• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čavić: Jednog dana srpski ministar sporta

Najbolji srpski plivač zvanično završio karijeru. Ima želju da ostane u sportu ali kroz politički angažman.

 Čavić: Jednog dana srpski ministar sporta Izvor: MONDO

Milorad Čavić stavio je tačku na sjajnu plivačku karijeru. Dugodišnji reprezenativac Srbije otkrio je na konferenciji za novinare, organizovanoj u Udruženju banaka, da je svjestan da njegovo tijelo više ne može da podnese napore profesionalnog bavljenja sportom.

"Iz dana u dan borim se sa bolovima u kičmi i pijem tablete. Došao sam do kraja puta, vrijeme je da nastavim sa životom", priznao je Čavić i nastavio:

"Predstoji mi potpis ugovora koji će ozvaničiti moj odlazak u sportsku penziju. I dalje me vuče želja da se vratim u bazen, ali moram da budem realan jer ne znam šta bih još mogao da pružim", rekao je sprski plivač na konferenciji.

Osvajač olimpijskog srebra na Igrama u Pekingu prije četiri godine naveo je da planira da ostane u sportu, ali kroz politički angažman.

"Želja mi je da postanem ministar sporta za nekoliko godina, ako se za to ukaže prilika. Volio bih da ostanem u sportu i pomognem razvoju srpskog plivanja. Takođe, htio bih da od 1. januara otvorim akademiju u Beogradu, a da se kasnije proširi na cijelu Srbiju", otkriva Čavić.

Bivši srpski reprezentativac je dodao da mu je želja da napiše autobiografiju o viđenju života u Srbiju iz ugla jednog stranca.

"Mislim da sam talentovan za to i da lijepo pišem. Posljednjih nekoliko godina dosta toga sam proživio u Evropi, kako uspjeha, padova, tako i doping kontrola", istakao je srpski plivač i da bi prihod od prodaje te knjige išao u dobrotvorne svrhe.

On je podsjetio kako je malo ko vjerovao da će, poslije teže povrede leđa prije nekoliko godina, uspjeti da se vrati na vrhunski nivo.

"Trenirao sam sa Rusom Korotiškinom u Beogradu i kada sam vidio njegove treninge u teretani, shvatio sam da nisam dovoljno fizički jak za OI u Londonu. Došao sam u finale, što je nevjerovatan uspjeh. Mislio sam da ću popraviti vrijeme, ali 51,2 sekunde je bilo jako sporo", priznao je Čavić još jednom da je veoma razočaran zbog toga što nije osvojio medalju u Londonu.



Bivši reprezentivac dobio je po završetku konferencije prigodan poklon od Veroljuba Dugalića, predsjednika Udruženja banaka, inače člana Čavićevog sponzorskog pula. Riječ je o uramljenoj fotografiji trke sa OI u Londonu, koja se zove "posljednji skok".

Petar Popović, trener srpskog plivača, ponosan je na uspjehe i medalje Milorada Čavića.

"Bilo je zadovoljstvo sve ove godine sarađivati sa njim. Učili smo jedan od drugog, nastavljamo naše druženje jer naš odnos nije više odnos trener-sportista, već je postao rodbinski", naveo je Popović.

Milorad Čavić je rođen 31. maja 1984. godine u Anahajmu (Kalifornija - SAD), branio je boje plivačkog kluba Partizan, takmičeći se u slobodnom i delfin stilu u trkama na 50 i 100 metara.

U velikim bazenima drži najbolje rezultate među srpskim plivačima na 50 (22,29) i 100 metara (48,15) slobodno, i 50 (22,67) i 100 metara (49,95) delfin stilom. U malim bazenima rekorder je države u disciplinama 50 (21,49) i 100 metara (47,90) slobodno, kao i na 50 (22,36) i 100 metara (49,19) delfin stilom.

Četiri puta je učestvovao na Olimpijskim igrama. Prvi put na OI u Sidneju sa samo 16 godina, potom i na Igama u Atini koje će pamtiti po pehu koji ga je zadesio (voda mu je ušla u kostim). Na Igrama u Pekngu osvojio je srebrnu medalju poslije spektakularne finalne trke sa Majklom Felpsom, na Igrama u Londonu, zauzeo je četvrto mjesto.

Mnogo uspjeha imao je Čavić na Evropskim i Svjetskim prvenstvima (zlato na EP 2003, 2006, 2007, 2008, 2012, zlato na SP 2009). Vlasnik je brojnih rekorda.

Operacija kičme (2010) odvojila ga je od bazena neko vrijeme, iako su ljekari savjetovali da prekine sa profesionalnim bavljenjem sportom, Čavić je nastavio da trenira uprkos bolovima. Po završetku Olimpijskih igara u Londonu objavio je kraj karijere.

U izboru Olimpijskog komiteta Srbije tri puta je bio sportista godine - 2003, 2008, i 2009.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC