• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RG: Đoković preživio!

Najbolji teniser svijeta izgubio prva dva seta, ali ipak uspio da savlada Andreasa Sepija i plasira se u četvrtfinale - 4:6, 6:7 (5:7), 6:3, 7:5, 6:3.

 RG: Đoković preživio!  Izvor: MONDO

Četiri sata i 18 minuta trajao je hod po mukama Novaka Đokovića u četvrtom kolu Rolan Garosa.

Na kraju, pobjeda!

Ako iduće nedelje u ovo vrijeme podigne pehar i time kompletira Grend slem (četiri vezana trijumfa na najvažnijim turnirima), meča sa Italijanom Sepijem sjećaćemo se kao šampionovog lošeg dana, kakav prije ili kasnije "mora" da naiđe.

Da je ovo bila samo prolazna slabost, Novak će moći da pokaže vjerovatno u utorak, kada će se sastati sa Žo Vilfredom Congom (peti nosilac) ili Stanislasom Vavrinkom (18).

Andreas Sepi prošlog mjeseca je u Beogradu osvojio Serbia open, u relativno slaboj konkurenciji, a uz to imao najgori mogući međusobni skor sa Đokovićem - 0:7, uz samo dva osvojena seta.

Malo ko ga je prije meča uzimao za ozbiljno, ali je ekstra motivisani Italijan pokazao da nije slučajno 25. na svijetu i da je moguće drastično popraviti igru čak i u 29. godini.

Dovoljno je reći da on nikada u karijeri nije prošao dalje od drugog kola Rolan Garosa (trećeg kola na svim ostalim grend slem turnirima), a da je sada bio nadomak četvrtfinala.

Novak osim u finišu trećeg i početkom četvrtog seta nije igrom podsjećao na najboljeg na svijetu, ali jeste uloženim trudom i neodustajanjem, čak i kada je bilo najteže.

Trčao je, udarao, pokušavao... u jednom trenutku dočekao da i protivnik "padne", da bi u završnici uprkos evidentnom umoru smogao snage za nekoliko maestralnih poena.

Kod 5:3 i 30:30 u petom setu, prvo je "prošetao" Sepija po cijelom terenu, a zatim ga snažnim udarcima naterao da mu vrati laganu, visoku loptu, koju je smečom lagano pretvorio u odlučujući poen!

Napravio je Đoković 73 neiznuđene greške (po 17 u prva dva seta, 21 u četvrtom) i iskoristio devet od 22 prilike za brejk, dok je teniser iz Bolcana, na sjeveru Italije, to uradio u čak šest od 10 situacija.

Nole je izgubio prvi set uprkos sigurnom početku i vođstvu od 3:0, dok se u drugom spasio u posljednjem trenutku - pri rezultatu 4:5 na servis Italijana - ali je onda ostao praznih šaka u "taj brejku".

U trećem setu je dva puta sticao (1:0, 3:2) i odmah u sljedećem gemu gubio prednost brejka. To ga nije poremetilo, već je zaigrao još bolje, stavio Sepija pod pritisak i još dva puta mu oduzeo servis!

Realizacija brejk lopti u trećem setu bila mu je gotovo savršena (4/5), za razliku od prva dva, kada je u tom elementu imao samo 2/6.

Kvalitetniju igru prenio je u četvrti set, dobivši tri gema zaredom - ukupno šest - i u tom trenutku se činilo da Sepi više ne može da ga zaustavi. Međutim, Novak je propustio brejk loptu za 4:0 i to je bilo dovoljno da 25. reket svijeta dođe do daha.

Uzvratio je brejkom, izjednačio na 3:3 i držao se dobro sve do trenutka kada je trebalo da izbori "taj-brejk". Đoković je u najbitnijem trenutku odigrao fenomenalnu pasing šot dijagonalu, došao do dvije vezane set-lopte i iskoristio prvu.

Set odluke bio je vrhunac iscrpljujuće borbe, u kojoj su obojica pokušavala da zadrže svoj servis i probaju da iskoriste rivalov pad koncentracije. Na sreću, učinio je to srpski teniser u šestom gemu - 4:2.

Sepi je kod 15:15 vezao dvije neiznuđene greške, pa napravio i dvostruku servis grešku, jedinu u petom setu.

Imao je onda Italijan brejk loptu, bio brzoplet (40:40), kao i pri gem lopti, do koje je Đoković došao uz pomoć vrha mreže... Povisio je na 5:2 i stekao kapital koji više nije smeo da ispusti.

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC