• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBOJKA (LŠ): Anemična Zvezda

Crvena zvezda ostaje jedina ekipa grupe C Lige šampiona bez pobjede i osvojenog seta. U okviru trećeg kola slavio Tur, 3:0 (25:21, 25:13, 25:18).

 ODBOJKA (LŠ): Anemična Zvezda Izvor: MONDO

U Šumice je stigla ekipa francuskog Tura koja je trenutno lider u francuskom prvenstvu. Bio je to duel timova koji u prve dvije utakmice grupe C Lige šampiona nisu zabilježili pobjede.

Tur je ekipa koja ima zamašan evropski pedigre, u sezoni 2004./2005. Francuzi su osvojili LŠ, tada je za njih igrao i nekadašnji reprezentativac Srbije Slobodan Boškan.

Danas francuska ekipa nije na toliko visokom nivou ali to nije smetalo Turu da potiv prvaka Srbije ostvari prvu pobjedu u ovosezonskoj LŠ.

U Zvezdi su se pred ovaj meč nadali da će sa Turom moći da se nadigravaju, pošto u prva dva kola to nije bilo moguće učiniti na mečevima sa Trentinom i Zaksa Keđeržinom. Ispostavilo se da ni sada to nije bilo moguće.

Blokom je Tur rasturio mladu ekipu Crvene zvezde. Ruke francuskih odbojkaša su predstavljale nepremostiv zid za crveno-bijele.

Ako se tome pridodaju i brojne greške u igri, kao što je bilo loše spajanje bloka i očajan prijem uz nesiguran servis, onda je jasno da Zvezda nija mogla da se nada pobijedi ili čak blažem porazu.

Tur je zabilježio 23 poena iz bloka i servisa, a Zvezda je napravila čak 22 greške.

Francuska ekipa satkana je od internacionalaca, među njima je i jedan srpski igrač, Stanislav Simin. Ipak, najzanimljiviji igrač na ovoj utakmici, i vjerovatno ne samo na njoj, bio je srednjak Tura, Amerikanac Dejvid Smit, koji je briljirao u bloku.

Inače, srednji bloker francuske ekipe ima velikih problema sa sluhom, on je takoreći gluv! Smit ima slušni aparat ali se prevashodno oslanja na "čitanje sa usana“ što nije uvijek najbolje rješenje u toku igre.

Upravo zato što "čitanje sa usana“ nije najsrećnije rješenje u reprezentaciji SAD je uvedeno "Dejvid Smit pravilo“.

Selektor Amerike riješio je da Smit igra ono što je naumio u datom trenutku, ako je krenuo na blok, biće blok, ako je krenuo na penal, biće penal, jer jednostavno nije moguće doviknuti mu tokom igre da odigra drugačije.

To pravilo i nije bilo teško uvesti, jer Dejvid skoro uvijek zna šta treba uraditi sa loptom, a to je pokazao i u Šumicama, sjajnim blokom i serijama dobrih servisa.

Smit je rođen sa ovim hendikepom, a zbog toga što nema između 80 i 90 odsto sluha, Dejvid je slušna pomagala morao da počne da nosi u oba uha već sa tri godine.

Dejvid je zabilježio 12 poena za Tur, dok je u toj ekipi najviše poena ostvario David Konečni, 13. U Zvezdi je najbolji bio Dušan Petković sa 15 poena, a iza njega su Nemanja Jakovljević sa sedam i Milan Čelić sa četiri.

Sljedeću utakmicu u LŠ, Zvezda igra upravo protiv Tura, 22. novembra u Francuskoj.

TOK UTAKMICE PO SETOVIMA

PRVI SET

Dobro je meč počela ekipa iz Francuske. Poveo je Tur na startu prvog seta, 4:1. Tada je Zvezdin trener Duško Nikolić zatražio tajm-aut. Ispostaviće se da je to bila ispravna odluka jer su crveno-bijeli na prvi tehnički tajm-aut otišli sa prednošću od jednog poena, 8:7.

Poslije toga je Zvezda dobro igrala i čak u jednom momentu povela sa tri poena razlike ali se ta prednost istopila zbog grešaka crveno-bijelih momaka pa su na drugi tehnički tajm-aut gosti otišli sa prednošću od jednog poena.

Loše je Zvezda sastavljala blok u prvom setu pa su Francuzi stigli do tri poena razlike 19:16. Odbojkaši u crveno-bijelim dresovima nisu mogli da smanje tu prednost Tura, čak su je do kraja seta Francuzi i uvećali.

Blokom su igrači Tura "otupili“ napade Crvene zvezde, a sigurnim servisom su doši do pet set lopti. Sa druge strane i Zvezda im je svojim greškama pomogla u tome. Na kraju seta, 25:21.

DRUGI SET

Zvezda je katastrofalno započela drugi set. Francuzi su nastavili sa sigurnom igrom, a po terenu je "letio“ srednjak Dejvid Smit. Očajn prijem crveno-bijelih doveo je do toga da je Tur došao do 11:3! Greška za greškom, slab prijem, loš servis, ukratko to je Zvezdina igra u drugom setu.

U setu za zaborav, što se tiče Zvezde, Tur je stigao do 25:13.

TREĆI SET

Na početku seta Zvezda je uspijevala nekako da igra rezultatsku klackalicu sa Francuzima, ali više od toga nisu mogli crveno-bijeli. Nastavilo se onako kako se igralo u prethodna dva seta, ponovo su u serijama igrači Tura osvajali poene i stigli do 14:7. Zvezda je samo sporadično uspijevala da prekine serije Tura sa po jednim, eventualno dva vezana poena.

Tur je i u trećem setu zabilježio ubjedljiv trijumf, 25:18.

GRUPA C

Prvo kolo:

Trentino – Crvena zvezda 3:0 (25:18, 25:17, 25:20)

ZAKSA Keđeržin – Tur 3:0 (26:24, 25:19, 25:16)

Drugo kolo:

Crvena zvezda – ZAKSA Keđeržin 0:3 (18:25, 15:25, 19:25)

Tur – Trentino 0:3 (19:25, 16:25, 23:25)

Treće kolo:

Crvena zvezda - Tur 3:0 (25:21, 25:13, 25:18)

Trentino - ZAKSA Keđeržin (14. novembar, 20,30)

TABELA: Zaksa Keđeržin 6 (-1), Trentino 6 (-1), Tur 3, Crvena zvezda bez bodova.

(MONDO, foto: CEV)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC