• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HIPODROM: Iznenađenje u galopskom derbiju!

U poslednjih 15 godina samo četiri puta se dogodilo da favorit pobedi u najvećoj trci konja u Srbiji - galopskom derbiju.

 HIPODROM: Iznenađenje u galopskom derbiju! Izvor: MONDO

Tradicija nije izneverena ni u nedelju, jer je u 86. srpskom derbiju pobedila omica Baletik sa jahačem Đorđem Perovićem, a glavni favorit Isander nije ušao ni među prva četiri grla!

Ovo je prvi lovor i Srebrna potkovica za ergelu Surčin još od 1999. godine kada je u derbiju trijumfovao Gilgameš i ujedno je ovo prva pobeda za jahača Đorđa Perovića u derbiju u njegovoj karijeri!

Baletik, omica iz irskog odgoja, odlično je istrčala trku u kojoj je učestvovalo sedam grla (Soring Falkon iz ergele Bečej odustao neposredno pred trku). Gotovo od starta pa do kraja Baletik je bila na čelu. Na 1.200 metara pred ciljem činilo se da Isander neće dozvoliti iznenađenje, ali se ono dogodilo!

Omica je pojačala je tempo, Isandera su pretekli Taša i Super Star i tako je bilo sve do cilja. Na kraju ubedljiv trijumf Baletik (najmanje 15 dužina) sa drugim rezultatom derbija svih vremena - dva minuta, 33 sekunde, dve desetinke, što je za samo jednu desetinku slabije od rekorda koji je postavilo grlo Sajrija osamdesetih godina. Nju je tada jahao Dragan Đorđević, inače sadašnji trener Isandera! Kakva simbolika!

Drugo i treće na cilj došla su grla iz domaćeg odgoja - Taša i Super Star, a četvrti je bio Distant Čarm, takođe jedan od favorita.

Interesantno je da je Baletik kupljena za samo 1.575 funti ili nešto manje od 2.000 evra! Ali, treba znati.

"Isander i Distant Čarm su bili favoriti, ali dva kilograma manje i furiozno jahanje džokeja uticali su na njenu fantastičnu trku. Još nisam video ovakav derbi i ovakvu razliku, ali nismo imali drugo rešenje nego da krenemo žustro. Iskreno, nisam verovao da će izdržati do kraja, ali jahač Đorđe Perović je bio više nego sjajan. Posle devet godina čekanja imamo još jedan lovor iz derbija", izjavio je Dragoljub Marković, vlasnik, zapravo suvlasnik grla, jer je priznao da je ustvari pravi vlasnik njegova supruga.

Presrećan je bio i džokej Đorđe Perović, koji je doneo drugi derbi ergeli Surčin. "Dugo sam čekao na pobedu u derbiju. Dva puta zaredom sam dobijao hrvatski derbi, ali želeo sam pobedu ovde. Baletik je dobra kobila. Imala je problema sa brzinom i zato smo trenirali, radili na tempu i na kraju je bila jača od svih. Na 1.000 metara sam je malo odmarao. Nisam želeo da se okrećem, već sam je terao do kraja. Presrećan sam. Hvala Baletik!".

Bio je ovo još jedan derbi razočaranja za čuvenog džokeja Sašu Glogovca. Jahao je Isandera, najvećeg favorita, očekivao je prvu pobedu u derbiju u svojoj karijeri. Čak je uoči derbija u nedelju, jašući Fikomu, napravio lepu uvertiru, pobedivši u trci "Milorad Ličanin - Lika", posvećenu legendarnom džokeju koji je, da ironija bude veća, najviše puta pobeđivao u derbijima.

Prva pobednica galopskog derbija na trkalištu kod Careve ćuprije 1921. godine bila je Mara Resavka. U poslednjih 15-ak godina derbiji uglavnom nisu bili neizvesni u samom finišu, a možda jedan od najuzbudljivijih trčan je 1995. godine kada je pobedila Tina Kasidolka u neverovatnoj završnici.

Prošle godine pobedu je odneo Paragraf, što je bila prva pobeda štale PIK Bečej u istoriji najveće trke konja u Srbiji.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC