• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RG: Finale se nastavlja u ponedjeljak!

Kiša dva puta prekidala finale Rolan Garosa u nedjelju i na kraju odlučeno da se nastavi sutra od 13 sati. Nadal vodi protiv Đokovića 2:1.

 RG: Finale se nastavlja u ponedjeljak!  Izvor: MONDO

Borba za trofej u muškom singlu neće se završiti u jednom danu.

Novak Đoković i Rafael Nadal nastaviće finale i u ponedjeljak, a pošto su za prvi dan naredne nedjelje prognoze loše, možda će dvojica najboljih igrača svijeta na teren i u utorak!

U slučaju da ne bude padavina - dvojica najboljih igrača na svijetu na teren će izaći u 13 sati.

U trenutku prekida rezultat je bio 2:1 za Nadala - 6:4, 6:3, 2:6. I, 2:1, sa brejkom prednosti, za Novaka u četvrtom setu.

Pročitajte tok meča po setovima.

I SET

Nadal je već u prvom gemu stigao do tri vezane brejk lopte. Đoković je uspio da izjednači, ali ne i da sačuva servis. Španac je vezao još dva poena, jedan poslije vinera, drugi nakon greške svog protivnika, i poveo 1:0.

Drugi teniser svijeta bez izgubljenog poena stigao je do 2:0. Poslije desetak minuta igre, Nadal je imao lijepu prednost. A, još veću nakon narednog servis-gema Srbina.

Rafa je sve pogađao! Igrao je odlično, nepogrešivo, nezaustavljivo... Ili, ipak, zaustavljivo. Kraj serije je, na sreću i znanje najboljeg na ATP listi, brzo došao.

Nadal je servirao za 4:0, imao je i loptu da materijalizuje drugi brejk, ali se onda "probudio" Đoković. Poslije njegovih šest neiznuđenih grešaka, konačno je natjerao i branioca trofeja da pogriješi. Nadal je dva puta ispucao loptu u aut, a Nole prvu brejk šansu iskoristio za prvi osvojen gem u finalu Rolan Garosa.

Španski teniser više nije bio tako siguran kao na početku meča. Samopouzdanje je sada gradio Srbin. Ono je bilo još jače poslije prvog osvojenog servis-gema. Međutim, Nadal je i dalje imao brejk prednosti.

Ali, samo još jedan gem...

Kakav povratak najboljeg igrača svijeta! Nadal je imao tri lopte da povede 4:2, ali je Beograđanin počeo da demonstrira najbolji tenis. Nervoza se polako primjećivala kod Španca, koji je napravio duplu servis grešku i tako olakšao posao protivniku da izjednači.

Nadal je samo jednom do finala bio "brejknut", a poslije šest gemova u brobi za trofej već dva puta. Nažalost, Đoković je bio jednom više, jer je još jednom morao da preda servis Rafi. Umjesto prvog vođstva za Srbina, Nadal je opet imao vođstvo, a drugu brejk loptu je iskoristio poslije prve Novakove dvostruke servis greške.

"Kralj šljake" je došao nadomak osvajanja prvog seta. Nije dozvolio Noletu da mu ponovo uzme servis - poveo je 5:3. Đoković je servirao za ostanak u setu, a uvodne poene osvojio je na prelijep način - "drop šotom" i lobom. U sličnom stilu nastavio je do 4:5.

Ipak, Rafa je neumoljivo odservirao i poslije 58 minuta poveo 1:0 u finalu.

II SET

Nedovoljno koncentrisan Đoković je ušao i u drugi set. Poklonio je Špancu gem. Neiznuđenim greškama dozvolio je Nadalu dvije brejk lopte, a gem prepustio, opet, duplom servis greškom.

Sve je ličilo na početak prvog seta. Nadal je uspio da svede greške na minimum, a Nole je povećao broj istih. I servis je bolje služio drugog igrača svijeta, koji je vodio 2:0 u gemovima.

Međutim, uz dosta muke je stigao do dva razlike. Imao je Đoković i brejk loptu poslije fantastičnog loba, nije je iskoristio.

Ovaj put srpski teniser ne dozvoljava Nadalu da pobjegne na dva brejka razlike. Mučio se Nole za prvi gem u drugom setu, ali ga je osvojio. Potreban je bio novi brejk za Đokovića.

I stigao je brzo.

Dvoručnim bekhendom Novak je došao do 15:40. A, onda trećim, maestralnim, lobom na meču poravnava na 2:2.

Uslijedio je novi pokšaj za prvo vođstvo. Stradao je i reket iz Noletovog kompleta, sve za vođstvo Srbina 3:2!

Prštalo je na Filip Šatrijeu od naboja i emocija, ali i fer-pleja Novaka Đokovića. Džentlmenski je dozvolio Nadalu da povede sa 30:0, iako je sudija u prvi mah tražio da se ponovi poena. Beograđanin je pogodio liniju, sudija signalizirao aut, a Rafa za svaki slučaj poentirao. Prilikom provjere utvrđeno je da je Đokovićev bekhend pao u polje.

Uprkos tome što je Nadal morao da ponovi servis, njegov protivnik to nije dozvolio.

Španski teniser je poslije tog momenta preokrenuo rezultat, petim brejkom u finalu. Novakova nervoza dostigla je vrhunac, a ispoljio ju je lomljenjem dijela klupe za odmor. Em što je gubio, em je trpio i zvižduke većine od 15.000 navijača na centralnom stadionu.

Nadal je sve koristio maksimalno i lagano poveo 5:3. A, onda je počela kiša da pada, ali nije pomogla Đokoviću da ostane u drugom setu i vjerovatno čitavom finalu Rolan Garosa.

Poslije prekida koji je trajao nešto malo više od pola sata, igrači su opet izašli na teren. Nole je servirao... Nažalost, ništa se nije promijenilo. Nadal je poveo 2:0 u setovima!

III SET

Popravnog više nije bilo.

Đoković je do kraja meča morao da ima "tri od tri" u setovima. Rafa je prvi servirao i odmah je bio suočen sa brejk loptom i snažnim napadima sprskog tenisera. Činilo se da je brejk na dohvat ruke. I bio je, ali protiv bilo kog drugog tenisera na svijetu. Ne i u duelu sa Nadalom. Sjajni Španac sve je stizao, poentirao i čekao greške rivala. A, sa nove dvije Đokovićeve poveo je 1:0.

Gotovo je! Malo je onih koji to nisu pomislili kada je Novakov servis pao za 0:2! Međutim, ništa nije bilo završeno u Parizu.

Poslije 15 minuta igre na semaforu je bilo 3:2 - za Đokovića. Dva brejka u pravom momentu i konačno se Nole vratio u igru. On se pitao. Lijepo je bilo gledati onog starog Đokovića. Moćnog Đokovića.

Tačno dva sata i 29 minuta čekao se prvi Noletov as! Poslije njega uslijedio je još jedan dobar servis i Srbin je bio na "plus dva" - 4:2. Kao u transu je igrao. Stigao je do 5:2 i servisa za prvi set u finalu Rolan Garosa. Šansa nije ispuštena.

Kakav set... Nadal je poveo 2:0, a Đoković vezao šest gemova protiv Nadala.

Igra se i dalje...

IV SET

Teren je zbog kiše, koja nije prestajala da pada, bio sve gori. Đoković bolji i bolji... Ples po kiši je nastavljen.

Đoković je dobio i sedmi, i osmi uzastopni gem. Slika na Šatrijeu promijenjena iz konera. Nadal je griješio, bio sve nervozniji. Na drugoj strani, servis odličan, lopte precizne, a vinera sve više...

Ne, opet prekid!

Ako je u drugom setu prijao Đokoviću, u četvrtom je došao u najgorem momentu. Kiša je opet počela da pljušti, a igračima je dat znak da krenu u svlačionice... U međuvremenu, Nadal je dobio gem i prekinuo strahovit nalet Novaka.

Ovogodišnje finale Rolan Garosa je 33. duel dvojice, od trojice, tenisera koji su obilježili posljednju deceniju na ATP turu. Rodžer Federer je bio neprikosnoven, zatim je Nadal uzeo primat u svjetskom tenisu, da bi posljednjih godinu i po dana krunu preuzeo Srbin iz Beograda.

Novak još uvijek ima minus u duelima sa Nadalom. Španac je dobio 18, a Đoković 14 mečeva. Poslije sedam vezanih trijumfa protiv najvećeg rivala, Nole je prišao na samo dva meča razlike, ali je Nadal, za sada, bolji u ovoj godini. Pobijedio je dva od tri meča sa prvim teniserom svijeta.

Đoković i Nadal četiri puta su se sastajali u finalima gren slema. Srpski teniser je poražen samo u prvom - 2010. na US Openu. U borbi za pehar na Vimbldonu i US Openu 2011, kao i na Australijan Openu 2012, Nole je bio uspješniji.

Zna se ko je gospodar Rolan Garosa.

Apsolutni vladar pariske šljake je Rafael Nadal. Odigrao je 51 meč i izgubio samo jedan od Robina Soderlinga 2009. godine, kada je konačno omogućio Rodžeru Federeru da se domogne jedinog Rolan Garosa u karijeri. Nadal ima šest tittula (2011, 2010, 2008, 2007, 2006, 2005).

Novaku je ovo prvo finale čuvenog turnira. Uspijevao je tri puta da stigne do polufinala, gdje ga je dva puta zaustavljao Nadal, a jednom Federer.

Đoković protiv velikog rivala iz Španije nema osvojen set na Rolan Garosu. Skor u setovima je 8:0, jer je Srbin njihov prvi duel u Parizu, koji je odigran u četvrtfinalu 2006, predao.

Ako Novaku pripadne trofej Rolan Garosa, biće prvi teniser poslije 43 godine koji je osvojio "gren slem", odnosno postao aktuelni šampion na sva četiri "mejdžora", u Parizu, Londonu, Melburnu i Njujorku.

Kakav god ishod finala da bude, Đoković će i na sljedećoj ATP listi biti prvi na svijetu. Ako osvoji titulu, imaće 13.080 bodova, a ako bude poražen, zaradiće samo 480 bodova, pa će imati 12.280.

Ako Nadal i sedmi put uzme Rolan Garos, odbraniće 2.000 bodova iz prošle sezone i tako ostati na 10.660. Ukoliko ga Nole ponovo pobijedi, Nadal će ostati bez 800 bodova, jer se za plasman u finale dobija 1.200, pa će tako na narednoj listi imati 9.860 bodova.

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC