• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Endi, hoćeš li ga ikada osvojiti?

Endi Marej odigrao je 26. gren slem na kojem nije uspio da osvoji titulu. Od 1968. godine, samo četvorica tenisera uspjela su prvi put da osvoje gren slem poslije većeg broja neuspješnih pokušaja... Šta mislite, hoće li uspjeti?

 Endi, hoćeš li ga ikada osvojiti?  Izvor: MONDO

Škot Endi Marej, iako ima tek 25 godina, prema statističkim analizama iz prošlosti sve je bliži tome da nikada u karijeri ne osvoji gren slem turnir!

Eliminacijom u četvrtfinalu tekućeg Rolan Garosa, od Davida Ferera, ovaj izvrsni teniser odigrao je i 26. gren slem u karijeri, bez da ga je osvojio.

O čemu se radi? Naravno, 99,9% tenisera koji uđu na ATP listu nikada ne osvoji gren slem, ali kako sada stvari stoje, u Open eri postoje samo četvorica igrača kojima je bilo potrebno više od 26 pokušaja i da onda PRVI put osvoje jedan od četiri najveća turnira na svijetu: Australijan Open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open.

Hrvat Goran Ivanišević osvojio je Vimbldon 2001. godine, što mu je bio 48. pokušaj u karijeri i konačno titula. Čeh Petr Korda igrao je 34. gren slem u karijeri kada je 1998. godine osvojio Australijan Open, a Ekvadorac Andreas Gomez i Austrijanac Tomas Muster uspeli su to na Rolan Garosu iz 27. pokušaja. Prvi 1990, a drugi 1995. godine.

Španac Albert Kosta osvojio je Rolan Garos 2002. godine iz 26. pokušaja, koliko trenutno ima i Marej, ali bez titule.

Od 1968. godine, do danas, koliko traje Open era, imamo 51 osvajača gren slem turnira. To znači da je čak 46 tenisera uspjelo da upiše prvi GS u 25 pokušaja i kraće. Marej i dalje čeka...

On je u avgustu 2009. godine bio drugi teniser svijeta, trenutno je četvrti i za sada ima tri gren slem finala u kojima nije osvojio ni set! Na US Openu 2008. godine deklasirao ga je Rodžer Federer, kao i na Australijan Openu 2010. godine. Prošle sezone, takođe na Australijan Openu, u tri seta nadigrao ga je Novak Đoković, Marejev vršnjak, prijatelj i vlasnik pet gren slem titula, prvi teniser svijeta.

Dok sve više sumnjaju u svog najboljeg tenisera, Britanci i dalje broje godine, a bilo ih je od 1936. kada je legendarni Fred Peri osvojio poslednji od osam gren slem turnira u karijeri (Australijan Open, Rolan Garos, tri Vimbldona i tri US Opena). Od tada prošlo je 76 godina...

Marej u karijeri ima 22 ATP titule, nijednu na šljaci.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC