• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Masa: Lepo je biti lider, ali hoću titulu

"Bio bih srećan i sa drugim mestom", izjavio je Masa, pobednik VN Francuske, koji je profitirao na problemima klupskog kolege Kimija Raikonena.

 Masa: Lepo je biti lider, ali hoću titulu  Izvor: MONDO

Manji-Kur možda i ne ostane u kalendaru za narednu sezonu, ali će u sećanju Felipea Mase ostati upamćen kao mesto gde je ostvario treću pobedu u sezoni i preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu vozača.

Brazilac iz Ferarija iskoristio je u nedelju probleme koje je sa bolidom imao njegov kolega, šampion sveta Kimi Raikonen, kao i kaznu, kojom su sudije pokopale Luisa Hamiltona iz Meklarena. Masa nije imao milosti, uzeo je deset bodova i pretekao Roberta Kubicu (BMW Zauber) na čelu karavana Formule 1.

"Sjajna trka i fantastičan rezultat. Ova pobeda došla je meni u krilo zbog problema koje je Kimi imao sa svojim automobilom. Da nije bilo tako, teško bih ga pretekao na stazi, jer je bio jako brz. Bio bih srećan i sa drugim mestom, ali ovako je svakako bolje", osvrnuo se pobednik VN Francuske na trenutak kada je Raikonen, kao lider, izgubio na brzini zbog loma desne izduvne grane.

"Sada sam lider šampionata i to je lep osećaj. Međutim, svestan sam da to ne znači ništa i da prava borba za titulu tek prestoji, a ja je želim. Voleo bih da nastavimo sa ovakvim rezultatim, iz trke u trku, do kraja šampionata", dodao je Masa, čiji je tim prekinuo post od dve uzastopne trke bez pobede.

Iako je izgubio na brzini usled kvara na F2008 bolidu, Raikonen je skliznuo samo za jedno mesto na trci u srcu Francuske. Završio je drugi, ispred Trulija (Tojota), Kovalainena (Meklaren), Kubice (BMW), Vebera (Red Bul), Pikea i Alonsa (Reno)...

"Očigledno je da sam razočaran, jer sam očekivao pobedu", priznao je Raikonen pobednik zvaničnog treninga u subotu.

"Nažalost, auspuh je pukao na pola trke, motor je izgubio na snazi, pogotovu na pravcima, tako da je dobro što sam završio na drugom mestu. Kažem to, jer sam svesno izvlačio maksimum iz bolida, uprkos mogućnosti da zbog toga odustanem. To su stvari koje se događaju na trkama, tako da ću rezultat u Manji-Kuru gledati sa svetlije strane, kroz osam poena i duplom pobedom za moj tim", sumirao je Finac.

Raikonen je našao razlog za svoje zadovoljstvo, ali u Meklarenu nisu mogli ni za šta da se uhvate. Finac Heiki Kovalainen zabeležio je još jedan skroman nastup s obzirom na to da vozi Meklaren Mercedes, dok kažnjeni, prvi vozač tima, Luis Hamilton, sa 13. startne pozicije nije uspeo da stigne dalje od desetog mesta, koje ne donosi bodove.

On je zbog karambola koji je izazvao u boksu na trci u Montrealu pre dve nedelje, kažnjen pomeranjem deset pozicija unazad na startu VN Francuske.

Pored toga, sudije su ga poslale na "vožnju kroz pit-stop" tokom trke, jer je prilikom preticanja Adrijana Sutila, presekao krivinu.

"Ne mislim da je ostvario prednost vožnjom van staze. Po našem mišljenju, on je pretekao rivala pre nego što je izleteo sa piste", bunio se šef tima Ron Denis posle trke.

To naravno Hamiltonu neće doneti naknadne bodove, tako da on uoči starta trke za VN Velike Britanije u Silverstounu 6. jula, ima deset bodova manje od Mase.

Lider trke u konkurenciji vozača Robert Kubica startovao je tek sedmi, završio trku kao peti, tako da je ispustio prvu poziciju na tabeli. BMW zaostaje za Ferarijem i u konkurenciji konstruktora, ali ne Kubicinom zaslugom, već zbog loše forme u kojoj se nalazi Nik Hajdfeld. Nemac je u Manji-Kuru završio kao 13.

"Nismo osvojili onoliko bodova, koliko smo se nadali. Tokom celog vikenda pokušavali smo minimiziramo probleme koji su nas pratili, tako da smo znali da će trku odlučiti prvi krug, u kojem nisam uspeo da se značajno probijem napred", rekao je visoki Poljak, Robert Kubica.

Mladom Nelsonu Pikeu junioru pao je kamen sa srca posle VN Francuske. On je, iako debitant i još tinejdžer, bio na udaru čelnika Renoa, zbog loših rezultata na startu sezone. U Manji-Kuru stigao je sedmi na cilj, ispred svog kolege i dvostrukog šampiona sveta Fernanda Alonsa, tako da će neko vreme moći da odahne...

Ne samo da je Nelsinjo osvojio dva boda, već se odlično držao u borbi sa bržim Meklarenima na početku trke.

"Prvi put sam završio trku, a da nisam imao ni najmanjeg problema. Auto i strategija su funkcionisali dobro i otuda sam uspeo da osvojim prve bodove. Nadam se da ću nastaviti ovako", rekao je Brazilac.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC