• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OLIMPIJADA: Kobi od zlata

Izvesno je da će ćemo ovog leta uživati u njihovim majstorijama na Olimpijadi, ali pre toga proverite ko su najplaćeniji učesnici smotre u Pekingu.

 OLIMPIJADA: Kobi od zlata Izvor: MONDO

Olimpijske igre odavno su prestale da budu samo promocija sporta i vrhunskih sportista. Skup najboljih atleta sveta postao je idealno mesto za promociju i marketing, zbog čega su davno u te vode uplovile najveće kompanije.

Veliki sportisti, ali i oni manje popularni, osim slave na sportskom polju, biju bitke i na drugoj strani, gradeći imidž poslovnih ljudi koji i te kako znaju da unovče svoj status na Olimpijadi.

Prestižni magazin Forbs bavio se temom najbolje plaćenih na predstojećim Igrama u Pekingu, isključivo zahvaljujući njihovom imenu i prezimenu, i sastavio listu 10 najplaćenijih sportista koji će ovog leta predstavljati svoje države u Kini.

Liderska pozicija rezervisana je za Kobija Brajanta, košarkaša Los Anđeles Lejkersa i američke selekcije, koji godišnje od sponzora "ubere" 39 miliona dolara promovišući kompaniju Najk, Soni i Koka kolu, uz neobilazni deo novca od višemilionskog sedmogodišnjeg ugovora sa "jezerašima" (ukupno 136,4 miliona dolara).

Tik iza njega je reprezentativni kolega Lebron Džejms sa sumom od 38 miliona "zelembaća". Mladi as Klivlenda je još na draftu 2003. godine skrenuo pažnju javnosti i od tada postao "meta" navijača Kavsa, koji ne kriju da na utakmice dolaze samo da bi gledali njega. Iskusni sponzorski lovci, takođe ga nisu obišli.

Treću poziciju zauzima zvezda brazilske fudbalske reprezentacije, Ronaldinjo, sa ukupnom godišnjom zaradom od 37 miliona dolara.

Driblanje, žongliranje i jednostavno igranje fudbala uz obavezno druženje sa limenkom Pepsija, odnosno Najk opremom u reklami, donosi mu gotovo duplo veću zaradu od godišnjeg ugovora sa Barselonom (13 miliona dolara).

Sledi najbolji teniser sveta, a neki tvrde i u istoriji, Švajcarac Rože Federer sa 35 miliona zelenih novčanica, a zatim još jedan NBA as, Jao Ming, koji je godišnje "dobar" 28.000.000 dolara.

Promocija Kine na Olimpijadi biće mu veoma važna, zbog čega je Ribok, čiji je maneken, odlučio da na patikama koje će nositi na Olimpijadi, izradi zmaja sa crvenim, belim i zlatnim tonovima.

Američki košarkaš Dvejn Vejd zauzima šestu poziciju sa 27 miliona dolara, dok mu za vratom dahće jedina dama u top 10 - Marija Šarapova.

Zgodna Ruskinja fantastično je unovčila talenat za tenis i atraktivni manekenski izgled, privukla čak pet vrhunskih sponzora, zbog čega svake godine inkasira 26 miliončića.

Iza nje sledi NBA trio - najbolji nemački igrač Dirk Novicki sa 25.000.000, član američkog "drim tima" Džejson Kid (20.000.000) i prva zvezda španske selekcije Pau Gasol sa godišnjom zaradom od 15 miliona dolara.

(Sport/MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC