• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TUR: Šumi "odbranio" žutu majicu

Kavendiš dobio etapu, Šumaher vodi, Valverde pao i ugruvao se, a "Kralj planina" odustao zbog povrede. Bilo je žestoko na Tur D`Fransu.

 TUR: Šumi "odbranio" žutu majicu  Izvor: MONDO

Šumaher je u sredu odbranio žutu majicu na Tur D`Fransu, koju je "oteo" konkurenciji dan ranije. Iako nije pobedio na najdužoj etapi ovogodišnje Trke oko Francuske, nemački biciklista je zadržao vođstvo u generalnom plasmanu.

U žestokom sprintu na kraju 232 kilometara duge etape, od Šolea, do Šaterua, pobedio je Britanac Mark Kavendiš, ispred Španca Oskara Freirea i večitog sprintera Erika Zabela iz Nemačke.

Koliko je trka bila izjednačena govori i podatak da je prvih 20 biciklista imalo vreme pobednika, koje iznosi pet časova, 27 minuta, 52 sekunde.

Etapa je počela ugovorenim begom trojice Francuza, Lilijana Žegua, Nikolasa Vogondija i Florana Brara, koji su već posle 11 kilometara podigli tempo i napravili, ni manje, ni više, nego osam minuta prednosti u odnosu na pelaton.

Ipak, velika grupa biciklista, u kojoj su bili i svi favoriti ovogodišnjeg Tura, nije mnogo brinula. Malo po malo, vođstvo trojice "dezertera" se topilo i oni su na kraju uhvaćeni, ali bukvalno pred ciljem.

"Ovo je nešto najlepđe što mi se dogodilo u životu. Pobediti na etapi Tura je velika stvar. Došao sam ovde sa namerom da pobedim, bar u jednoj. To jednostavno znači mnogo, mnogo za mene", bio je ushićen pobednik pete etape, kroz ravničarske predele.

Razloga za zadovoljstvo imao je i Nemac Stefan Šumaher, koji je zadržao žutu majicu i 12 sekundi prednosti u odnosu na Kima Kiršena (Luksemburg) i Dejvida Milara (Britanija) u generalnom plasmanu.

Jedan od favorita i pobednik prve etape Španac Alehandro Valverde pao je sa bicikla na 80. kilometru, povredio lakat, koleno i list noge, ali se podigao i nastavio da vozi... Francuz Aurelien Paseron udario je ženu na pet kilometara pre cilja, koja se isprečila na putu. Iako je žestoko pao, takođe je nastavio i završio trku, ali sa velikim zaostatkom za sprinterima.

Kolumbijac Huan Maurisio Soler, pokušao je da vozi sa povredama zadobijenim još u subotu, ali je odustao od trke u ranoj fazi etape. On je nosio naslov "Kralj planina", jer je bio najbolji penjač na prošlogodišnjem Turu, ali ove sezone nije stigao do Alpa...

Generalni plasman vozača posle pet etapa:

1. Stefan Šumaher /Nemačka, Gerolštajner/ 19.32,33
2. Kim Kiršen /Luksenburg, Tim Kolumbija/ +12 sekundi
3. Dejvid Majler /Britanija, Garmin/ +12
4. Kadel Evans /Australija, Silens-Loto/ +21
5. Fabijan Kanćelara /Švajcarska, Sakso Bank/ +33
...
9. Vićenco Nibali /Italija, Likvigas/ + 58
...
11. Denis Menčov /Rusija, Rabobank/ +1,12
...
17. Alehandro Valverde /Španija, Kaze D`Epranj/ +1,27

U četvrtak će karavan prvi put osetiti uspone, doduše srednje. Vozi se etapa od Erurana do Super-Besa u dužini od 195,5 kilometara.

Ove godine, ukupna dužina Tura iznosi 3.559,5 kilometara.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC