• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija: Godina u znaku Đokovića, odbojke i Partizana

Godina 2011. prošla je u znaku Novakove dominacije, najvećeg uspjeha u istoriji srpske odbojke i povratka vaterpolista Partizana na evropski tron.

 Srbija: Godina u znaku Đokovića, odbojke i Partizana Izvor: MONDO

Poslije četiri sezone provedene na poziciji broj tri, Đoković je u 2011. godini ispunio dječački san i postao najbolji teniser na svijetu. I ne samo to, način na koji je to ostvario nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Đoković iza sebe ima jednu od najboljih sezona u istoriji tenisa - osvojio je deset titula, od čega tri na gren slem turnirima, zaradio više od 12 miliona dolara i oborio mnogobrojne rekorde, uključujući i sjajan niz na početku godine (41-0).

Nole je 2011. osvojio Australijan open, Vimbldon i US open, u prvih pet mjeseci niko nije mogao da ga zaustavi.



Odbojkaške reprezentacije Srbije učestvovale su u 2011. na 20 zvaničnih takmičenja i osvojile 15 medalja - deset zlatnih, jednu srebrnu i četiri bronzane.

Počeli su kadeti i kadetkinje krajem proljeća, nastavili juniori i juniorke tokom ljeta, da bi kao šlag na torti, došli uspjesi seniora i seniorki.

Poslije "neočekivane" zlatne medalje odbojkaša na Evropskom prvenstvu u Austriji i Češkoj sredinom septembra, dvije nedjelje kasnije, radost naciji donijele su i odbojkašice koje su u Beogradu postale najbolji tim Evrope.

Izabranice Zorana Terzića osvojile su po treći put i Evroligu, dok su na Gran priju u Makau bile bronzane.

Obje selekcije učestvovale su nedavno na Svjetskom kupu u Japanu, ali bez uspjeha, tako da ih na proljeće očkuju nove kvalifikacije za Olimpijske igre.

Za razliku od njih, najbolji vaterpolisti Srbije uspjeli su u prvom pokušaju da se domognu olimpijske vize i to poslije osvajanja Svjetske lige u Firenci. Nažalost, Italijani su se revanširali u finalu Svjetskog prvenstva u Šangaju, kada su slavili sa 8:7.



Obraz srpskog sporta u 2011. godini osvjetlali su i vaterpolisti Partizana, koji su osvojili sve što je moglo da se osvoji. Crno-bijeli su se poslije 35 godina popeli na krov Evrope, pošto su 4. juna u Rimu u finalu Evrolige pobijedili domaći Pro Rijeko sa 11:7.

Nedavno su u Savoni osvojili Superkup (11:6), a u međuvremnu nastavljena je dominacija u Evrointerligi, domaćem prvenstvu i nacionalnom kupu, gdje momci sa Banjice nemaju adekvatnog protivnika.

I pored svih tih uspjeha, prvak Evrope se danas nalazi u teškoj finansijskoj situaciji i strijepi pred svako gostovanje u Ligi šampiona.

Sportsko društvo Partizan dominiralo je u kolektivnim sportovima. Fudbaleri su osvojili četvrtu uzastopnu titulu u Srbiji, što niko do sada nije uradio, kao i Kup. Košarkaši su stigli do 10. uzastopne titule šampiona Srbije, pete zaredom na Jadranu i četvrte u kupu. Državni prvaci bili su osim vaterpolista i odbojkaši i košarkašice.

Po ko zna koji put razočarali su nas fudbaleri. Reprezentacija nije uspjela da se domogne baraža u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. u Ukrajini i Poljskoj, a bolje plasirani od od srpskih fudbelera bili su Italijani i Estonci.

Srbiji je u posljednjem kolu kvalifikacione C grupe na gostovanju u Sloveniji bila neophodna pobjeda, ali su izabranici selektora Vladimira Petrovića Pižona pružili blijedu partiju i izgubili od "zmajčeka" sa 1:0.

Od reprezentacije su se oprostili Dejan Stanković i Nemanja Vidić, a nacionalni tim je godinu završio porazima na gostovanju u srednnjoj Americi.

Protekla godina ostaće upamćena i po nevjerovatnoj blamaži dva najbolja srpska fudbalska kluba u Evropi.

Partizan je imao izglednu priliku da se domogne grupne faze Lige šampiona i činilo se da će belgijski Genk biti lakši protivnik nego Njukasl, koji su crno-bijeli uspjeli da prebrode 2003.

Ako je eliminacija od Genka mogla da se opravda, onda je za svaku kritiku ispadanje od poluamaterske ekipe Šamroka u Ligi Evrope. U prvom meču nije bilo pobjednika (1:1), dok su u revanšu u Beogradu gosti slavili poslije produžetaka - 2:1.

Srbija je tog 25. avgusta ostala bez predstavnika u evro kupovima, jer je i Zvezda eliminisana u dvomeču sa Renom. Francuski klub je ukupnim skorom 6:1 prošao u grupnu fazu drugog po rangu fudbalskog takmičenja u Evropi.

Razočarali su i košarkaši, koji su poslije srebra na EP u Poljskoj i četvrtog mjesta u Turskoj, zauzeli razočaravjuću osmu poziciju na EP u Litvaniji. Posebno brine indolentnost i nezainteresovanost reprezentativaca u mečevima od 5-8 mjesta, koji su donosili vizu za Olimpijske igre u Londonu.

Ove godine stvorena je Crvena zvezda Beograd, pošto je klub sa Malog Kalemgdana ustupio FMP Železniku grb i ime u narednih pet godina, a za trenera je postavljen Svetislav Pešić.

Srpski desetobojac Mihail Dudaš osvojio je šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu u atletici u Daeguu i tako ostvario najbolji rezultat u karijeri, a u istoj disciplini se u julu okitio bronzanom medaljom na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Ostravi.

Dudaš je na osnovu tih rezultata obezbijedio olimpijsku normu i takmičiće se sljedeće godine u Londonu, a izabran je i za najboljeg mladog atletičara Balkana.

Srbija će prvi put poslije 12 godina imati boksera na najvećoj svjetskoj smotri sporta, pošto je reprezentativac Aleksandar Drenovak napravio veliki uspjeh plasmanom u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Bakuu.

Ženska reprezentacija Srbije u streljaštvu u sastavu Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Bobana Veličković ekipni je prvak Evrope u disciplini vazdušni pištolj, dok je do najsjajnijeg odličja na prvenstvu starog kontinenta došao i Andrija Zlatić u konkurenciji malokalibarskog pištolja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC