• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WTA i ATP: Srbija ima dve najbolje na svetu!

Ana Ivanović je prva na WTA listi, Jelena Janković je druga! Srbija ima dve najbolje teniserke na svetu...

 WTA i ATP: Srbija ima dve najbolje na svetu!  Izvor: MONDO

Iza njih slede tri Ruskinje, dve Amerikanke, pa opet dve Ruskninje, Slovakinja...

Na najnovijoj WTA listi, objavljenoj ovog ponedeljka, naša zemlja ima prvu i drugu igračicu sveta. To je uspeh, koji ni mnogo teniski poznatije nacije od naše nisu uspevale da ostvare prethodnih decenija.

Ana Ivanović je na presto zasela zvanično pre nedelju dana, osvajanjem Rolan Garosa, a u prošloj nedelji nije branila nijedan WTA poen. Ona je ostala na 4.222 poena i biće prvi nosilac na Vimbldonu, čiji glavni žreb počinje 23. juna.

Drugi nosilac će biti Jelena Janković. Ona je pretekla Mariju Šarapovu na drugom mestu, iako nije branila titulu u Birmingemu iz 2007. godine. Jelena je odlučila da se odmara prošle nedelje, verovatno svesna i da će Ruskinja pauzirati. Izgubila je više bodova od Maše, ali s obzirom na to da je kao učesnica najviše turnira od WTA dobila bonus od 100 poena došlo je do rokade.

Šarapova je treća, Kuznjecova četvrta, a što se tiče "Top 10" liste, sa nje je ispala Marion Bartoli. Deseta je sada Slovakinja Danijela Hantukova.

Ana Ivanović na Vimbldonu brani 450 bodova, plasmanom u prošlogodišnje polufinale, dok je Jelena Janković 2007. godine eliminisana u osmini finala, tako da će imati zadatak da odbrani svega 150 bodova.

Dobra stvar je što će naše dve teniserke posle dugo vremena biti na dve strane žreba i neće moći da se sastanu pre finala.

WTA TOP 10

1. Ana Ivanović (Srbija) 4.222
2. Jelena Janković (Srbija) 3.715
3. Marija Šarapova (Rusija) 3.706
4. Svetlana Kuznjecova (Rusija) 3.565
5. Elena Dementijeva (Rusija) 2.750
6. Serena Vilijams (SAD) 2.676
7. Venus Vilijams (SAD) 2.606
8. Ana Čakvetadze (Rusija) 2.541
9. Dinara Safina (Rusija) 2.222
10. Danijela Hantukova (Slovakinja) 2.032

VIMBLDON, NOVA PRILIKA ZA ĐOKOVIĆA


Na ATP listi ponovo nije bilo značajnih promena, osim dve rokade u prvih deset. David Nalbandijan je skinuo Džejmsa Blejka sa sedme, a Rišar Gaske pretekao Stanislasa Vavrinku na devetom mestu.

Što se tiče prve tri pozicije, tu naravno nije bilo promena. Rodžer Federer je i dalje prvi, Rafael Nadal drugi, a Novak Đoković treći.

Ipak, da je naš teniser pobedio Nadala u finalu Kvinsa, razlika bi između njih dvojice bila još manja uoči starta Vimbldona. Sada iznosi 395 poena.

Nadalu se, dakle, ponovo drma druga pozicija, koju će morati da brani na Vimbldonu, gde je 2007. godine igrao finale i upisao 700 bodova. Španac bez problema odbija napade Đokovića još od Hamburga, kada ga je izbacio u polufinalu.

Da je tada ishod bio drugačiji, Srbin bi bio drugi.

Novu priliku Đoković je imao na Rolan Garosu, ali je Nadal novom pobedom u polufinalu u direktnom duelu opet osujetio našeg tenisera. Njih dvojica igrali su i finale Kvinsa, gde pobedom Đokovića ne bi došlo do smene, ali bi i razlika bila osetno manja od ovih 395 poena. I to je dobio Nadal.

Đoković na Vimbldonu brani 450 poena, jer je pre godinu dana igrao polufinale i morao da preda meč Nadalu zbog iscrpljenosti.

Janko Tipsarević je nastavio trend blagog pada na ATP listi. Ne tako davno bio je 33, a ovog ponedeljka je 40. na svetu. Viktor Troicki ostao je okruglo 100, Boris Pašanski deset mesta lošiji, Dušan Vemić je 159, a Ilija Bozoljac 198. na svetu.

Đoković, Tipsarević, Troicki i Pašanski obezbedili su direktan plasman u glavni žreb Vimbldona, u čijem prvom kolu nastupa 128 tenisera. Vemić će taj status pokušati da ostvari kroz kvalifikacije, koje počinju u ponedeljak, baš kao i Bozoljac.

Nagradni fond na najstarijem i najprestižnijem turniru na svetu je ove godine dodatno porastao, sada iznosi 11.812.000 funti ili blizu 15.000.000 evra.

Pobedniku, uz 1.000 ATP poena, pripada i nagrada od 750.000 funti, što je za 50.000 više nego prošle godine. Isti je odnos i u ženskom singlu.

Plasman u prvo kolo singla donosi pet bodova i 10.000 funti.

Drugi nosioci u dublu biće Danijel Nestor i Nenad Zimonjić, pobednici Kvinsa. Tim rezultatom Ziki se popeo na četvrto mesto ATP liste dubl igrača, dok je odličnim igrama na Rolan Garosu u dublu, kada je stigao do polufinala, Dušan Vemić dospeo na 60. mesto.

ATP TOP 10

1. Rodžer Federer (Švajcarska) 6.900
2. Rafael Nadal (Španija) 5.755
3. Novak Đoković (Srbija) 5.360
4. Nikolaj Davidenko (Rusija) 3.115
5. David Ferer (Španija) 2.905
6. Endi Rodik (SAD) 2.280
7. David Nalbandijan (Argentina) 2.100
8. Džejms Blejk (SAD) 2.015
9. Rišar Gaske (Francuska) 1.625
10. Stanislas Vavrinka (Švajcarska) 1.615

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC