• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rukomet na Zimskim olimpijskim igrama?!

Prijedlog za "transfer" olimpijskog sporta dolazi iz Njemačke, a pozitivni impulsi i iz Međunarodne rukometne federacije.

 Rukomet na Zimskim olimpijskim igrama?!  Izvor: MONDO

Ideja da se rukometni turnir igra na Zimskim olimpijskim igrama ima u osnovi činjenicu da bi se OI u tom slučaju igrale početkom a ne sredinom godine, a to bi značilo da igrači na pripreme iz klubova dolaze spremni, bez potrebe za bazičnim pripremama za ovo veliko takmičenje.

''Kada bi se rukomet igrao na zimskim Igrama ne bismo u morali igrače da pripremamo od nule. U isto vrijeme oni bi imali mogućnost da se odmore tokom leta i regenerišu. To u olimpijskim godinama, s dva velika takmičenja, nije moguće", bio je komentar Martina Haubergera, selektora njemačke reprezentacije.

''To bi bila jako zdrava odluka. Nije lako u olimpijskoj godini uz ionako napornu sezonu igrati i Evropsko prvenstvo. To je za rukometaše pogubno", tvrdi Hauberger

Ova ideja je, logično, najviše poklonika našla u njemačkim klubovima, čije boje dalje brane najkvalitetniji rukometaši.

Torsten Storm, direktor bundesligaša Rajn Nekar Levena, tvrdi da je rukomet zimski sport.

''Mi smo dvoranski sport a ova promjena bi svima pojednostavila situaciju. U isto vrijeme bi iz kalendara eliminisala Evropsko prvenstvo, koje se u olimpijskoj godini više ne bi igralo. Ono ionako nema smisla. Vidljivo je da je nivo igre ove godine na Evropskom prvenstvu bilo daleko ispod onog na Igrama, za koje su ekipe bolje pripremile", kategoričan je Storm.

Da se o rukometu na Zimskim olimpijskim igrama razmišlja i u Međunarodnoj rukometnoj federaciji, potvrđuje i izjava predsjednika Hasana Mustafe.

''U krajnjem slučaju naši najveći turniri, poput Svjetskog prvenstva u konkurenciji muškaraca igra se u januaru, odnosno Svjetsko prvenstva za rukometašice u decembru. Dakle, održavaju se u zimskim mjesecima", izjavio je Mustafa ne dajući ipak bilo kakve naznake da bi se moglo krenuti u relizaciju ove ideje.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC