• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doping na Turu: Čišćenje biciklizma

Tur d' Frans i biciklizam u celini, suočeni su sa teškim zadatkom očuvanja integriteta posle devetog doping slučaja u poslednje dve godine.

 Doping na Turu: Čišćenje biciklizma Izvor: MONDO

Italijan Rikardo Riko u četvrtak je postao najzvučniji akter doping skandala na aktuelnom Tur d' Fransu.

Jedan, pa drugi slučaj dopinga mogli su da budu koliko-toliko prevaziđeni, ali kada je uhvaćen pobednik dve etape i deveti u generalnom plasmanu, najpoznatija biciklistička trka na svetu nije mogla da izbegne novi pad u blato.

Rikov slučaj je u najmanju ruku deveti te vrste u poslednje dve godine, što je zaista previše. Prošle godine su, između ostalih, uhvaćeni Aleksandar Vinokurov, Kristijan Moreni i Iban Majo. Amerikanac Flojd Lendis je 2006. osvojio titulu, koja mu je oduzeta kada je utvrđeno da je koristio sintetički testosteron...

Organizatori Tura suočeni su sa teškim zadatkom očuvanja integriteta i svetle tradicije.

"Ne možete samo mahnuti magičnom krpom i očistiti biciklizam. Trebaće nam vremena da vratimo čistotu sporta", rekao je Patris Klerk.

"Neka varalice budu uhvaćene i neka se nose odavde... Rekao sam biciklistima uoči trke, iza zatvorenih vrata, da su ključevi u njihovim rukama. Neki me očigledno nisu shvatili, ali ne brinite, uveravam vas da se nalazimo na putu pročišćenja ovog sporta", ljutito je izjavio predsednik Tura Kristijan Prudom.

Zajedno sa Rikom, sa trke se povukao čitav tim Sonije Dival, koji je ujedno "zamrznuo" sve svoje aktivnosti do daljeg.

"To je timska odluka. Riko je naš lider, ne možemo da se ponašamo kao da se ništa nije dogodilo", objasnio je sportski direktor ekipe Maćin Fernandez.

Australijanac Kejdel Evans, koji posle 12 etapa nosi žutu majicu, pozdravio je stroge doping kontrole i to što se biciklizam "čisti na ozbiljan, pošten i transparentan način".

Britanac Endi Milar, koji je i sam odslužio dvogodišnju suspenziju zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava, potom je postao jedan od lidera borbe protiv dopinga.

"Neverovatni su neodgovornost, odsustvo ljubavi i nebriga prema sportu, koje je pokazao Riko", rekao je on.

Vicešampion poslednjeg Điro d' Italija osvojio je šestu i devetu etapu, posle čega mu je naglo skočila popularnost u Italiji. Čak je izašao na naslovnoj strani "Gazete delo sport", obično posvećenoj zbivanjima u fudbalu.

Riko još odavno tvrdi da od detinjstva ima povišen nivo crvenih krvnih zrnaca, što je ujedno ključni simptom korišćenja eritropoetina (EPO), najčešće nedozvoljene supstance u biciklizmu.

Italijanski vozač izjavio je da mu je sportski idol pokojni Marko Pantani, koji se celog života borio sa optužbama da je dopingovan. Osvajač Tur d' Fransa 1998, šest godina kasnije je preminuo od predoziranja kokainom.

Pre Rika, na aktuelnom takmičenju su pozitivno testirani španski vozači Manuel Beltran i Moizes Duenjas Nevado.

Državni tužilac u mestu Tarb, u kojem je Duenjas Nevado uhvaćen, izjavio je da su u hotelu ekipe Barlovorld pretresom pronađeni špricevi, igle i medicinska oprema koja, teoretski, ne bi trebalo da se nalazi u sobama biciklista.


"Tur mora biti nastavljen i mora da stigne do cilja u Parizu. Ovo je još jedan udarac biciklizmu, ali ja to posmatram u svetlu činjenice da su prekršioci uhvaćeni i izbačeni", izjavio je Pat Mekvejd, predsednik Međunarodne unije biciklista.

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC