• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO: Sa braćom za zlato!

Srbija i Crna Gora boriće se za zlatnu medalju u finalu na Evropskom prvenstvu u Malagi!

 VATERPOLO: Sa braćom za zlato! Izvor: MONDO

Srbija je u još jednom vaterpolo "klasiku" pobedila posle produžetaka Mađarsku u polufinalu 8:7 (0:0, 3:1, 1:3, 3:3; 1:0, 0:0).

Kakvo polufinale su odigrali Srbi i Mađari, još jedan duel koji će ući u anale vaterpola. Vodili su Srbi 3:1, Mađari preokrenuli na 7:5 na dva ipo minuta do kraja, Srbija se vratila na 7:7, da bi u produžetku evropski prvaci, golom Aleksandra Šapića došli u priliku da odbrane zlato iz Beograda.

Uspeli su srpski vaterpolisti da stignu vođstvo velikog rivala uprkos neverovatnom sudijskom kriterijumu. teško je uopšte izračunati koliko puta je oduzimana lopta srpskim vaterpolistima dok su bili u napadu.

Svi vaterpolisti Srbije zaslužuju veliko HVALA, ali pre svih Vladimir Vujasinović i Denis Šefik! Još jednom je kapiten srpskog tima pokazao da je najbolji kad je najpotrebnije, postigao je tri gola, bio pokretačka snaga, vođa u bazenu, a njemu uz rame na golu Šefik koji je skinuo nekoliko zicera Mađarima.


Očekivao se tvrd meč i takav je i bio. Na kraju prve četvrtine 0:0 (Šefik u tom delu igre odbranio peterac Mađarima), a u drugoj četvrtini Srbi prave osetniju prednost. Filip Filipović, levicom, dovodi Srbiju u vođstvo, potom sjano asistira Nikoli Rađenu za 2:0. Mađari smanjuju golom Gabora Kiša, ali potom Vladimir Vujasinović postiže prvi od tri gola na meču za 3:1.

U nastavku utakmice drugačija slika u bazenu u Malagi. Ono što su Nemci u fudbalu, to su Mađari u vaterpolu. Sa njima nikad nema opuštanja. Nisu se srpski vaterpolisti opuštali nijednog trenutka, ali za severne susede uvek moraš biti spreman 100 odsto u svakom trenutku, jer u suprotnom sledi kazna.

Upravo to se dogodilo u dva napada Mađara sa igračem više - najpre levica Tibora Benedeka, potom i gol Gergelji Kiša donose Mađarima izjednačenje, ali Srbija ne dopušta rivalu da povede. Na kraju treće četvrtine 4:4, dakle potpuni "kambek" Mađara.

U prvo vođstvo Mađari dolaze početkom poslednjeg dela igre, kada Tamaš Kašaš zakucava loptu iza Šefika za 5:4. Izjednačava Šapić iz peterca, ali onda Mađari dolaze do dva gola prednosti - 7:5 (Norbert Hohšnjanski i Tamaš Molnar) i zebnja se uvukla u srpske navijače. Malo je bilo ostalo do kraja...

Ali, Srbija je evropski prvak i ima velikog Vladimira - Vladimira Vujasinovića! Njega kao da inspirišu ovakvi mečevi, i ponovo postiže retko viđen gol - lob za 7:6! Kakav trenutak za lob i takav potez! Potom Vanja Udovičić daje prelep gol za 7:7.


Imala je Srbija šansu da meč reši i u regularnom delu, ali je dvadesetak sekundi pre kraja loše izveden napad sa igračem više. Granitna odbrana je potom sprečila Mađare da u poslednjim sekundama naprave akciju za gol. Ušlo se u produžetke...

U prvom produžetku Srbija postiže prvi i ispostaviće se odlučujući pogodak. Strelac Šapić, njegov 22. gol na turniru. U dva navrata Mađare je spasila stativa (projektil Duška Pijetlovića, potom i Vujasinovića), doduše i nas je pogledala sreća kada je šutirao Kašaš.

U drugom produžetku, svojevrsni "katanaćo" srpskih vaterpolista u bazenu. Prednost je odbranjena, Srbija je u finalu!!!

STATISTIKA:

SRBIJA: Vladimir Vujasinović tri gola, Šapić dva, Filipović, Udovičić i Nikola Rađen po jedan.
MAĐARSKA: Gabor Kiš, Tibor Bendek, Gergelji Kiš, Danijel Varga, Tamaš Kašaš, Hohšnjaski i Molnar po jedan.

IGRAČ VIŠE: Srbija 4/12; Mađarska 4/13
PETERCI: Srbija 1/1; Mađarska 1/0

Crnogorci potopili Hrvate!

A u finalu, Srbija će igrati protiv Crne Gore. U bazenu u Malagi u nedelju će se na dve strane naći igrači koji su u Kranju 2003. godine zajedno osvojili titulu evropskog prvaka.

Crnogorci su se u finale plasirali pošto su u prvom finalu savladali Hrvatsku, aktuelnog prvaka sveta, rezultatom 9:7 (1:2, 3:2, 2:2, 3:1).


Mlađan Janović postigao je tri gola, Vladimir Gojković i Boris Zloković po dva, a Aleksandar Ivović i Nikola Janović po jedan pogodak. Kod Hrvata, popularnih "barakuda", sedmorica igrača dala su po jedan gol.

Crnogorci su se revanširali Hrvatskoj za poraz u grupi (6:7), mada na početku nije delovalo da će biti tako. Hrvati su preko Boškovića i Đogaša poveli sa 2:0, a Mlađan Janović uspeo je da probije led tek 11 sekundi pre kraja prve četvrtine.

Zloković je izjednačio početkom drugog kvartala i od tada, pa do trenutka kada je postavljen konačan rezultat, nijedna ekipa nije imala više od "plus jedan".

Crna Gora je prvi put povela preko Gojkovića, tri minuta pre kraja treće deonice, ali su za samo minut preokrenuli Kunac i Vrdoljak. Ipak, Gojković je uzvratio za 6:6 posle 24 minuta igre.

Zloković i Barać razmenili su pogotke za novo izjednačenje, a onda su Ivović i Nikola Janović tri i po minuta pre kraja rešili pitanje pobednika. Hrvatima je nedostajalo svežine posle četvrtfinalnog meča sa Italijom, tako da su izabranici Petra Porobića, prvoplasirani iz A grupe, u finišu bez problema sačuvali trijumf.

Srbija jeste deklasirala Crnu Goru 13:3 nedavno u Svetskoj ligi, ali to ne treba da zavarava. Crna Gora će pokušati da iskoristi istorijsku priliku da kao debitant prvi put u istoriji dođe do evropskog trona.

Ako Srbi zaustave udarne igle ekipe Petra Porobića - Borisa Zlokovića, Vladimira Gojkovića i Mlađana Janovića, na trofeju namenjenom pobedniku ostaće isto ime - Srbija.


(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC