• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jovović: Kad se krv ledi u žilama...

Prvi Srbin koji je osvojio Južni pol, Kragujevčanin Dragan Jovović vratio se u Srbiju sa utiscima za cio život.

 Jovović: Kad se krv ledi u žilama... Izvor: MONDO

Jovović je na konferenciji za medije na aerodromu Nikola Tesla istakao da je osvajanje Južnog pola bila veoma naporna ekspedicija i da je tokom nje imao velikih problema.

On je zajedno sa još trojicom Rusa (Vladimir Pankratenko, Dmitrij Ermakov i Dmitrij Koznikov), u pohod do najjužnije tačke planete krenuo 1. januara ove godine i prvi je Srbin koji je poslije 15 dana u tome uspio i na Južnom polu postavio zastave Srbije i Kragujevca.

Jovović je kazao da se ekspedicija, sastala prvog dana januara ove godine u čileanskom gradu Punta Arensa, radi pripremanja i pakovanja, da bi četvrog dana odletjela avionom do Patriot Hilsa, a zatim i do najvišeg planinskog masiva Vinson na Antartiku.

"Sa ove tačke krenuo je naporan i težak pohod na Južni pol", kazao je Jovović.

Pri slijetanju, kako je rekao Jovović, javio se prvi problem, jer je avion udario u snježnu dinu, ponovo poletio i kako je istakao "na sreću, drugi put sletanje je bilo uspješno i to na minus 42 stepena Celzijusovih".

On je objasnio da se svakoj ekspediciji koja odluči da osvoji Južni pol, puštaju filmovi u kojima se predočavaju sve opasnosti koje takav put može da donese.

"Nikome od nas nije bilo ni najmanje prijatno kada smo shvatili kakve nas sve opasnosti očekuju", rekao je Jovović i dodao da je i bolje što se na takav način pripremaju svi koji žele da krenu, jer ima onih koji na opasnosti nisu spremni.

On je ispričao da ih je na 110. kilometru od najjužnije tačke planete dočekala prava snježna oluja i da su tada, zbog hladnoće "zakazali" svi fotoaparati i kamere koje su ponijeli na put.

"Tada sam osjetio i prve poteškoće, slabo sam disao zbog razređenog vazduha i tog dana smo prešli samo četiri kilometara", objasnio je Kragujevčanin.

Jovović je istakao detalj kada je zbog žurbe da veže pertle, skinuo tri sloja rukavica, i sa jednim to pokušao da uradi, kada je osjetio bol i trnjenje prstiju.

"Za samo nekoliko sekundi osjetio sam bol u šaci, počela je da mi trne i kada sam shvatio šta mi se dešava odmah sam počeo da je razmrdavam i upumpavam krv u šaku u kojoj je bukvalno počela da mi se ledi krv u žilama", kazao je Jovović.

On je istakao da mu je tokom tih dana najteže bilo da pije otopljeni snijeg, jer od te vode nikako nije mogao da utoli žeđ.

Nije to međutim, bio jedini problem koji ga je na tom putu mučio. Jedan od problema je bilo i oblačenje vlažne i uštirkane odeće, koja je u takvom stanju bila zbog temperature koja se kretala od -42 do -52 stepena Celzijusovih.

Kada su konačno došli do kraja puta, na samo kilometar od najjužnije tačke planete, u kampu koji se tu nalazi dočekali su ih drugi alpinisti i turisti, koje do te tačke dolaze avionom.

"Bili smo prava atrakcija, svi su izašli da nas dočekaju i aplaudiraju na našem podvigu", objasnio je on.

Jovović, je inače direktor "Takovo osiguranja" u Kragujevcu, vlasnik ekskluzivnog hotela "Mount" na Kopaoniku i član Planinarsko- alpinističkog kluba Kragujevac, kao i beogradskog "Extreme Summit Teama".

Učestvovao je u mnogim alpinistickim ekspedicijama i osvojio vrhove kao što su Jongsong (7.462 m), Ćukung Ri (5.565 m), Akonkagva (6.962 m) i Elbrus (5.642 m).

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC