• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi "nikad jači" na Olimpijskim igrama

"Ne želim da licitiram s brojem medalja, jer znam koliko je teško ispuniti olimpijsku normu", rekla je Snežana Lakićević-Stojačić.

 Srbi "nikad jači" na Olimpijskim igrama  Izvor: MONDO

Šef misije srpske delegacije na 29. Olimpijskim igrama u Pekingu Snežana Lakićević-Stojačić ocenila je u intervjuu Tanjugu da je tim koji će našu zemlju prvi put posle 96 godina pod imenom Srbija predstavljati na plenetarnoj smotri sporta jedan od najboljih koji je sa ovih prostora ikada učestvovao na Igrama.

Potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) precizirala je da će na borilištima prestonice najmnogoljudnije zemlje sveta od 8. do 24. avgusta pod srpskom zastavom nastupiti, u ovom trenutku izvesnih, 88 takmičara u tri ekipna (četiri reprezentacije) i osam pojedinačnih sportova i sledeći duh olimpizma i načelo “brže, više, jače” pokušati da ostvare san - osvajanje olimpijskog trofeja.

"Olimpijski tim nam nikada nije bio jači. Ne želim da licitiram broj medalja koje će, eventualno, pripasti našim sportistima, jer sam svesna koliko je teško ispuniti olimpijsku normu, a kamoli osvojiti medalju. Da ovako mala i siromašna zemlja, bez odgovarajuće infrastrukture i mogućnosti za kvalitetne pripreme, ima ovako brojan tim već je dovoljan uspeh", smatra Lakićević-Stojačić.

Kvalifikacioni ciklus, kako je dodala, još nije okončan i šansu za ulazak u elitno društvo predstavnika odbojke, fudbala, vaterpola, tenisa, stonog tenisa, biciklizma, rvanja, veslanja, plivanja, streljaštva i atletike do kraja meseca potražiće predstavnici "kraljice sportova" i plivanja, kao i Dušan Vemić za koga je Teniski savez Srbije tražio "vajld kard".

"U poređenju sa atinskim Igrama, gde nas je predstavljalo 87 olimpijaca, već smo brojčano uspešniji, a nadam se da ćemo ih i rezultatski nadmašiti. Bez obzira što se svaki putnik u Peking nada uspehu, realno je da očekujemo medalje jer imamo i ekipe i pojedince koji dominiraju u svetskom sportu", optimista je prva žena na funkciji šefa srpske olimpijske misije mesec dana pre početka Igara.

Nekadašnja uspešna gimnastičarka i aktuelni predsednik Gimnastičkog saveza Srbije, jedna od najzaslužnijih što u radu našeg nacionalnog olimpijskog komiteta učestvuje značajan broj žena, s ponosom je rekla da je "božanstvena" činjenica da su među olimpijcima i 24 predstavnice nežnijeg pola.

"To se nikada do sada nije desilo, to je veliki pomak u ženskom sportu i dokaz da se dobrim državnim i kampanjama nadležnih institucija može doći do cilja".

Lakićević-Stojačić je kao potencijalne osvajače medalja, očekivano, prepoznala srpske tenisere, plivača Milorada Čavića, strelce predvođene Jasnom Šekarić koja je na prethodnih pet Igara osvojila isto toliko medalja i za koju kaže "kad god uzme pištolj u ruke sigurna sam da će upucati medalju".

"Konkurencija na odbojkaškom turniru, naročito ženskom gde učestvujemo prvi put u istoriji, je velika i vidim je kao posledicu činjenice da je taj sport poslednjih godina doživeo ekspanziju u celom svetu, ali možemo da se nadamo uspehu", istakla je šef srpske misije "fascinirana" željom i motivom Nikole Grbića da i četvrti put u karijeri učestvuje na Igrama i osvoji treće odličje.

Pretendenti na trofej su i tradicionalno uspešni vaterpolisti - ovoj generaciji u riznici nedostaje jedino "olimpijsko zlato", a, kako je dodala, "ne treba potceniti ni fudbalere - evropske vicešampione, iako mi stalno imamo negativan predznak prema fudbalu".

"Malo je falilo da budemo još brojnija delegacija i posebo mi je žao što u timu nema košarkaša i rukometaša, ali se nadam boljim vremenima za ta dva naša sportska brenda. Da nema bojazni za budućnost srpskog olimpijskog tima dokaz su mlade snage, poput atletičarki Tatjane Jelače i Ivane Španović i plivača Ivana Lenđera koji su u projektu "London 2012".

Kao posebnu zanimljivost i čast Lakićević-Stojačić je navela podatak da upravo jedan srpski tim, fudbaleri, utakmicom protiv Australije 7. avgusta u 17 časova u Šangaju otvaraju takmičarski deo 29. Olimpijskih igara.

"Tog istog dana u 20 sati u Olimpijskom selu biće podignuta srpska zastava i intonirana nacionalna himna čemu će, prema najavi, prisustvovati i predsednik Srbije Boris Tadić. To je najbolji dokaz da država shvata značaj nastupa naše delegacije na Igrama u Pekingu".

Potpredsednik OKS tvrdi da je u organizacionom pogledu sve što je bilo u nadležnosti komiteta urađeno i pre očekivanog vremena, kao i da su svoje obaveze u potpunosti i u predviđenom roku ispoštovali država, grad i nikada ozbiljniji sponzorski pul.

"Mislim da su savezi zadovoljni. Nikada do sada država nije izdvojila ni približnu količinu sredstava, pa je u poređenju sa Atinom i Sidnejom načinjen veliki pomak. Smatram da je i to jedan od dokaza da se Srbija kao država stabilizovala", rekla je ona.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC