• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ana Ivanović: Srbiji je mesto u vrhu

Pred srpskim teniserkama novi je izazov. Fed kup turnir u Budmpešti, a Ana Ivanović poručuje da će dati sve od sebe za pobedu Srbije.

 Ana Ivanović: Srbiji je mesto u vrhu Izvor: MONDO

Četiri dana posle nastupa u finalu Otvorenog prvenstva Australije, nije lako pronaći motiv za duele sa igračicama daleko slabijeg ranga. Ipak, druga teniserka sveta Ana Ivanović najavila je na konferenciji za novinare u Budimpešti da će dati sve od sebe kako bi reprezentacija Srbije uspešno prebrodila turnir Evro-afričke zone (30. januara - 2. februara), a kasnije dogurala mnogo dalje, možda i do titule nezvaničnog prvaka sveta.

“Psihološki pritisak proizilazi iz uloge favorita, ali mislim da Jelena Janković i ja imamo dovoljno iskustva i da znamo kako to da iznesemo. Naše protivnice neće imati šta da izgube i sigurno će biti opuštene. Igraće sa više od 100 odsto mogućnosti, tako da ćemo morati maksimalno ozbiljno da shvatimo svaki meč. Jeste teško motivisati se, podloga je nezgodna, jer nismo naviknute na nju, igra se u dvorani, a mi smo mesec dana provele na otvorenim terenima… ali profesionalci smo i sigurno je da ćemo dati sve od sebe. Srbija zaslužuje da se takmiči u Svetskoj grupi Fed kupa”, izjavila je Ana Ivanović.

Ana će se kao “druga tabla” Srbije sastati sa Poljakinjom Ursulom Radvanskom, sestrom mnogo kvalitetnije Agnješke, a od Rumunki sa Kirsteom ili Nikulesku. Obećala je da nikoga neće potceniti.

“Uvek ima mladih teniserki koje mogu da budu opasne protivnice. Jelena i ja smo pre dve-tri godine bile medju 150 na WTA listi, ali smo igrale dobro i uvek smo mogle da pobedimo teniserke iz prvih 20-30. Važno je fokusirati se na singl mečeve, tako da nam dubl meč ostane za uigravanje, bez pritiska”.

Ivanovićeva i Jankovićeva igrale su za Fed kup tim, ali nikada zajedno. U tome treba tražiti glavni razlog što se Srbija i dalje takmiči u konkurenciji koja je, objektivno, daleko ispod nivoa druge i četvrte igračice na planeti. Ana kaže da igranje za reprezentaciju predstavlja veoma specifičan osećaj.

“Tenis je prvenstveno individualni sport. Ja sam navikla i volim da budem odgovorna samo za sebe, a ako pogrešim igrajući za reprezentaciju, onda to ne škodi samo meni. Taj osećaj odgovornosti nije baš najprijatniji, ali sa druge strane moram da kažem da ja volim taj ‘team spirit’ i zato rado igram za svoju zemlju”.

Kao prvi nosilac, Srbija je žrebana u grupu od tri ekipe i jedini je favorit koji će od prva tri dana turnira imati jedan slobodan dan.

“Mislim da je to privilegija, koja nam je u ovom trenutku baš dobro došla. Jelena i ja smo još umorne i malo ošamućene od promene vremenske zone, tako da će nam dan odmora puno značiti. Moći cemo da se usredsredimo na singl, nadam se da ćemo obe pobediti i da onda nećemo doći u situaciju da dubl odlučuje o ukupnom rezultatu”.

Ana je plasmanom u finale Aus opena ponovila najveći uspeh karijere, ostvaren sedam meseci ranije na Rolan Garosu. Ona smatra da je igrački već sada blizu samog svetskog vrha i da će je na željenu poziciju dovesti dalji kvalitetan rad, ali i iskustvo stečeno porazima u velikim mečevima, kao što je bio onaj protiv Marije Šarapove.

“Mislim da dolazi vreme za osvajanje najvažnijih trofeja. Ja sam i u Melburnu bila dosta blizu. Kada uporedim to finale i finale protiv Enan u Parizu, sada sam bila mnogo manje nervozna i imala sam svoje prilike, naročito u prvom setu. Nažalost, pri vodjstvu od 5:4 imala sam lošu selekciju udaraca, a posle mi je bilo teško da zaboravim na to i vratim se u meč. Mnogo sam grešila iz forhenda, što nije moja osobina, ali sve je to proces učenja”, istakla je Ana Ivanović.

Ona je dodala da mora još dosta da radi na unapredjivanju servisa, jer je to u okršajima sa najvećim rivalkama od izuzetne važnosti ko će prvi uspostaviti inicijativu u jednom poenu.

Ana Ivanović najavila je i da sa velikim nestrpljenjem očekuje plasman na Olimpijadi u Pekingu.

“Olimpijske igre su kao peti gren slem turnir, s tim da imate priliku da igrate samo jednom u četiri godine. Olimpijada je moj san, posebno što nikada nisam bila u Pekingu. Jedva čekam to takmičenje i iskreno se nadam da ću osvojiti medalju za Srbiju”.

Upitana u čemu je tajna “srpskog teniskog buma”, odgovorila je da nije lako dati pravo objašnjenje za uspehe koje istovremeno postižu ona, Jelena Janković i Novak Djoković.

“Na neki naćin smo se medjusobno motivisali. Generacijski smo bliski i ja znam da sam se uvek radovala njihovim uspesima, ali da sam isto tako želela da i ja odgovorim na isti način, osvajanjem trofeja. Ipak, nas troje smo odrasli u različitim zemljama, tako da je svako od nas sam pronašao svoj put”.

Ona je podsetila da je tenis počela da igra gledajući mečeve Monike Seleš. Zato se sada nada da će neki današnji klinci pronaći inspiraciju u njenim igrama i početi da se bave “belim sportom”.

“Tenis je već sada jedan od najpopularnijih sportova u Srbiji. Sa još uspeha mogao bi da postane sport broj jedan i da definitivno smeni fudbal, ali znam da će to biti teško”, uz osmeh je rekla Ana Ivanović.

(izveštač MONDA iz Budimpešte Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC