• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelena prestiže Anu plasmanom u polufinale

Ukoliko se plasira u polufinale Vimbldona, Jelena će prestići Anu na WTA listi. Za prvo mesto potrebno joj je da stigne dalje od Kuznjecove.

 Jelena prestiže Anu plasmanom u polufinale  Izvor: MONDO

Jelena Janković je plasmanom u osminu finala ovogodišnjeg Vimbldona, odbranila bodove koje je osvojila 2007. godine, kada je eliminisana upravo u osmini finala, odnosno četvrtoj rundi.

To znači da će, Džej-Džej, ukoliko se plasira u četvrtfinale, osvojiti još 100 WTA bodova, odnosno imaće 3.785. To joj neće biti dovoljno da po završetku Vimbldona prestigne Anu Ivanović na prvom mestu WTA liste.

Međutim, ukoliko Jelena pobedi i u četvrtfinalu (mogući protivnik joj je šampionka Venus Vilijams), moguće je da u ponedeljak 7. jula postane nova prva igračica sveta. U svakom slučaju, doći će do rokade između naše dve najbolje igračice. Naravno, razlika bi se povećavala ukoliko bi Jankovićeva dospela do finala ili eventualno osvojila Vimbldon.

Pobeda na Vimbldonu donosi 1.000 WTA (i ATP) poena, finale 700, polufinale 450, četvrtfinale 250, osmina finala (četvrto kolo) 150, treće kolo 75, drugo kolo 35 i prvo kolo 5.

Jelena Janković bi plasmanom u polufinale zaradila 300 bodova (450 - 150 osvojenih 2007. godine), tačnije imala bi 3.985 bodova, a već sada je poznato da će Ana Ivanović posle Vimbldona pasti na 3.813 bodova zbog eliminacije u trećem kolu.

Ana je 2007. godine igrala polufinale i osvojila 450 bodova, koje godinu dana kasnije, kao prva igračica sveta nije uspela da odbrani. Naprotiv, sakupila je samo 75 bodova plasmanom u treće kolo, pa će ostati kraća za 375 WTA bodova.

Dakle, ukoliko Jelena dođe do polufinala, svet će dobiti novu prvu igračicu na WTA listi, ali samo osvajanje Vimbldona garantuje da će to ponovo biti Srpkinja. Jer, Svetlana Kuznjecova takođe je u igri i ukoliko ona bude pobednica, pripašće joj prvo mesto na WTA listi.

Jelena trenutno ima 120 bodova više od Kuznjecove, može da osvoji više bodova samim tim što je ranije ispala 2007. godine, ali je sistem bodovanja takav da joj je potrebno i da bude bolje plasirana na kraju ovogodišnjeg Vimbldona da bi zadržala tu prednost na sledećoj zvaničnoj WTA listi.

Ukoliko, recimo, obe budu eliminisane u polufinalu, Jelena će biti prva. Ako budu, eventualno, igrale finale, pobeda bi Ruskinji donela čelnu poziciju u ženskom karavanu.

Kuznjecova, koja trenutno ima 3.565 bodova, još nije odbranila osvojeno 2007. godine, kada je igrala četvrtfinale. Da bi bila "na nuli", prvo mora da pobedi Anješku Radvansku u osmini finala. Ukoliko se plasira u četvrtfinale, odbraniće 250 bodova koji sleduju za to i tek od tog trenutka će moći da napreduje na WTA listi.

Jelena Janković je već pretekla Mariju Šarapovu na drugom mestu. Ruskinja je eliminisana već u drugom kolu, koje donosi svega 35 bodova. S obzirom na to da je 2007. godine stigla do četvrtog kola, odnosno da je osvojila 150 bodova, neće mnogo nazadovati. Šarapova sada ima 3.591 poen i još je treća.

TRENUTNA TABELA PRVE ČETIRI:

1. Ana Ivanović 3.813
2. Jelena Janković 3.685 (+100 za četvrtfinale, +300 za polufinale, +550 za finale, +850 za titulu)
3. Marija Šarapova 3.591
4. Svetlana Kuznjecova 3.565 (-100 za poraz u osmini finala, bez promene za četvrfinale, +200 za polufinale, +450 za finale, + 750 za titulu)

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC