• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RG: Neuništivi Novak!

Novak Đoković napravio novi preokret i plasirao se u polufinale Rolan Garosa. Pao Žo Vilfrid Conga - 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (8:6), 6:1.

 RG: Neuništivi Novak!  Izvor: MONDO

Najbolji teniser svijeta odbranio je četiri meč lopte u četvrtom setu, dobio ga u "taj brejku" i onda dominantnom igrom u setu odluke ostao u trci za jedini grend slem trofej koji mu nedostaje.

Imaće priliku da se revanšira Rodžeru Federeru za poraz u prošlogodišnjem polufinalu, što mu je bio prvi poraz u 2011.

Švajcarac je takođe preokrenuo rezultat u četvrtfinalu protiv Huana Martina Del Potra - 3:6, 6:7 (4:7), 6:2, 6:0, 6:3.

Ne možemo ni da zamislimo šta će nam Novak "servirati" u tom duelu, ili u eventualnom finalu protiv Nadala, kada je u posljednja dva meča proveo na terenu ukupno osam i po sati i vraćao se iz deficita od 0:2 protiv Andreasa Sepija, a sada iz 1:2 protiv Conge.

A, djelovalo je da će francuski "Muhamed Ali" biti lak plen Noletu, koji je za samo 21 minut riješio u svoju korist prvi set. Njegova serija od sedam uzastopnih gemova prelila se u drugi set (2:0) i tu prednost čuvao je do 4:2.

Vidjelo se, ipak, da Conga polako izlazi iz krize i da će uz podršku domaće publike dati sve od sebe da se vrati u meč.

Svojim prvim brejkom izjednačio je na 4:4, a zatim oduzeo Novaku servis i u najgorem trenutku, pri rezultatu 5:6.

Svi znaju kako igra Conga, kada uhvati ritam sa osnovne linije i kada iz njegovog reketa počnu da sijevaju "munje". Ovog puta ne samo što je udarao izuzetno snažno, nego je bio i nevjerovatno precizan. Koliko je samo puta "skinuo" linije, ili slao loptice tako da Novak do posljednjeg trenutka nije znao hoće li biti aut ili ne...

Košarkaškim rječnikom, djelovao je kao igrač koji neumoljivo pogađa trojke preko ispruženih ruku defanzivaca.

Dobio je Conga samopouzdanje, a Novak počeo da provodi sve više vremena u defanzivi. U trećem setu je ekspresno izgubio brejk prednosti (2:1, 2:2), kod 5:5 je propustio dvije brejk lopte i odmah bio kažnjen - brejkom Conge za novih 5:7, što je značilo da se nalazi na korak od ispadanja!

Tih 1:2 u setovima bili su samo predigra za "pakao" koji mu je protivnik priredio 40-50 minuta kasnije.



Da situacija postane još teža, sredinom četvrtog seta istegao je desnu nogu i malo povrijedio koljeno, što sigurno nije moglo pozitivno da utiče na koncentraciju.

Imao je dvije brejk lopte kod rezultata 2:2 i jednu kod 4:4. Ponovo je sve ostalo na uzdasima i nije čudo što je servirajući za 5:5 napravio početničku grešku na mreži i poklonio Congi dvije vezane meč lopte (15:40).

I tada i u narednom servis gemu, kada je još dva puta gledao porazu pravo u oči, pokazao je koliko je mentalno, ali i igrački jak. Odigrao je na sve ili ništa, odmah poslije servisa polazio u napad i stizao ili do vinera, ili terao Francuza da pogreši.

Zašto je prije toga bio dosta pasivan, teško je reći. Vjerovatno je bilo i do protivnika.

U "taj brejku" su poeni osvajani u serijama - 2:0, 2:4, 6:4... Nije Novak iskoristio dve set lopte, ali jeste treću, kada je Conga ispoljio nervozu i nestrpljivost i poslao lopticu u mrežu - 8:6.

I već u ta dva poena se videlo da splašnjava balon njegovog entuzijazma.



Novak je u petom setu krenuo poput Staloneovog "Rokija", koji većim dijelom meča trpi strahovite udarce, ali mu u finišu borbe sve što je primio ustvari daje snagu za protivnapad.

Poveo je 3:0, dao Congi gem nade, a zatim samo profitirao na padu protivnikove energije, koji u rezervoaru više nije imao "goriva" da ugrozi najboljeg na svijetu.

Nole je u međusobnim susretima stekao prednost od 6:5. Slavio je četvrtu uzastopnu pobjedu nakon poraza od Conge u četvrtfinalu Australijan opena 2010 - takođe u pet setova, s tim da je Đoković tada vodio 2:1.

Mada na oko nije tako djelovalo, Novak je sakupio više vinera (44:40), a uz to imao daleko manje neiznuđenih grešaka - 34:61.

(MONDO - foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC