj 24. godini pamtiće ovu 2011. po tome što je se sa reprezentacijom naosvajao medalja, ali i po tome što je "njegov" Partizan u finalu Evrolige u Rimu savladao njegov Pro Reko i vratio titulu evropskog prvaka na Banjicu poslije 35 godina.

U intervjuima za beogradsku sportsku štampu, Filipović je rekao da je nekada pomišljao da ostavi vaterpolo, ali da nikada nije zažalio što je izabrao tu divnu igru.

"Drugi su odredili da sam prvi igrač svijeta. Sebe ne smatram najboljim", kaže Filipović.

Kao klinac je obožavao da igra fudbal, potom je jedno vrijeme trenirao košarku, da bi ga jednog dana drugar iz kraja pozvao na vaterpolo trening. I tako je sve počelo...

"Presudila je podrška roditelja, pogovo oca. Bilo je trenutaka kad sam htio da dignem ruke od svega. Ali, kada hlor uđe u sve pore, ovaj sport uđe u krv. i...tu sam gdje jesam", rekao je Filipović za "Sport".

Prije osam godina, dakle kada je imao samo 16 ljeta, ušao je u nacionalni tim. Petar Trbojević je imao neki virus, pa je Filipović dobio poziv. U čuvenom finalu EP u Kranju, protiv Hrvatske, tadašnja Srbija i Crna Gora osvojila je zlato.

"Bila je to svojevrsna prekretnica u mom životu. Morao sam da sazrim preko noći, da savladam sve strahove. Upao sam u mašinu doslovno".

Sve se završilo sjajno, sa dočekom ispred beogradske skupštine.

"Pamtiću taj doček dok sam živ", rekao je Filipović, prisjećajući se transparenta: "Fićo, kralju, uzeo si medalju".

Nekada buntovni dečko srpskog vaterpola, sada igrač koji je u potpunosti sazrio. Nije se baš najljepše rastao sa Partizanom, koji mu je bio druga kuća. Ipak, crno-bijela boja mu je u srcu.

"Ne želim da se vratim u Partizan na zalasku karijere, već u punoj snazi, u najboljim godinama. Želim da pokušam da osvojim ono što nemam. Osvojio sam Ligu šampiona, ali sa Pro Rekom", rekao je Filipović za "Sport".

Ipak, u drugom intervjuu, za "Sportski žurnal", Filipović je to isto rekao, ali malo drugačije.

"U Pro Reku sam, za sada, do 2013. godine. Vidjećemo kako dalje. Možda se vratim u Srbiju, Partizan ili neki drugi klub. Mi smo profesionalci i svi smo na tržištu".

Za "Blic" je uporedio Pro Reko i Partizan.

"Partizan ima najbolju igru posljednih pet godina, dok Reko ima najbolji igrački fond kojim lomi protivnike", ocijenio je Filipović.

I pored ogromnih uspjeha, Partizan ima velikih finansijskih problema.

"Nisam ravnodušan, ali svi imamo svoje probleme danas. Čelnici kluba znaju najbolje šta žele i mogu da urade u narednom periodu".

Obožava da dođe u "Pionir" i gleda košarkaše Partizana.

"Imam slabost prema košarkašima Partizana i prema odbojkašima. Uživam dok ih gledam. Nema većeg užitka nego kada dođete u 'Pionir' i osjetite huk sa tribina. Ti navijali su zaslužili da se napiše knjiga o njima, zaista nemam drugih riječi da to opišem".

"JA SAM INTERISTA"

Iza Filipovića su dva naporna mjeseca u Pro Reku. Italijanska liga, Jadranska liga, Evroliga...Dešavalo mu se, kaže, da mora da odigra dvije utakmice u istom danu. Sada je "samo" u ekipi za Jadransku ligu i Evroligu.

Pro Reko je najbogatiji vaterpolo klub u Evropi. Kupio je sve što je mogao da pazari na tržištu. Teško da će neko u ovoj sezoni moći da uzdrma neprikosnoveni tim iz okoline Đenove.

Filipović kaže da se navikao na život u Italiji, iako ni Đenova ne može da se poredi sa Beogradom. Reko ima 26 igrača, iz raznih zemalja. Osim njega, iz Srbije su tu Andrija Prlainović i Duško Pijetlović.

"Dobra je atmosfera, svi se družimo. Prednjačimo mi, Balkanci - Srbi, Hrvati i Crnogorci. Sa nama su stalno Španci - Molina i Perone. Vjerujem da su to prijateljstva za cio život", rekao je srpski "bombarder" za "Sportski žurnal".

U Italiji je fudbal sport broj 1. Vaterpolisti Pro Reka su podeljeni u navijačkom opredjelju. Najviše je navijača Milana.

"Predstavnik sam malobrojnih interista. Više je milanista i pristalica Juventusa. Nabavio sam karte za Milan - Barselona. Svi su otišli osim mene, imao sam neke obaveze", rekao je Filipović.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC