• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIMBLDON: Kruna Nadalu!

Španac prekinuo niz Federera od pet uzastopnih trijumfa na Vimblodnu, slavio je 3:2 u antologijskom finalu.

 VIMBLDON: Kruna Nadalu! Izvor: MONDO

Teniski "kralj" je ostao bez krune, na "svojoj" podlozi, u "svom" Vimbldonu. Rafael Nadal je posle pet uzastopnih trijumfa Rodžera Federera osvojio najvredniji trofej.

Španac je u spektakularnom meču (četiri sata, 48 minuta), koji će sigurno ući u konkurenciju za najlepši ikada, a koji je dva puta prekidan zbog kiše, slavio rezultatom 3:2 (6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7).

Prvi reket sveta je uspeo da se "vrati iz mrtvih" i posle 0:2 u setovima stigne do 2:2. U tome mu je pomogla i kiša koja je prekinula treći set i otišlo se na pauzu.

Posebno uzbudljiv bio je finiš četvrtog. Vodio je Nadal 5:2 u taj-brejku, Federer je stigao do izjednačenja, zatim je Majorčanin imao i meč loptu, ali se Švajcarac izvukao i izjednačio na 2:2.

Maraton je ušao u peti set. Kod rezultata 2:2 u gemovima ponovo je kiša poslala teniske "vanzemaljce" na odmor. Po povratku, igralo se kao na klackalici, igrači su osvajali gemove na svoj servis...

I tako sve do 7:7, a onda je Nadal napravio brejk. Servirao je za titulu, "kralj" se nije predavao, ali je četvrtu meč loptu Španac iskoristio. Posle rovovske borbe podigao je ruke u vis.

Rafa je prvi put u karijeri osvojio Vimbldon i povećao vođstvo u međusobnim duelima sa Federerom na 12:6, odnosno smanjio razliku u okršajima na travi na 2:5.

Ni loše stanje travnatog tepiha nije smetalo dvojici najboljih tenisera (ne samo) današnjice da prikažu spektakularan tenis. Do delirijuma su doveli čak i uspavanu publiku u Sveengleskom klubu širokim dijapazonom preciznih udaraca.

Švajcarac je napravio znatno veći broj asova (25:6), ali i mnogo više neiznuđenih grešaka - 52:27. U ukupnom broju poena, pobednik je bio bolji 209:204.

Nadal se radovao, Federer tugovao, a pobedio je tenis! Antologijski meč će se pamtiti dugo.

Majorčanin je posle Bjerna Borga postao prvi igrač koji je u istoj sezoni osvojio Rolan Garos i Vimbldon. Ujedno, tek je drugi Španac koji je trijumfovao na Vimbldonu, a pre njega, to je uspeo samo Manuel Santana 1966.

"Ne mogu rečima da opišem kako sam se osećao posle poslednjeg poena. Bilo je teško, ali sam, nakon poraza u finalima u prethodne dve godine, uspeo da savladam najboljeg igrača na svetu. Federer je i dalje prvi, ali ovo je veliki trenutak u mojoj karijeri", rekao je Nadal.

Švajcarac je posle poraza ostao pribran.

"Pokušao sam sve, ali je Rafa igrao zaista sjajno i zaslužio je da pobedi. Osećao sam pritisak, a sa druge strane mreže stajao je moj najteži protivnik. Uživao sam u finalu, a šteta je što nisam osvojio trofej. Ipak, nadam se da ću sledeće sezone osvojiti titulu", istakao je Federer.

(Beta, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC