• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIMBLDON: Federerova osveta Đokoviću

Đoković pobijedio je Federera šest puta u posljednjih sedam mečeva. Sada je Švajcarac na Vimbldonu pronašao način da mu se oduži - 3:1.

 VIMBLDON: Federerova osveta Đokoviću  Izvor: MONDO

Novak Đoković ostao je bez titule na Vimbldonu. Rodžer Federer mogao bi u nedjelju da mu uzme i prvo mjesto na ATP listi.

U jednom od najvažnijih mečeva u novijoj istoriji tenisa, na mestu gdje je srpski as prošle godine došao do "Broja 1", potom i prve titule na najvažnijem turniru na svijetu, Đoković je doživio poraz od šestostrukog šampiona Vimbldona. Ako Federer osvoji ovaj turnir i sedmi put u istoriji, vratiće se na čelo ATP liste.

Ovog petka popodne, pod krovom "Centralnog terena": (1) Novak Đoković - (3) Rodžer Federer 3:6, 6:3, 4:6, 3:6, poslije svega dva časa i 19 minuta. Bila je to 15. pobjeda Švajcarca u 27. meču protiv Srbina.

U njihovom prvom vimbldonskom okršaju, pobijedio je teniser koji je bolje servirao. To je bio 30-godišnji Federer, koji se plasirao u rekordno osmo finale i to tako što je prekinuo niz od tri poraza od Đokovića, odnosno šest neuspjeha u posljednjih sedam okršaja.

Novak će morati da sačeka novu šansu da upiše vimbldonsku pobjedu nad najtrofejnijim teniserom svijeta, koji će u finalu igrati protiv boljeg iz meča (4) Endi Marej - (5) Žo-Vilfred Conga. Nijedan od ove dvojice tenisera nije igrao finale Vimbldona, niti osvojio gren slem trofej u karijeri.

Neko će morati to da uradi po prvi put kako bi Đoković i narednog ponedjeljka ostao na prvom mjestu ATP liste. Ukoliko opravda ulogu favorita, Federer će treći put u karijeri postati "Broj 1" i automatski izjednačiti rekord Pita Samprasa po broju nedjelja provedenih na vrhu (286).

Sve ovo nabrojano samo je "začinilo" 27. epizodu nevjerovatnog rivalstva dvojice tenisera. Očekivala se nova epska borba, poput onih na US Openu 2010. i 2011. godine, ali je ona izostala padom u kvalitetu Đokovićeve igre poslije izgubljenog trećeg seta u neizvjesnoj završnici. Federeru je tada sampopouzdanje skočilo pod svodove pokrivenog stadiona, pred oko 15.000 ljudi i tu Novak nije mogao ništa.

Do juče treći, trenutno drugi, a možda prvi teniser svijeta fantastično je servirao u najvećem dijelu meča i Đokoviću je dozvolio samo tri brejk lopte u četiri seta. Premalo da bi se pobijedio Federer na travi.

U prvom setu, jedan nesiguran gem Đokovića na svoj servis, uz proklizavanje na travi u pripremi za rutinski volej pri rezultatu 30:30, doveli su do brejka i potom rutinskog završetka seta od strane Federera.

Svako je bio više nego siguran na svoj servis, osim Đokovića pri rezultatu 3:2 za protivnika. Loše je odigrao volej i dao Federeru jednu šansu za brejk, koju je Švajcarac iskoristio i to tako što je Srbin poslao čist forhend u mrežu. Federer je maestralno servirao u prvom setu, imao je 80 odsto ubačenih prvih servisa i za svega 26 minuta došao je do vođstva.

Ništa manje vremena nije bilo potrebno Đokoviću da uzvrati punom mjerom. Srpski as dobio je drugi set rezultatom 6:3, bez da je rivalu pružio priliku za brejk, a u tom periodu igre Novak je poboljšao procenat prvog servisa, dok je kod Švajcarca on značajno opao.

Da ga gubitak prvog seta uopšte nije uzdrmao, Đoković je pokazao tako što je rutinski dobio svoj servis, pa odmah preslišao pet godina starijeg tenisera na njegov prvi servis gem u drugom setu i potom sa "nulom" potvrdio brejk - 3:0. Tek tada Švajcarac se upisao na semafor, ali do kraja seta nije nijednom ozbiljno priprijetio da izjednači, jer je Novak sjajno igrao najvažnije poene.

Pola sata bilo je potrebno Đokoviću da postane prvi teniser u istoriji koji je osvojio set protiv Federera na Vimbldonu!? Sedam puta igrao je šestostruki šampion polufinale Vimbldona i te mečeve dobio je ukupnom set-razlikom 21:0!

Konačno je naišao na ozbiljnog takmaca prije finala... Nadali smo se tada da je to bio nagovještaj preokreta, ali nije.

Prva dva seta dobijao je teniser koji je prvi servirao, a nažalost to se ponovilo i u trećem, koji je donio najravnopravniju igru i brejk šanse za obojicu. Đoković je do tek druge brejk lopte na meču, a prve u trećem setu, stigao pri rezultatu 4:4, ali je tada Federer vezao tri ubačena prva servisa, od kojih Novak nije vratio nijedan, pa je on poveo 5:4.

Doveo je Srbina u situaciju da servira za opstanak u setu, što se osjetilo u igri Srbina. Uz inicijativu, Švajcarac je poveo 30:0, tada je Đoković odservirao viner i onda smečovao loptu u aut!? U nevjerici je pogledao na semafor na kojem je pisalo 15:40, odnosno dvije set lopte za protivnika.

Novak je spasao prvu, ali je Federer uzeo dominaciju u narednom poenu, izašao na mrežu i natjerao Đokovića ili na pasing šot ili na lob. Srbin se odlučio za ovo drugo, a Švajcarac smečovao za vođstvo od 2:1 u setovima - 6:4.

Lako su igrači došli do 3:2 bez brejka, a onda je Federer ozbiljno napao servis srpskog tenisera i došao do prve brejk lopte od sredine prvog seta, ali je u najljepšem poenu na Vimbldonu ove godine, Đoković to spasao i izjednačio na 40:40, a potom se uspješno ponio i sa još jednom brejk šansom za trećeg tenisera svijeta, kada mu je pomogao i vrh mreže.

Stigao je tada do 3:3, potom i do šanse da servira za vođstvo od 2:1, ali je morao da se suoči sa padom na set od eliminacije.

Raspored servisa u trećem setu bio je takav da je Švajcarac imao prvi servis i u četvrtom. I opet isti epilog, s tim da je ovog puta Đoković debelo "osjetio" važnost izgubljenog prethodnog seta. Nije mogao da dođe do svoje igre sve dok Federer nije poveo 3:0 uz brejk prednosti. U nekim drugim uslovima, Beograđanin je takvu prednost stizao i prestizao, ali ovog puta nije bio ni blizu.

Najviše zahvaljujući tome što je Federer igrao kao u danima najveće dominacije, 2004, 2005. 2006. i 2007. godine. Bez da je prepustio Novaku brejk šansu, Švajcarac je čuvao servise do 6:3, uz kakvu-takvu dramu u posljednjem, devetom gemu kada je bilo 30:30, ali ne i više od toga.

Ponovilo se pravilo da, kada igraju na gren slemu, Federer pobjeđuje u četiri seta (3-0). Novak nikada nije izgubio peti set (2-0), dok su obojica pobjeđivala po tri puta maksimalnim rezultatom 3:0. Na šta ovo upućuje? Možda na to da bismo Đokovića gledali u finalu da je uspio da se izbori za "majstoricu". To se nije dogodilo najviše zbog sjajnog švajcarčevog servisa na 30:40 u devetom gemu trećeg seta.

Novak je kao ciljeve za 2012. godinu upisao osvajanje Rolan Garosa, odbranu Vimbldona i zlato na Olimpijskim igrama. Prva dva za malo su mu izmakla, a treći će doći na red uskoro, kada ponovo na travi Ol-Ingland tenis kluba bude zaigran tenis, ne za ATP bodove, gren slem prestiž i novac, već za suvo olimpijsko zlato.

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC