• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TUR: Španac Beltran dopingovan

Posle jedne trećine odvezenih etapa na Tur d’ Fransu, otkriven je prvi slučaj dopinga. Reč je o Špancu Manuelu Beltranu iz ekipe Likvigas.

 TUR: Španac Beltran dopingovan Izvor: MONDO

Trka oko Francuske traje tek sedam etapa, a javnost je dobila prvu žrtvu dopinga. "Pao" je španski biciklista Manuel Beltran iz tima Likvigas, pošto je bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu eritropoetin (EPO).

Beltran je nakon toga povučen sa trke i ispitan od strane francuske policije, koja je pretresla njegovu hotelsku sobu.

Predsednik Francuske anti-doping agencije (AFLD) Pjer Bordri rekao je da je slučaj otkriven nakon nepravilnosti pronađenih u uzorku krvi koji su od Beltrana uzeli na startu trke.

"U subotu smo uzeli uzorak mokraće pošto smo uočili nepravilnosti u nalazu krvi. Taj nalaz potvrdio je prisustvo supstance EPO", objasnio je Bordri.

U Beltranovom timu iznenađeni su nalazom, ali su istakli da je to izolovan slučaj, što potvrđuje i činjenica da policija nije pretresala sobe ostalih vozača Likvigasa.

"Šokirani smo, ali i spremni da preduzmemo sve mere protiv ovog vozača ukoliko i B test bude pozitivan", rekao je menadžer ekipe Roberto Amadio.

Prvi slučaj dopinga na ovogodišnjem Turu razljutio je predsednika Međunarodne biciklističke federacije Peta Mekvejda.

"Kada će ti idioti shvatiti da je gotovo sa tim? I dalje misle da mogu da pobede sistem, ali varaju se. Ovo jako šteti sportu i ponovo je sport najveća žrtva", reagovao je Mekvejd.

Beltran je karijeru počeo 1995. godine u legendardnom timu Mapei, ali se proslavio prelaskom u tim US postal, za kojeg je nastupao sedmostruki osvajač Tura Lens Armstrong. Upravo mu je Beltran pomogao da na Trci oko Francuske trijumfuje 2003, 2004, i 2005. godine.

Španski biciklista je na prethodnom Turu zauzeo 18. mesto, a ove godine je bio 26. u generalnom plasmanu, pre nego što je otkriveno da se dopingovao.

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC